
Frygtede klassekammeraterne, at han ville flippe ud?
Samoon Ghazi er stadig i tvivl. Han går i 3.g, tror på islam og sharia og ikke demokratiet. Alligevel har han snart gennemført gymnasiet, uden at klassekammerater – eller for den sags skyld nogen af lærere – har stillet spørgsmål til hans tro eller hans ideologi.
“Selv når der har været kriser med ekstreme muslimer som med Mohammed-tegningerne eller ved angrebet på Charlie Hebdo, har de holdt sig tilbage. Det er, som om de er bange for at tale med mig om det,” siger Samoon Ghazi, der nu går på Midtsjællands Gymnasium, men også taler ud fra erfaringer på et andet gymnasium, hvor han gik i 1.g.
På trods af at Samoon Ghazi som en god muslim ikke deltager i festerne, har han ikke følt sig uden for klassesammenholdet, siger han. Altså bortset fra når snakken faldt på troen.
“Jeg vil rigtig gerne snakke med dem om det, men jeg føler lidt, at islam efterhånden opfattes som en ekstrem religion, som man skal holde sig langt fra,” siger Samoon Ghazi.
Spørger man lidt ind til hans fritid, så fortæller han, at han ikke ses med klassekammeraterne eller andre etnisk danske efter skole, men mere med sine muslimske venner. Det var anderledes, da han gik i folkeskolen. Samoon Ghazi trækker først på skuldrene over spørgsmålet om, hvorfor han ikke ses med andre danske unge, og svarer så efter et stykke tid:
“Vi er måske vokset fra hinanden.”
Samoon Ghazi er født i Afghanistan, men kom til Danmark som syvårig. Hans far var nødt til at flygte et år tidligere, fordi han som officer i hæren var i fare, da Taleban overtog magten. Familien, der tæller seks børn og forældrene, er religiøs. I det seneste par år er Samoon Ghazi og hans bror blevet endnu mere optaget af islam. Han har svært ved at komme på én begrundelse for det:
“Jeg synes, at det giver mere mening for mig nu at studere koranen og bede. Det giver mig fred. Når jeg beder, er jeg helt for mig selv i et tomrum,” fortæller Samoon Ghazi.
Sharia frem for demokrati
Samoon Ghazi var hurtig til at sige ja til at deltage i dialogseminaret Dem og os, som hans tidligere lærer havde taget initiativ til. Her er formålet at fremme dialogen mellem muslimer og gymnasieelever blandt andet med debatarrangementer.
“Det er jo en god mulighed for mig for at repræsentere muslimer og modbevise fordommene om, at vi er kriminelle eller ekstreme, bare fordi vi er religiøse og ønsker sharia frem for demokrati,” siger han.
Dialogseminaret gik rigtig godt, synes han. Men det tog lige et stykke tid, før eleverne tog mod til sig og stillede ham spørgsmål.
“Eleverne var meget stille til at begynde med, men da jeg selv bragte islam, Charlie Hebdo og terroren i Danmark på banen, kom spørgsmålene stille og roligt. Og til sidst var de slet ikke til at stoppe,” griner Samoon Ghazi, der måtte fortsætte snakken efter arrangementet på grund af en ivrig debat.
Det er især ønsket om sharia og ikke demokrati, som de fleste danskere har svært ved at forstå, mener den unge gymnasieelev.
“Jeg tror ikke på demokratiet, fordi det er så skrøbeligt. Der bliver lavet den ene lov efter den anden, og politikerne lover alt muligt, men det forpligter ikke, og ofte er det også hurtigt glemt igen,” siger Samoon Ghazi og tilføjer:
“Som troende muslim ønsker jeg sharia, fordi det er, hvad Gud har sagt. Og der er fordelen også, at der retningslinjer for alt fra almisser til skat.”
Skal der også være sharia i Danmark?
“Lige nu er det ikke realistisk i Danmark eller Vesten for den sags skyld, fordi der er en mangeårig tradition for demokrati. Men som muslim tror jeg på, at det kommer en dag. Det skal bare ikke ske med sværdet, som nogle ekstremister praktiserer, men med tungen, som profeten siger. Det vil sige, at man ikke skal påtvinge folk sharia eller islam, men heller overbevise dem,” forklarer Samoon Ghazi.
Går du ind for alle sharias love såsom stening og dødsstraf?
“Som religiøs tager jeg den fulde pakke. Man kan ikke bare plukke dét ud af religionen, man har lyst til – alt kommer jo fra Gud. Jeg tror også på, at hvis man har gjort noget forkert, så er det bedre at tage straffen her i dette liv og blive renset i stedet for at tage straffen i det næste liv, for dér bliver straffen endnu værre,” siger Samoon Ghazi, der dog påpeger, at der i sharia er så mange betingelser, der skal være opfyldt, før man må stene en person, at det næsten er umuligt.
Der er heller ikke et land, hvor de har formået at indføre sharia helt, som islam foreskriver det, mener Samoon Ghazi.
Han synes, at det på den ene side lyder fristende at leve i et muslimsk land.
“Det ville nok give en anden stemning og ro i hjertet at leve i en islamisk kultur, men på den anden side føler jeg mig også som dansker, fordi jeg har boet her det meste af mit liv,” siger Samoon Ghazi og tilføjer:
“Jeg er glad for at være i Danmark, hvor man kan gøre og sige, hvad man vil. ”
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode