Artikel
Gymnasier ‘griner eller græder’ over ny fordeling af elever i Aarhus
elever

Gymnasier ‘griner eller græder’ over ny fordeling af elever i Aarhus

Regionsrådet i Aarhus skærer ned på antallet af klasser til næste skoleår på aarhusianske gymnasier. Det sker for at rette op på tiltagende skæv fordeling af elever med anden etnisk baggrund på byens gymnasier.

Reaktionerne på Viby Gymnasium og Marselisborg Gymnasium i Aarhus er som nat og dag, efter at Region Midtjylland har truffet en beslutning om at skære i kapaciteten på fem aarhusianske gymnasier plus to andre gymnasier i regionen.

Nedsættelsen sker for at rette op på en tiltagende skæv fordeling af gymnasieelever i Aarhus.

Helt konkret handler det om, at mange etnisk danske elever i stigende grad har fravalgt Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium i takt med, at flere elever med anden etnisk baggrund end dansk har søgt mod de gymnasier.

Vi har brug for det som sektor, for vi kan ikke leve med, at fordelingen af elever bliver mere og mere skæv.

Lone Sandholdt Jacobsen, rektor
Viby Gymnasium

Rektor på Viby Gymnasium Lone Sandholdt Jacobsen kalder ligefrem regionens beslutning for ‘historisk” og siger, at hun nu tror på, at udviklingen med den skæve fordeling af elever i Aarhus vender.

“Vi har brug for det som sektor, for vi kan ikke leve med, at fordelingen af elever bliver mere og mere skæv,” siger Lone Sandholdt Jacobsen.

På skolens 1. g årgang er der i dag over 50 procent elever med anden etnisk baggrund end dansk. I 2016 var andelen på alle tre årgange på cirka 26 procent.

“Der er sket en for stor polarisering af elever, og udviklingen skal vendes nu,” siger hun.

Regionen bestemmer
Region Midtjylland har benyttet sig af nye regler, som blev vedtaget af Folketinget i 2019, som betyder, at regionen skal gå ind og træffe en beslutning om fordeling af elever, hvis et fordelingsudvalg ikke kan blive enige.

Og det var lige præcis dét, som de ikke kunne i fordelingsudvalg Øst, hvor Aarhus ligger.

Alle gymnasier på nær Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium var enige om en model, som blandt andet ville betyde, at elever fra bestemte boligområder i byen skal fordeles ligeligt mellem alle byens gymnasier. 

Men Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium mente ikke, at modellen for alvor ville rykke noget, hvis der ikke også blev skåret i kapaciteten på byens gymnasier. Og Region Midtjylland lyttede til de to gymnasier.

Det betyder, at Egaa Gymnasium, Marselisborg Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Risskov Gymnasium og Aarhus Statsgymnasium hver får en klasse mindre, end de har i år. Det samme gælder for Favrskov Gymnasium og Skanderborg Gymnasium.

Jeg synes ikke, det er retfærdigt, at lærere, som gør et kæmpe stykke arbejde og tiltrækker nye elever til vores skole, skal afskediges.

Kirsten Skov, rektor
Marselisborg Gymnasium

Lærere skal afskediges
Rektor på Marselisborg Gymnasium Kirsten Skov er langt fra tilfreds med beslutningen.

Hun minder om, at Marselisborg Gymnasium og flere andre gymnasier også fik sat kapaciteten ned af Region Midtjylland før dette skoleår.

“Til næste år kan vi kun oprette otte klasser, mens vi for to år siden havde 10 klasser. Vi har bygninger og lærere til at drive et gymnasium med 10 spor. Det her kommer til at betyde afskedigelser,” siger Kirsten Skov og fortsætter:

“Jeg synes ikke, det er retfærdigt, at lærere, som gør et kæmpe stykke arbejde og tiltrækker nye elever til vores skole, skal afskediges, fordi elever skal fordeles til andre gymnasier,” siger hun.

Hun pointerer, at gymnasierne i Aarhus tidligere har lavet en frivillig aftale om at fordele elever fra bestemte boligområder ligeligt mellem sig – også kaldet KUO-ordningen.

Og Kirsten Skov fremhæver, at fordelingsudvalget var blevet enige om, at den aftale skulle skærpes til næste skoleår, så andelen af elever fra de omtalte boligområder ikke måtte overstige 10 procent af et gymnasiums samlede antal elever. 

Gymnasierne var også var blevet enige om, at de til næste skoleår ikke må modtage elever fra hinandens gymnasier før efter opstart af studieretningerne.

“Vi vil gerne være med til at løse de her udfordringer, og vi har også via KUO-ordningen taget imod mange elever. Vi var i gang med at løse udfordringen, og det er ikke nødvendigt at tage så drastiske skridt, som betyder, at mange elever skal omfordeles,” siger Kirsten Skov.

Vi er nødt til én gang for alle at sætte en stopper for den skæve fordeling af elever i Aarhus.

Anders Kühnau (S), formand
Region Midtjylland

Drastiske skridt er nødvendige
Formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S) anerkender, at gymnasierne i Aarhus har lagt et stort frivilligt arbejde i at tage imod elever via KUO-ordningen, og at gymnasierne var parate til at fortsætte det arbejde til næste skoleår.

Men han siger, at det ganske enkelt ikke er nok.

“Hvis vi ikke gør noget drastisk nu, så risikerer vi, at Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium inden for en kort årrække må dreje nøglen om. Det vil have en dominoeffekt, så udviklingen vil blot fortsætte på et andet gymnasium. Vi er nødt til én gang for alle at sætte en stopper for den skæve fordeling af elever i Aarhus,” siger Anders Kühnau.     

Han forklarer, at det ikke er nok at lave en mere lige fordeling af elever fra socialt belastede boligområder mellem gymnasierne. Det er også nødvendigt, at flere elever med etnisk dansk herkomst går på Viby Gymnasium og Aarhus Gymnasium.

Rektor på Viby Gymnasium Lone Sandholdt Jacobsen er enig.

“Der er en del elever fra Viby, som kører forbi os om morgenen for at komme på andre gymnasier i Aarhus. Vi skal ud at forklare de lokale unge, at fordelingen af elever til næste skoleår bliver helt anderledes end i år på grund af den nye ordning,” siger hun.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har sagt, at hun vil indkalde Folketingets partier til forhandlinger om nye permanente regler for fordeling af elever. Hun vil dog først offentliggøre en rapport om samme emne fra en ekspertgruppe, som blev nedsat af tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Ifølge Altinget Uddannelse har ekspertgruppen holdt sit sidste møde og mangler kun få detaljer for at være færdig med arbejdet. 

Kapaciteten nedsættes 

Syv gymnasier får til næste år en klasse mindre end i år, har Region Midtjylland besluttet.

  • Egå Gymnasium: 9 klasser 
  • Marselisborg Gymnasium: 8 klasser
  • Risskov Gymnasium: 9 klasser
  • Aarhus Katedralskole: 9 klasser
  • Aarhus Statsgymnasium: 9 klasser
  • Skanderborg Gymnasium: 8 klasser
  • Favrskov Gymnasium: 9 klasser

Marselisborg Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Skanderborg Gymnasium og Favrskov Gymnasium blev også sat en klasse ned sidste år.

To gymnasier får flere klasser

  • Viby Gymnasium: 8 klasser (i år 7)
  • Aarhus Gymnasium, Tilst: 4 klasser (i år 2), City: 3 klasser (i år 0 klasser)

Det betyder aftalen også

  • Elever fra KUO-områder - socialt belastede boligområder i Aarhus- må højst udgøre 10 procent af af et gymnasiums samlede antal elever.
  • Regionen forventer, at skolerne ikke bruger ventelister til at flytte/modtage elever fra andre gymnasier, før efter opstarten på studieretningen.   

 

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater