Du er her
Nyhed
|
14. mar 2016

Gymnasium kommer i ministeriets søgelys

Foto: 
Er det i orden at fastansætte folkeskolelærere, samtidig med at man afskediger gymnasielærere, som det er sket på Nykøbing Katedralskole? Det skal en styrelse under Undervisningsministeriet nu tage stilling til.
Af: Malene Romme-Mølby

Styrelsen for kvalitet og undervisning drages nu ind i sagen om fastansættelsen af tre folkeskolelærere på Nykøbing Katedralskole.

Det sker efter, at Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) i sidste måned meldte skolen til Undervisningsministeriet.

Læs: GL melder skole til ministeriet

Undersøge sagen
Styrelsen for kvalitet og undervisning har blandt andet ansvar for det faglige kvalitetstilsyn og udvikling af fag og uddannelsers indhold på Undervisningsministeriets område.

Kontorchef i Styrelsen for kvalitet og undervisning Birte Iversen bekræfter, at Undervisningsministeriets departement har bedt styrelsen om at undersøge sagen.

“Styrelsen har derfor i første omgang anmodet skolen om at redegøre for skolens ansættelser af lærere med professionsbachelor som højeste uddannelse. Når vi har fået den nødvendige redegørelse fra skolen, vil vi tage stilling til sagens videre forløb,” skriver hun til gymnasieskolen.dk.

Brud på bekendtgørelsen
Nykøbing Katedralskole har tidligere forklaret gymnasieskolen.dk, at fastansættelserne skyldes lærermangel.

Den forklaring undrede GL, da skolen har valgt at afskedige syv gymnasielærere på grund af nedskæringerne.

“Man kan ikke på én gang afskedige lærere med de faglige og pædagogiske kompetencer og samtidig hævde, at der er en mangelsituation. Det er GL nødt til at agere på,” sagde Annette Nordstrøm Hansen dengang til gymnasieskolen.dk.

De tre folkeskolelærere er blevet fastansat med det krav, at deres kompetencer skal opgraderes til akademisk niveau indenfor en overskuelig fremtid.

Ifølge gymnasiebekendtgørelsen kan lærere kun fastansættes til at undervise i gymnasiet, hvis de har en kandidatgrad i fagene, de underviser i. Derudover skal gymnasielærere også have bestået pædagogikum.

Styrelsen for kvalitet og undervisning ønsker endnu ikke at udtale sig yderligere, men vil vurdere og sidenhen træffe afgørelse i sagen.

Kommentarer

2
You must have Javascript enabled to use this form.
S. Wørmers billede

En Styrelse under Undervisningsministeriet skal tage stilling til HVORVIDT det er lovligt at erstatte fyrede gymnasielærere med nye, fastansatte folkeskolelærere!

Ja, man tror det er løgn.

For fem, ti eller lidt flere år siden ville denne problemstilling have været helt utænkelig.

Er det en prøveklud?

Går den, så går den?

Perspektivet er helt uoverskueligt.

Som et minimum må denne sag føres til dørs ad arbejdsrettens og evt. andre retters lange, tunge gange. Ellers er det slut med GL!

Stig Wørmer

Annette Nordstrøm Hansens billede

Det er GL, der har bragt sagen op. Vi følger dens videre gang nøje, og jeg har en klar forventning om, at sagen lander fornuftigt. 

Hvis det stik mod vores forventninger ikke forholder sig sådan, følger vi op. 

I GL mener vi, at at der helt afgørende for elevernes undervisning, at lærerne har både den faglige og den pædagogiske uddannelse, som bekendtgørelsen foreskriver. 

Venligst
Annette Nordstrøm Hansen
Formand
Gymnasieskolernes Lærerforening