Du er her
Arbejdsmiljø |
19. feb 2013

Brev til rektorer tages op i Folketinget

Foto: 
Finansminister Bjarne Corydon (S) skal i Folketinget svare på spørgsmål om omstridt brev til rektorer.
Af: Johan Rasmussen

Finansministeriets brev til rektorer om ikke at indgå lokale aftaler tages nu op på Christiansborg.

I brevet fra Moderniseringsstyrelsen, som ligger under Finansministeriet, står der, at rektorer og ledere ikke skal indgå nye lokale arbejdstidsaftaler. I den nye overenskomstaftale står der dog sort på hvidt, at der kan laves lokale aftaler.

Gruppeformand for Enhedslisten Per Clausen vil nu have finansminister Bjarne Corydon i Folketingssalen for at svare på spørgsmål om brevet.

”Finansministeriet følger op på en aftale ved at sige, at det som aftalen giver mulighed for, må den lokale ledelse ikke benytte sig af. Man har talt om, at den lokale ledelse skulle have større råderum, men det gælder åbenbart kun, hvis man træffe beslutninger, som er i tråd med finansministeriets ønsker,” siger Per Clausen.

Brevet blev sendt få dage efter, at AC på vegne af GL indgik en ny overenskomst for lærerne.

To spørgsmål til Bjarne
Per Clausen vil derfor stille to såkaldte paragraf 20-spørgsmål, som ministeren skal svare på i Folketingssalen. Per Clausen vil gerne vide om, ”finansministeren mener, det er rimeligt, at man giver lokale ledere begrænsninger i forhold til, hvad overenskomsten giver mulighed for”.

Per Clausen vil også vide, om det ”virkelig er finansministerens opfattelse, at det er en dårlig idé at lave lokale aftaler”.  

”Hvis det er socialdemokratisk politik, at man ikke ønsker at lave lokale aftaler, må man sige, at det er et dramatisk brud med mange års traditionel socialdemokratisk politik,” siger Per Clausen.

Arbejdsmarkedsordfører for Venstre, Ulla Tørnæs, undrer sig over, at brevet er blevet sendt.

”Det virker besynderligt, at man undsiger, den aftale, man selv har lavet. Så skulle man være gået efter en anden aftale” siger hun.

Selve indholdet i brevet ser hun dog ikke noget problem i.

”Det er fornuftigt, hvis man opfordrer lederne til at vise økonomisk ansvarlighed,” siger hun.

Arbejdsmarkedsordfører for socialedemokraterne, Leif Lahn Jensen, ønsker ikke at kommentere brevet, og henviser til finansministeren.

Finansminister Bjarne Corydon har ikke i dag haft tid til at svare på spørgsmål.

 

 

 

Kommentarer

1
You must have Javascript enabled to use this form.
sigrid jørgensens billede

OK-forhandlinger?GL har ført forhandlinger, fordi den som fagforening har forhandlingsretten. Jeg må konkludere, at jeg aldrig tidligere har set en så tydelig sammenkædning af den lovgivende og den udøvende magt med for mig at se mange negative konsekvenser. Hvor blev magtens tredeling af? GL har stået over for en modpart og en overmagt, som i virkeligheden ikke ønskede nogen forhandling. OK-resultatet blev derfor mere eller mindre et diktat, hvor GL mistede en lang række bestemmelser om f.eks. godtgørelse ved aftenarbejde, seniorordning, aflønning af opgaveretning, eksamen osv osv. Bestemmelser, som begge parter indtil for nylig var enige om, og som begge parter har brugt mange årsværk på at formulere gennem de sidste 14 år.De drøftelser og forhandlinger, der har kostet mange årsværk på det "centrale" niveau, vil fremover blive decentrale. Alle skoler og kurser skal i gang med drøftelser/forhandlinger om de selv samme temaer - det vil koste urimeligt mange flere ressourcer! Og ét resultat står i hvert fald klart: De nationale standarder vil forsvinde.Med venlig hilsenSigrid JørgensenListe 2