Artikel
Gymnasieelever skal sende homo-kærlighed til paven
Forbudt kærlighed - Sex og samfund

Gymnasieelever skal sende homo-kærlighed til paven

Danske gymnasieelever kan med nyt undervisningsmateriale få indblik i lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoners vilkår i andre lande. Samtidig opfordrer Sex & Samfund landets gymnasielever til at overøse pavens Instagram hashtag med homoseksuel kærlighed.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Overtag pave Frans’ hashtag på Instagram med positive billeder og budskaber om smuk homo-kærlighed – sådan lyder opfordringen til danske gymnasieelever i en ny kampagne, som Sex & Samfund står bag.
Derved håber foreningen, at folk verden over vil blive mødt af en masse positive budskaber om lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner (LGBT), når de
 følger pavens hashtag.  

Baggrunden for kampagnen er, at pave Frans for en måned siden kritiserede den katolske kirke for at have prioriteret dogmer før kærlighed. Og han udtrykte sin vision for en inkluderende kirke, som er "et hjem for alle," og sagde, at der havde været for meget negativ fokus på homoseksuelle og prævention. Sex & Samfund vil gerne støtte op om det vatikanske forår, siger international chef Tania Dethlefsen, Sex & Samfund.

"Vi har valgt at sætte LGBT-rettigheder i udviklingslande i fokus overfor de danske gymnasieelever igennem et nyt undervisningsmateriale. Og nu håber vi, at eleverne vil hjælpe os med at sende positive LGBT-budskaber til paven, for der er brug for, at nye kræfter hjælper med til at skubbe på i den rigtige retning," siger hun.  

Danske unge genkender problemer
Ud over Instagram kampagnen udgiver Sex & Samfund også Forbudt kærlighed, der er et gratis, online undervisningsmateriale til gymnasieelever. Det skal give eleverne et indblik i lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoners forhold rundt om i verden – både fra en personlig og samfundsmæssig vinkel. 

”De problemstillinger, LBGT-unge har i andre lande, vil danske unge kunne genkende og identificere sig med. Danske unge har også prøvet ikke at kunne få lov til at være sig selv. Derfor mener vi, temaet kan være med til at skabe større tolerance og respekt – også danske unge imellem,” siger projektleder Mette Gundersen,  Sex & Samfund. 

Personlige historier gør teori lettere 
Undervisningsmaterialet er udformet som et interaktivt magasin, der skal gøre det mindre tungt end traditionelt undervisningsmateriale.

Magasinet er sat sammen af forskellige genrer som teoretiske tekster, artikler, videointerview med personlige historier, dokumentarfilm og spil. 

”Som underviser kan man udvælge temaer og artikler i materialet og tilpasse det til den enkelte klasse. Der er samtidig forslag til, hvor man kan indhente mere viden om temaerne som eksempelvis menneskerettigheder, så undervisningen kan differentieres yderligere,” siger Mette Gundersen. 

Sociologiske teorier
Eleverne bliver i materialet præsenteret for forholdsvis komplekse emner for eksempel opfattelsen af køn som konstrueret eller ej. Kombinationen af teori og empiri med personlige fortællinger vil ifølge Mette Gundersen gøre eleverne mere motiverede for at lære det teoretiske. 

”Temaet om seksualitet og køn er tungt teoretisk stof, men det kan bruges til at komme rundt om de krav, der er i samfundsfag, til at beskæftige sig med sociologiske teorier. Det vil være langt mere interessant for eleverne at tilegne sig begreberne i sammenhæng med et tema som LGBT end ud fra en sociologisk grundbog,” siger Mette Gundersen. 

Elever skal spille sig til viden om udviklingsbistand  
I materialets dilemmaspil om tildeling af ulandsbistand og LGBT-rettigheder skal eleverne påtage sig forskellige aktørers roller. Det politiske spil og de politiske aktører er dog væsentligt forenklet i forhold til virkeligheden. 

”For at eleverne skal forstå de forskellige positioner, har vi været nødt til at forsimple budskaberne og gøre aktørerne i spillet fiktive. Tanken er, at eleverne vil forstå problematikkerne og de politiske spil bedre, når de spiller spillet og påtager sig forskellige synspunkter. Det giver selvfølgelig underviseren et ansvar for at forklare, hvor komplekst billedet er i virkeligheden,” forklarer Mette Gundersen. 

I forbindelsen med lanceringen af undervisningsmaterialet og kampagnen vil Sex & Samfund arrangere arrangementer i uge 44 på tilmeldte skoler. 

Forbudt kærlighed

Kampagne og undervisningsmateriale om LBGT-personers levevilkår og rettigheder rundt om i verden.

Materialet er delt op i fem temaer: 

  • LGBT-personers levevilkår 
  • Køn, seksualitet og marginalisering 
  • Menneskerettigheder 
  • Religion og LGBT 
  • Politik og udvikling

Er beregnet til engelsk, samfundsfag, historie og religion.

Materialet er udarbejdet af Sex & Samfund og kan bestilles gratis.  
Læs mere her

Overtag pavens hashtag

Sex & Samfund starter ny kampagne, hvor danske gymnasielever opfordres til at sende positive billeder med budskaber om homoseksuel kærlighed til pave Frans’ Instagram hashtag - 
Se mere her

 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater