Artikel
Gymnasielærerne kan muligvis se frem til lønstigninger
Pengesedler

Gymnasielærerne kan muligvis se frem til lønstigninger

De private overenskomstforhandlinger er i gang, og det kan meget vel ende med lønstigninger. Det er en fordel, når de offentligt ansatte skal forhandle til næste år.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked er skudt i gang, og ofte sker der en afsmitning af emner i forhold til overenskomstkravene ved de offentlige forhandlinger.

Især lønforhandlingerne kan være nyttige at følge med i for gymnasielærerne, selvom de er offentligt ansat.
Der sker nemlig en lønafsmitning mellem det private og offentlige arbejdsmarked. Det forklarer Mikkel Mailand, der er forskningsleder ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet. Han har specialiseret sig i overenskomstfornyelser på det offentlige arbejdsmarked.

Læs: OK18-processen skudt i gang

Ordning regulerer løn
”Helt overordnet sker der en lønafsmitning mellem det private og det offentlige via reguleringsordningen,” siger Mikkel Mailand.

Det vil sige, at der er en regulering af overenskomsterne, så lønudviklingen på det offentlige arbejdsmarked bliver reguleret med 80 procent af lønudviklingen på det private arbejdsmarked, hvis lønudviklingen i den private sektor løber foran lønudviklingen i den offentlige sektor, forklarer han.

Hvis det private arbejdsmarked kan blive enige om lønstigninger i overenskomstforhandlingerne, så falder der også flere kroner ned i lønposen hos de offentligt ansatte.

Læs: Gymnasielæreren går glip af 2.500 kroner i lønstigning

Sandsynligvis stigning i reallønnen
Hvorvidt gymnasielærerne kan se frem til stigninger i reallønnen i deres kommende overenskomstforhandlinger, er der ingen garantier for, men Mikkel Mailand er optimistisk.

”Jeg vil tro, at der bliver tale om reallønsvækst igen,” siger Mikkel Mailand og uddyber.

”Det er kun ganske få år, hvor man ikke har haft det, for eksempel i perioden 2011 til 2013. Men allerede i 2015 blev der aftalt overenskomster med reallønsvækst.” Mikkel Mailand understreger dog, at det afhænger af konjunkturerne.

Efteruddannelse et muligt forhandlingsemne
Inden 1. marts skal cirka 500 overenskomster for 600.000 lønmodtagere fornyes i den private sektor. I et notat fra FAOS om O 17 spår centerleder Søren Kaj Andersen, at lønmodtagersiden har en forventning om, at der er mere at forhandle om.
På begge sider af bordet er der nemlig enighed om, at det går bedre med økonomien. Ifølge Søren Kaj Andersen kan forhandlingsemnerne udover løn også handle om tryghed i form af efteruddannelse, seniorordninger og tiltag mod social dumping især i byggeriet og transportbranchen.

Tryghed er et bredt emne, men det er muligt, at det også bliver relevant til gymnasielærernes overenskomstforhandlinger.

”Der kan ligge alt muligt i ’tryghed’, lige fra efteruddannelse til opsigelsesvarsler. Der har været og er fortsat afskedigelser og et stramt budget i den offentlige sektor og på gymnasierne, så det kunne godt være et relevant emne,” siger Mikkel Mailand.

Han understreger dog, at det endnu er for tidligt at sige helt konkret hvilke emner, der bliver omdrejningspunktet for OK 18.

Inspiration til begge sider af bordet
Det betyder dog ikke, at gymnasielærerne skal være ligeglade. Mikkel Mailand mener, at man med fordel kan følge med i hvilke emner, der bliver diskuteret ved de private overenskomstforhandlinger. Der kan nemlig meget vel være elementer og emner, som de offentligt ansatte kan overføre til deres kommende forhandlinger, lige så vel som den anden side af forhandlingsbordet – Finansministeriet – kan blive inspireret, forklarer han.

”Jeg ville lægge mærke til, hvilke aftaler der bliver omkring løn, for det påvirker lønudviklingen. Derudover er det vanskeligt at sige, hvad der bliver afsmittende. Men der kan komme noget på efteruddannelsesområdet, som kan inspirere,” siger Mikkel Mailand. Han uddyber, at det dog kommer an på, hvorvidt efteruddannelse bliver diskuteret på en måde, der er relevant for det offentlige arbejdsmarked, eller om det bliver mere specifikt for det private marked.

GL afholder medlemsmøder på gymnasier fordelt over hele landet, hvor medlemmerne kan bidrage med forslag til krav til overenskomstforhandlingerne i 2018. Den opdaterede liste over tid og sted for møderne kan ses på GLs hjemmeside gl.org.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater