Du er her
| 08. sep 2017

Bogen om VIEWPOINTS

Af: Annemette Westh

Bogen om viewpoints får fem stjerner, fordi den giver en meget anvendelig og praktisk guide til arbejdet med viewpoints og composition. Den blev oprindeligt udgivet i 2009 og er heldigvis blevet oversat til dansk her i 2017.

Bogen er "født" ud af en lyst, som de to forfattere, Anne Bogart og Tina Landau, har haft til at formidle deres viden om og erfaring med viewpoints. Udgivelsen er yderst relevant og er spækket med gode praktiske øvelser og anvisninger til arbejdet med viewpoints og composition i undervisningen. Viewpoints er en fysisk improvisationsteknik, der er vokset frem af det postmoderne dansemiljø. Den kan bruges til at samle materiale til scenen og til at styrke opmærksomheden, nysgerrigheden og samspillet i en prøveproces. Composition er et værktøj til at ordne, sortere, sammensætte og præsentere arbejdet til scenen. I bogen introduceres de forskellige viewpoints i hver deres afsnit, og efterfølgende beskrives arbejdet med composition ud fra et praksisorienteret blik.

Det skal nævnes, at det ikke er en teoretisk bog. Men det er den eneste bog, der giver en grundig, inspirerende og samlet praktisk hvordan-guide om arbejdets stadier og anvendelse. Det er en væsentlig pointe, at arbejdet med viewpoints er en fremgangsmåde, som kan danne baggrund for både proces, forestilling og analytisk refleksion.

Viewpointtræning har inspireret koreografer, skuespillere, instruktører, scenografer, dramaturger og forfattere i arbejdet med teatrets kompleksitet og fascination. Der undervises i viewpoints over hele verden, og metoden bliver brugt af mange teaterkunstnere i prøveforløbet, men teorien og dens anvendelse er stadig relativt ny. Derfor er udgivelsen en vigtig inspirationskilde til arbejdet med viewpoints og composition. Den kan varmt anbefales og er meget inspirerende til både kunstneriske og pædagogiske processer.