Artikel
Historisk gymnasieuge: Da coronatesten blev adgangsbillet til skolen
shutterstock_1896451045

Historisk gymnasieuge: Da coronatesten blev adgangsbillet til skolen

De første dage med obligatorisk coronatest af elever og lærere forløber uden de store problemer, selv om det ikke er sjovt. Sådan lyder det fra seks skoler, som håndterer situationen lidt forskelligt.

Fra mandag morgen i denne uge blev der skrevet et lille stykke Danmarkshistorie, da elever, lærere og ledelser fra en række ungdomsuddannelser nu skal testet to gange om ugen for coronavirus for at passe deres uddannelse eller arbejde.

På trods af det scenarie, som for et år siden ville virke som et plot fra en katastrofefilm, er de første dage med den nye testvirkelighed dog forløbet udramatisk.

Det fortæller tre tillidsrepræsentanter og tre rektorer fra seks forskellige genåbnede skoler i Danmark.

Det betyder dog ikke, at “testcirkusset”, som en rektor omtaler det, er uden knaster. En overvejelse om, hvem og hvordan man kontrollerer elever og lærere følger eksempelvis med – og løsningen er ikke ens på alle skoler.

Men på de seks skoler, gymnasieskolen.dk har talt med, ses de to ugentlige test som et nødvendigt onde, man ikke slipper uden om.

Jeg synes, det ville være mærkeligt, hvis lærerne skulle stå og tjekke eleverne før timen.

Morten Bo Bertelsen, tillidsrepræsentant
Thisted Gymnasium 

Åbner testcenter
“Test er jo forudsætningen for, at eleverne kommer tilbage i skole, så det tror jeg, de fleste bakker op om, også selv om det kan være besværligt,” siger tillidsrepræsentant på Thisted Gymnasium Morten Bo Bertelsen.

På Thisted Gymnasium skal eleverne uploade et billede af deres negative coronatest i det studieadministrative system Lectio, og skolens administration holder der øje med, at alle er testet.

“Jeg synes, det ville være mærkeligt, hvis lærerne skulle stå og tjekke eleverne før timen, så det er en fornuftig løsning,” siger Morten Bo Bertelsen.

Lærerne skal sende en sms eller e-mail til administrationen med et billede af deres negative coronatest.

“Indtil videre har jeg ikke hørt lærere debattere kravene om coronatest,” siger han. 

Han peger på, at det lige nu er en mindre logistisk udfordring for nogle lærere at sørge for at have en negativ test klar med 72 timers mellemrum. Der vil dog på et tidspunkt åbne et testcenter på naboskolen EUC Nordvest 200 meter fra Thisted Gymnasium, og det vil det gøre det lidt nemmere, mener tillidsrepræsentanten.

De ansatte tager det pænt, selvom det selvfølgelig er en stor omgang at skulle testes to gange om ugen.

Bo Larsen, rektor
Lemvig Gymnasium

Prisen for at genåbne
Bo Larsen, som er rektor på Lemvig Gymnasium, oplever heller ikke, at den nye hverdag med test vil skabe “uoverkommelige problemer.”

“De ansatte tager det pænt, selvom det selvfølgelig er en stor omgang at skulle testes to gange om ugen. Men der er en accept af, at det er prisen for at genåbne. Det vigtigste er at få eleverne tilbage på skolen,” siger han.

Han ser dog frem til, at der på et tidspunkt kommer en selvtest, som alle kan foretage på skolen. 

“Så kan vi alle gøre det i et hug, og vi behøver ikke at bruge tid på at kontrollere og dokumentere, at alle har en gyldig test,” siger Bo Larsen.

Regeringen har meddelt skolerne, at der arbejdes på at skaffe selvtest, men det vides endnu ikke, hvornår de kommer.

Idrætshallen er blevet testcenter
På Støvring Gymnasium er Falck rykket ind i skolens idrætshal og har etableret et midlertidigt testcenter.

“Vi blev kontaktet af regionen, som sagde, at de ville ordne det. Det er jeg selvfølgelig glad for, da det nærmeste testcenter ligger fem kilometer fra skolen,” siger rektor Jens Nielsen.

Han påpeger dog, at det er en ulempe, at det kun er de elever, der er fysisk på skolen, som må benytte testcenteret på skolen. Genåbningen betyder som bekendt kun fremmøde 50 procent af tiden for afgangseleverne, så hver anden uge må eleverne ikke benytte testcenteret på skolen.

“De, som er hjemme, må opsøge de offentlige steder, så de har en frisk test, når de møder mandag, men det havde været nemmere, hvis de måtte bruge testcenteret på skolen,” siger Jens Nielsen.

Han fortæller, at han fra elever og lærere ikke har hørt andet end, at det er ok at blive testet.

“Jeg har ingenting hørt endnu, så det er meget udramatisk,” siger Jens Nielsen.

Han har foreløbigt taget en beslutning om, at han selv går rundt i klasserne og tjekker, om eleverne har en nagativ coronatest. Der er kun tre klasser ad gangen på skolen, så det er til at overkomme.

Omvendt er der også nogle, som er glade for test for at undgå øget smittetryk.

Gert Gerdes, tillidsrepræsentant
Mercantec, Viborg

Lærere skal kontrollere test  
Gert Gerdes er tillidsrepræsentant for htx-lærerne på erhvervsgymnasiet Mercantec i Viborg.

På skolen er det blevet lærernes opgave at kontrollere elevernes coronatest. Det har der ifølge tillidsrepræsentanten været delte meninger om.

“Nogle synes ikke, at de som undervisere skal kontrollere deres elevers coronatest, og nogle mener ikke, det er en god ide, at de skal stå og se på elevernes telefoner på grund af smitterisikoen, men de fleste siger: “vi finder ud af det”. Nu gør vi os nogle erfaringer, og så må vi se,” siger Gert Gerdes.

Som i resten af samfundet er der også på Mercantec forskellige holdninger til restriktioner og test, fortæller han. 

“Jeg er lidt overrasket over, at der ikke er flere, som har sagt højt, at de er imod at blive testet for at gå på arbejde. De fleste siger, ja, så gør vi det. Omvendt er der også nogle, som er glade for test for at undgå øget smittetryk og endnu en skolelukning,” siger Gert Gerdes.

Indtil videre skal lærere og elever bruge de lokale testcentre i byen.

“Vi satser på, at vi får et testcenter på skolen, men jeg ved ikke, hvornår og hvor, men det vil gøre hverdagen lidt lettere,” siger Gert Gerdes.

Test er jo et krav, som ikke kan diskuteres.

Nina Riise, tillidsrepræsentant
Campus Bornholm

Fuld åbning på Bornholm
Campus Bornholm er det eneste gymnasium i Danmark, som er åben for alle elever. 

Elever og lærere kan blive testet i et testcenter på skolen, og ansatte coronavagter tjekker, at alle på skolen har en negativ test.

Tillidsrepræsentant for htx Nina Riise forklarer, at testene bliver skemalagt, så alle ved, hvornår de skal testes, og så er det en fordel, at lærere og elever kan blive testet på skolen. Hun fortæller, at der ikke har været meget diskussion blandt lærere og elever om det nye krav om to ugentlige test.

“Test er jo et krav, som ikke kan diskuteres. Og nu er alle tilbage i undervisningen, så det er næsten ‘business as usual’,” siger Nina Riise, som ser frem til de nye kviktest, som ikke skal så langt op i næsen, og som regeringen har stillet i udsigt vil komme.

Det er selvfølgelig bøvlet med to test om ugen, men omvendt kan det være med til at holde smitten nede.

Martin Anker Sørensen, rektor
UCI, Holstebro

Det er lidt bøvlet

Martin Anker Baadsgaard er rektor på UCH i Holstebro, hvor over 2.000 elever enten læser hhx, htx eller en erhvervsuddannelse. På gymnasierne ved UCH er der ca. 100 gymnasieelever. 

“Vi vil gerne have et testcenter på skolen, så bliver det nemmere for alle. Men indtil videre må vi bruge de lokale testcentre. UCH har et kviktest center som nabo, det er dejligt. Det er selvfølgelig bøvlet med to test om ugen, men omvendt kan det være med til at holde smitten nede,” siger han.

På skolen indfører de kontrol af alle elever, lærere, ledelse og andre medarbejdergrupper mandag og onsdag. Medarbejderne dokumenterer testen over for deres nærmeste leder og eleverne over for deres lærere.

Indtil videre har Martin Anker Baadsgaard ikke hørt om elever eller lærere, som ikke vil lade sig teste og der har ifølge ham ikke været protester eller diskussion over kravet om at blive testet for at gå på arbejde.

 

Retningslinjer for COVID19-test

  • I forbindelse med fysisk fremmøde på skolen skal elever og ansatte have en negativ COVID19-test 2 gange indenfor 7 dage.
  • Test kan enten være en kviktest (antigen-test) eller PCR-test for COVID-19.

Test i arbejdstiden

  • Test skal så vidt muligt gennemføres i den ansattes sædvanlige arbejdstid.
  • Er det ikke muligt at gennemføre en pålagt test i den ansattes sædvanlige arbejdstid, skal den ansatte kompenseres økonomisk for den tid, der bruges på testen.
  • Endvidere skal den ansatte have dækket eventuelle rimelige udgifter, der afholdes i forbindelse med gennemførelsen af en pålagt test (eksempelvis transportudgifter).

Elevtest i fritiden
Elever skal i udgangspunktet teste sig i fritiden. Den lokale skoleledelse kan dog fastsætte rammer for, at test kan foregå i skoletiden, og så indregnes dette som en del af undervisningstiden.

Testkapacitet
Elever og ansatte skal i starten bruge den eksisterende testkapacitet, herunder selv foretage bookning. Der arbejdes på at tilvejebringe mulighed for selvtest lokalt på skoler og uddannelsesinstitutioner.

Undtagelse

Krav om test gælder ikke for elever og ansatte:

  • der af medicinske årsager eller som følge af en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse ikke bør få foretaget en PCR- eller antigentest for COVID-19.
  • tidligere har været smittet med COVID-19 inden for et nærmere bestemt tidsrum.
  • har gennemført vaccinationsforløb for COVID-19. 

Se alle retningslinjerne for test på Bornholm her og i Nord- og Vestjylland her.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater