Ny fransk ungdomsroman

En anderledes forfatterstemme beretter om en svær barn- og ungdom med mobning i Udkantsfrankrig. Hovedpersonen, Eddy, er anderledes på mange måder. Den feminine dreng rummer selvbiografiske elementer fra den unge forfatter (født i 1992).

Titlen Færdig med Eddy Bellegueule henviser til hovedpersonen, hvis efternavn er Bellegueule. Man følger ham i årene frem til 1.g. Man stifter bekendtskab med miljøer, man måske ikke færdes i eller hører om så tit. Det er livet i en meget jævn familie og landsby i Nordfrankrig (Picardiet).

Faren og farfaren er alkoholikere, og de har begge problemer med deres temperament. Som bøsse passer Eddy ikke ind i det snævre lokalsamfund. Han kommer op at toppes med de andre og ønsker til sidst at komme væk fra sin fattige opvækst og intolerancen.

Det er ikke stor romankunst, men bogen henvender sig fint til unge og indeholder temaer, unge kan forholde sig til. Den har vakt opsigt i Frankrig.

Romanen begynder lidt prosaisk og dog dramatisk: ”Jeg har ingen lykkelige minder fra min barndom. Jeg mener ikke, at jeg aldrig i løbet af disse år har følt glæde eller lykke. Men lidelsen er en nidkær magt: Den tilintetgør alt, hvad der ikke hører til i dens univers”.

Romanen, der er glimrende oversat af Agnete Dorph Stjernfelt, har imidlertid også lyse og humoristiske sider. Den kan fint (kortere eller længere) indgå i franskundervisningen – ikke mindst i den franske version: En finir avec Eddy Bellegueule (forlaget Seuil).

Senere vil der komme en film, der omsætter teksten til billeder.

Den franske ungdomsroman kan naturligvis også læses som værk i dansk og indgå i flerfaglige sammenhænge, altså AT og SRP, for eksempel med opvækst, mobning og ensomhed, ungdom og identitet eller seksualitet som samlende tema.