Du er her
Nyhed
|
19. feb 2013

Ny SU-reform skærer i hjemmeboendes SU

Foto: 
Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) præsenterede i dag regeringens nye SU-reform, der blandt andet vil gøre de hjemmeboendes SU lavere.
Af: Mette Signe Wagner Hald

381 kroner. Så meget lavere vil alle hjemmeboendes SU blive om måneden, uanset om de går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. SU’en til hjemmeboende vil ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) blive harmoniseret med grundsatsen for børne- og ungeydelsen til 15-17-årige. Hvis en hjemmeboendes forældrene tjener mere end 670.000 kroner om året, vil han eller hun miste hele 1.967 kroner om måneden.

”Langt de fleste hjemmeboende betaler ikke husleje, så derfor kan jeg ikke se, hvorfor deres forbrug skulle stige væsentligt efter deres 18 års fødselsdag. Mange hjemmeboende har et større rådighedsbeløb end udeboende, derfor synes jeg, det er et godt sted at skære ned,” siger Morten Østergaard.

Afhængigt af forældres indkomst
På nuværende tidspunkt er en hjemmeboendes SU beregnet ud fra indkomsten hos den forældre, han eller hun bor hos, hvis forældrene ikke bor sammen. I den nye SU-reform foreslår regeringen, at hjemmeboendes SU skal beregnes ud fra begge juridiske forældres indkomst. Reglerne om uddannelsesbidrag fastholdes.

Morten Østergaard mener ikke, at de nye regler for hjemmeboendes SU har nogen slagside, eftersom han siger, at vi i Danmark har en god social balance.

"Verdens venligste SU-system"
På pressemødet pointerede Morten Østergaard gentagne gange, at Danmark har det ”venligste” SU-system i verden, og at diskussionen om såkaldte café-penge og fjumreår ikke interesserer ham, så længe Danmark fremadrettet har et uddannelsessystem, hvor flere får en uddannelse.

SU-reformens andre tiltag

Morten Østergaard fremlagde i alt otte forslag til en reform af SU-systemet. Ud over reduktionen af SU for hjemmeboende kan de følgende tre forslag påvirke studerende på ungdomsuddannelserne:

  1. Det vil kun være muligt at få SU på de gymnasiale suppleringskurser, hvis man tager de såkaldte turbokurser, der typisk varer mellem tre og seks uger.
  2. For at undgå såkaldte ”SU-ryttere” kan unge højest få SU til fem ungdomsuddannelser.
  3. Studerende, der påbegynder deres videregående uddannelse mere end to år efter deres adgangsgivende eksamen, kan kun få SU på deres videregående uddannelse i den normerede studietid. Samtidig vil regeringen ikke længere give studenter mulighed for at gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de søger ind på en videregående uddannelse inden for to år efter deres adgangsgivende eksamen.

 

 

Kommentarer

6
You must have Javascript enabled to use this form.
Tina Sørensens billede

Jeg er 25 år og er blevet nød til at flytte hjem igen men det betyder skam ikke at jeg bor gratis! Jeg betaler 2500 af mine 2800 kr i husleje! Jeg synes det er grotesk at jeg også skal rammes! Man burde måske kigge på hvor meget den individuelle betaler i husleje og skære individuelt! Det er sjovt nok ikke alle forældre som har råd til at understøtte økonomisk! Slet ikke efter man fylder 18 år og børnetilskuddet ryger! Min mors boligsikring er også røget efter jeg er flyttet ind! Hvor er rimeligheden blevet af?! Man ønsker at vi tager en uddannelse men det bliver sværere og sværere.. Jeg ved snart ikke om jeg overhoved har råd til at tage en uddannelse! Jeg er først færdig om 7-8 år så det vil sige, at med det her forslag skal jeg leve langt under fattigdomsgrænsen i disse år! Jeg har absolut ingen forståelse for det her forslag! Nu må regeringen snart finde ud af, hvad det egentlig er de vil have! Om de ønsker flere og bedre uddannede eller hvor vi skal hen!

Marian Christensens billede

Jeg bliver rigtig vred når man læser at ministeren mener at der ikke er ret mange hjemmeboende som betaler noget for at bo hjemme. Vi er jo ikke alle beboere på strandvejen i København, hvor poderne bruger hele su på fest og øl i weekenden. Der er altså rigtigt mange som er nødt til at aflevere nogle af pengene derhjemme for at det hele kan løbe rundt. I vores tilfælde lever vi 2 voksne og tre børn (13, 15 og 18 år) af min mands løn som kommunalarbejder. Vi får ikke længere børnepenge til den ældste og boligstøtten er nedsat da vi har en hjemmeboende over 18 år. Kommunen og politikerne mener jo at når man bor hjemme og er over 18, skal man bidrage med at betale. .Buskortet bliver jo heller ikke billigere nu su bliver nedsat og tandlæge og andet skal stadig betales. Computer skal man som studerende også have for at kunne deltage samt bøger og udgifter til papir og materiale skal man også betale for. Vi betaler skat, men efterhånden er der brugerbetaling på næsten alt.Det var bedre at man gav de unge meget mere i su, så de ikke skulle arbejde efter skole og lave lektier sent om aftenen for at få det hele til at gå op i en højere enhed. Så kunne mange af de ledige få de jobs som de studerende ikke længere bestrider. Så kunne de studerende koncentrere sig om at studere og blive færdige på den nominerede tid.Nu tager man fra de fattigste og giver til de rigeste. Hurra for alle de nye aps. Også aps´en så man kan følge med i kongehuset, for så kan vi jo sidde herhjemme og følge deres spændende liv med masser af rejser med deres børn både sommer og vinter ferier og alle ferier ind imellem. For det er da nok det nærmeste alle vi andre kommer på ferier selv. Da vi åbenbart skal betale for at de i forvejen rige kan blive endnu rigere.

Annette Nellemanns billede

Det er alene de fattigeste der rammes af disse nye regler. De såkaldte Cafe-penge er alene et udtryk der kan anvendes i forhold til de unge hvis forældre tjener meget og ikke kan mærke at de ikke længere modtager unge yndelse og som bor i ejerbolig og derfor heller ikke rammes af nedsættelse af boligsikring mv. De mindre rige (eller fattige - når vi i Danmark en gang får en officiel fattigdomsgrænse) rammes rigtigt hårdt af denne reform. At begge forældre skal bidrage til børns forørgelse, uanset om de bor sammen eller ej, er jeg helt enig i. Der er ingen rimelighed i at der udbetales særligt børnetilskud til enlige forsøger hvis den anden forældre har en stor indkomst og kunne bidrage til forsørgelsen. (Her kan der helt sikkert findes nogle penge hos nogen). Udfordringen er dog, at der her ikke længere tale om børn. I Danmark har vi anerkendt at når man er 18 år, er man voksen, har stemmeret og skal forsørge sig selv. Det er bare ikke muligt. og slet ikke hvis SU for alle nedsættes til ungetaksten på knap 900,- kr. om måneden. Det koster langt mere at opvarme, vaske tøj og lave mad til et ungt menneske på 18 år. Det betyder for nogen unge, at de skal arbejde rigtigt meget for at forsørge sig selv eller betale for at bo hjemme. For meget arbejde vil ramme studiet og vil også betyde en risiko for at studietiden trækker ud - stik imod regeringens hensigt om at de unge skal hurtigere igenenm deres studier (og vil blive belønnet herfor). Det vil give en skævvridning som opretholder de bedrestilledes muligheder for at komme nemmere og hurtigere igennem studier, end de som kommer fra familier med mere beskedne indkomster. Lige muligeheder for alle og social anvarlighed, må siges at have trænge kår.

pia stokholms billede

Hvad ved Morten Østergaard egentlig om hvem og hvor meget de unge betaler i husleje hjemme! Har han lavet en undersøgelse på det? Jeg ved, at i vores omgangskreds betaler alle de unge husleje for at bo hjemme. Jeg syntes Morten Østergaard skulle tage at holde din mund så længe han ikke ved hvad han taler om..