Du er her
Nyhed
|
02. nov 2017

Finansministeriet vil fjerne den betalte frokostpause   

Finansministeriet lægger op til at fjerne retten til betalt frokostpause. Hvis det sker, vil det reelt betyde, at arbejdstiden sættes op til 39,5 timer om ugen.
Af: Johan Rasmussen

Gymnasielærere og andre statsansatte risikerer at få en 2,5 timer længere arbejdsuge uden løn.

Finansministeriet lægger op til, at de statslige arbejdspladser kan inddrage medarbejdernes betalte frokostpause.

Bliver det en realitet, vil det reelt set betyde, at medarbejderne skal arbejde 2,5 timer mere om ugen uden lønforhøjelse.

Ifølge CFU, Centralorganisationernes Fællesudvalg, som forhandler overenskomst for 180.000 statsansatte, hævder Finansministeriet, at den betalte frokostpause kan fjernes uden forhandling.

CFU mener dog, at medarbejderne har ret til den betalte frokostpause, og at den er en del af den “samlede pakke” for statens ansatte.

”Igen skal vi være vidne til besparelser i den offentlige sektor. Denne gang på de statslige arbejdspladser via de ansattes arbejdsvilkår. Den danske model sættes ud af spil, når arbejdstiden med et hug – og uden forhandling – kan sættes op med 2,5 timer om ugen, uden at lønnen følger med,” siger Flemming Vinther, formand for CFU, i en pressemeddelelse.

Syv procent længere arbejdsuge
Fjernes frokostpausen svarer det reelt til, at medarbejderne skal arbejde syv procent mere uden løn.

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Annette Nordstrøm Hansen, mener, det er uacceptabelt at fjerne retten til betalt frokostpause.

“Presset på medarbejderne stiger og stiger, og angrebet på retten til betalt frokostpause er endnu et angreb på medlemmernes arbejdsvilkår,” siger hun.

Finansministeriets melding, om at offentlige arbejdspladser skal kunne inddrage medarbejdernes betalte frokostpause, kommer kort tid før, der skal forhandles en ny overenskomst for de offentligt ansatte i staten.  

DR-ansatte beholder frokostpause
I DR har ledelsen tidligere forsøgt at fjerne den betalte spisepause til medarbejderne. Men en voldgiftskendelse slog fast, at den betalte spisepause var en del af overenskomsten.

Moderniseringsstyrelsen, som hører under Finansministeriet, vil dog ikke acceptere, at den kendelse gælder for resten af statens arbejdspladser, skriver Politiken i dag.

Læs mere på GL's hjemmeside

Kommentarer

2
You must have Javascript enabled to use this form.
Jeppe Kragelunds billede

Jeppe Kragelund

"Moderniseringsstyrelsen sløjfer ikke den betalte spisepause" hedder det sig på deres hjemmeside et døgn efter CFUs udmelding (se indlæg ovenfor).   MEN... vær opmærksom på, at konfliktens omdrejningspunkt er om frokostpausen flyder af overenskomsten, eller om den er en kutyme, OG det er IKKE løst med "dagens overskrift" - men men men .... lad os nu se, om ikke vi kan finde hinanden inden hele det offentlige arbejdsmarked lukker ned - det kan der vel næppe være nogen, som har interesse i???   Læs mere her på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside (og læg specielt mærke til de to sidste afsnit)

Jeppe Kragelunds billede

Jeppe Kragelund

VEDR. ANGREB PÅ FROKOSTPAUSE:

Hold nu både hovedet (og madpakken) kold...

Parallelt med vores (sammen med alle CFU-organisationer) AFVISNING af arbejdsgivers opfattelse af, at frokostpauser "er kutyme" og dermed ikke dækket af overenskomsten,

...SÅ SKAL vi fortsat kæmpe for AC og GL's egne fremsatte krav - De må ikke "forsvinde" eller nedprioriteres, fordi modparten spiller ud min DERES syn på frokostpause i det offentlige!!!

Vi kan og skal spille på to heste!