Blod, slim & galde

Oldtidskundskab ?

Titel: Blod, slim & galde ?

Forfatter: Anders Frøland & Simon Laursen ?

Forlag: Systime ?Pris: 215 kroner, 182 sider ?

Vurdering og anmeldelse: Sebastian Persson ??******

Menneskets legeme har i sig blod, slim og gul og sort galde … ?

Denne slags nyttige informationer findes i en ny bog om lægekunstens oprindelse i det gamle Grækenland. ??Blod, slim & galde er resultatet af et forbilledligt samarbejde mellem den tidligere overlæge Anders Frøland og den klassiske filolog Simon Laursen. De to har i fællesskab oversat og på kyndig vis introduceret et relevant og repræsentativt udvalg af de hippokratiske skrifter. Udvalget består af: Epidemibog 1, Vind, vand og steder, Den hellige syge, Lægekunstens oprindelse og principper, Menneskets natur og Eden. Oversættelserne flyder på et let forståeligt dansk, og sammen med en forklarende ordliste samt litteraturliste er man mere end godt klædt på til at introducere eleverne for de første spæde forsøg med en naturvidenskabelig metode og til den antikke lægevidenskabs forunderlige verden. Som moderne læser må man igen og igen fornøjes over de antikke lægers fremragende evne til at beskrive, hvad de ser, og samtidig forundres over deres til tider meget fantasifulde forklaringer. Men i kraft af Frølands og Laursens udmærkede introduktioner til de enkelte tekster føler man sig aldrig helt fortabt i forsøget på at forstå teksterne. ??Blod, slim & galde kan på det kraftigste anbefales til alle, der har modet til at prøve noget nyt i oldtidskundskabsundervisningen, i et AT-forløb eller forsøge at lave et forløb i oldtidskundskab med direkte farvning af en naturvidenskabelig studieretning.