Anmeldelse: La Provence au coeur

Kort, men vellavet og smuk læsebog

Lækkert materiale om Provence, som hedder La Provence au cœur: Une rencontre franco-danoise dans un lycée à Arles. Titlen siger det fint: Denne lærebog handler om en dansk pige, som tager et års gymnasieophold i Sydfrankrig for at lære det franske sprog og møde befolkningen og lære dens kultur at kende. På gymnasiet får hun en lokal veninde, der er barnebarn af en verdenskendt maler.

Bogen kan anvendes i franskundervisningen på alle niveauer, eksempelvis i forbindelse med temaerne unge og venskab, franske malere, Provence og kulturmøde mellem Frankrig og Danmark. Bogen i sig selv er æstetisk smuk og meget indbydende at læse med en række smukke billeder i farver, der hæver læseoplevelsen og gør materialet meget attraktivt for målgruppen, hvilket er vigtigt, ikke mindst i fransk, som ikke altid er et lige nemt fag at gå i krig med for de unge (med hensyn til tekster). Bogen er desuden kort (80 sider) med overkommelige og velproportionerede tekststykker – den kan læses på en måneds tid.

Teksten er sat med forholdsvis små bogstaver, men er ingenlunde ulæsbar. Gloserne skal man dog gå online for at finde. Der ville jeg nok have foretrukket, at de var i bogen. Dette leder mig til at nævne, at der findes en hjemmeside til bogen, hvor der også er spørgsmål til teksten og andet godt. Således er lærebogen mere en læsebog.

Sproget er smukt og varieret og har format – med en fin bredde i vokabularium og udtryk og brug af adverbialled, eksempelvis: à l’aide de, dès son arrivée à Arles, des volets claquants, un établissement scolaire, avec grand soulagement, à sa grande surprise, vers la fin de l’année scolaire, passer le baccalauréat, à l’improviste. Alt i alt en magnifique læsebog med lækkert layout, som serverer fransk på en indbydende måde med et emne, der sine dubio er attraktivt for målgruppen. Bogen giver et indblik i livet i Frankrig og er befordrende for et spændende kulturmøde – ikke kun mellem den danske pige, Anna, under hendes ophold i Arles – men også mellem læser (elev) og materiale. Smukt arbejde, formidling i top.