Artikel
Afskedigelser i Sønderborg: Ni lærere mistede jobbet
LE Statsskole3komp

Afskedigelser i Sønderborg: Ni lærere mistede jobbet

Ni lærere blev afskediget i foråret på Sønderborg Statsskole. Den fyrede lærer, kollegaen, tillidsrepræsentanten og rektor fortæller her om en afskedigelsesrunde, som sætter dybe spor hos den enkelte og på skolen som helhed.

Jesper Krogh Petersen var i gang med at lave mad med sin kone og havde lagt sin telefon fra sig.

Afskedigelsesrunden på Sønderborg Statsskole begyndte klokken 17, men Jesper Krogh Petersen var sikker på, at han ikke ville blive ringet op.

Det første opkald fra rektor gik derfor på telefonsvareren. Men virkeligheden indhentede ham, inden maden stod på bordet.

Jesper Krogh Petersen er én ud af ni lærere, som blev varslet afskediget på Sønderborg Statsskole den 7. april.

“Jeg havde slet ikke regnet med det. Skolen har lige betalt for min masteruddannelse, og jeg var begyndt også at undervise i matematik,” siger Jesper Krogh Petersen, som har undervist i fysik og filosofi på Sønderborg Statsskole siden 2007.

Han blev selv student fra skolen i 1994, og nu sidder han i et mødelokale på gymnasiet og fortæller. Mobiltelefonen ligger på bordet som en påmindelse om det ubehagelige opkald den onsdag aften i april.

Færre elever
Lærerne på Sønderborg Statsskole befinder sig stadig i et mindre ­granat-chok efter det nedslag, som forårets afskedigelsesrunde har været.

Som på andre skoler i Danmark har faldende elevtal i kombination med besparelser fra 2016 til 2019 betydet, at flere lærere mister deres job. I Sønderborg i det sydlige Danmark viser fremskrivningen af børnetallene, at der helt frem til 2032 bliver færre potentielle gymnasieelever. Samme tendens ses mange steder i landet.

Det er stadig svært at forstå. Jeg mener, jeg gør det godt.

Jesper Krogh Petersen, fyret lærer
Sønderborg Statsskole

Denne dag går 3.g’erne rundt med fine poser fra C.L. Seifert med deres studenterhuer, som netop er an­kommet.

Elever fra 10 3.g-klasser skal ­fejre deres eksamen i år, men efter sommer­ferien begynder kun syv nye 1.g-klasser. I 2017 sprang studenter fra 13 klasser ud.

Fra lettelse til usikkerhed
Inden huerne kan komme på ­hovedet, skal 3.y først forberede sig til mundtlig eksamen i biologi på A-­niveau. ­Lærer Lea Maria Bencke forklarer om muskelopbygning, spænder over­armen og viser en imaginær stor ­biceps for at illustrere en pointe.

Lea Maria Bencke underviser 3.y i biologi i en af de sidste timer, inden eleverne får læseferie.

Eleverne lytter koncentreret og stiller opklarende spørgsmål, inden Lea Maria Bencke deler papirer ud med opgaver til klassen.

Efter sommerferien skal hun fortsat undervise i biologi på Sønderborg Statsskole. Det tog hun dog ikke som en selvfølge i april, da den annonce­rede afskedigelsesrunde gik i gang.

“Jeg sad og ventede med min mand, som også arbejder her på gymna­siet. Vi sad med hver vores telefon ude i vores drivhus,” fortæller Lea Maria Bencke.

Når man ser, hvor dygtige de kolleger er, som er blevet afskediget, så tænker jeg, at det lige så godt kunne være mig.

Lea Maria Bencke, lærer
Sønderborg Statsskole

Telefonerne ringede ikke, og cirka klokken 19 kom en mail fra rektor Ole Kamp Hansen om, at der nu var sat navne på de afskedigede lærere.

“Det var nogle meget lange timer. Der er måske fire til fem gymnasier i køreafstand for os, og jobsitua­tionen er ikke god,” fortæller Lea ­Maria Bencke.

Hun fortæller, at den første umiddelbare lettelse over ikke at have ­fået et telefonopkald blev afløst af en usikkerhed i dagene efter.

“Når man ser, hvor dygtige de kolleger er, som er blevet afskediget, så tænker jeg, at det lige så godt kunne være mig. Og hvad skal jeg så gøre for at kunne blive ved med at være her fremover?” spørger hun retorisk.

Hun er rykket ud i et laborato­rium, hvor hendes elever ikke kan ­høre hende.

Som andre lærere på skolen er hun godt klar over, at der bliver færre elever i de kommende år, og det skaber utryghed, understreger hun.

Et stort chok
Den onsdag aften i april talte Ole Kamp Hansen i telefon med ni medarbejdere fra sit kontor på ­gymnasiet. I 12-pausen samme dag havde han ­givet besked om, at der ville blive ringet til de lærere, som ville blive varslet afskediget.

“Der er ingen god måde at gøre det her på,” siger Ole Kamp Hansen.

Han sidder ved et mødebord på sit kontor og fortæller.

“Det kommer som et stort chok at blive ringet op, og ingen regner med det. Alle de ramte er gode og dygtige kolleger,” fortsætter han.

Han ridser situationen med faldende elevtal op og peger på, at nedskæringerne på uddannelse fra 2016 og frem til 2019 har ‘akkumuleret’ situationen. Skolens økonomi er mere sårbar over for, at færre elever søger ind på gymnasiet.

“Vi har ikke kendt til noget lignende. Og det rykker ved hele skolens identitet,” siger Ole Kamp Hansen om den store afskedigelsesrunde.

“Der ligger et stort stykke arbejde foran os for at rykke sammen som skole igen,” siger Ole Kamp Hansen.

Ville undgå panikanfald
Dagen efter telefonopkaldet tog Jesper Krogh Petersen ind på Scandic Hotel i Sønderborg. Her mødtes de afskedigede lærere med ledelsen, og de blev tilbudt, at tillidsrepræsentanten og TR-suppleanten sad med ved mødet.

“Allerede da jeg blev ringet op om aftenen, nåede jeg at klikke ind på gymnasiejob.dk under samtalen. Jeg tror, det var noget, jeg gjorde, for at undgå en reaktion – som for eksempel at få et panikanfald,” siger Jesper Krogh Petersen.

Som flere af de andre lærere spurgte han dagen efter ind til, hvorfor det var ham, som blev afskediget.

“Det er stadig svært at forstå. Jeg mener, jeg gør det godt, og så har jeg også nogle it-kompetencer, som skolen også har brug for,” siger Jesper Krogh Petersen.

Efter mødet på Scandic Hotel ­kørte han og hans kone til Oure Kostgymnasium for at fortælle nyheden til deres datter.

Tyndslidte nerver
Tillidsrepræsentant Andreas Moes­kjær og TR-suppleant Michael T. Nielsen sad klar ved telefonen ved afskedigelsesrunden og var med til de fleste møder på Scandic Hotel dagen efter.

Selve proceduren for afskedigelsesrunden og de objektive ­kriterier for afskedigelserne, som eksempel fag, har også været drøftet med tillidsrepræsentantskabet og i sam­arbejdsudvalget.

“Det er selvfølgelig ledelsen, som beslutter sig for afskedigelserne. Men selve afskedigelsesrunden skete på en anstændig måde, mener jeg. Alligevel er det rigtig ubehageligt. Folk bliver kede af det, nogle er vrede og er i chok. Det er svært at få at vide, at man er en af de udvalgte, som skolen bedst kan undvære,” siger Andreas Moeskjær, som også nævner det slag, som det er at miste sin indtægt.

Michael T. Nielsen nikker. Han mener, at afskedigelsesrunden rammer ekstra hårdt lige nu.

“På grund af corona har det ­været et hårdt år for alle lærere. Vi har knoklet med den virtuelle undervisning, og alle fortjener et skulderklap. Og så bliver man mødt med afskedigelser. Lærernes nerver er tyndslidte nu,” siger Michael T. Nielsen.

Afskedigelsesrunden efter et år med corona har slidt på alle læreres nerver, fortæller tillidsrepræsentant Andreas Moeskjær (th) og TR-suppleant Michael T. Nielsen.

Holder sig for sig selv
Da Gymnasieskolen er på besøg på Sønderborg Statsskole, er det nogle få dage før den fulde genåbning af gymnasierne. Nogle lærere har stadig dage, hvor de arbejder hjemme, og lærerne er delt op, så man holder pauser forskellige steder på skolen – på lærerværelset, i idrætssalen og i en mindre bygning ved siden af hovedbygningen. Lærerne ser derfor ikke meget til hinanden, og nogle af de afskedigede ­lærere holder sig lidt for sig selv, er indtrykket hos TR og TR-suppleant.

Både TR og TR-suppleant snakker om, at de mener, at besparelserne på uddannelse har været alt for vidtgående, og at de rammer dobbelt hårdt nu, når der bliver færre unge i store dele af Danmark.

“Vores skole ligger i gamle bygninger, og med selvejet betyder det også, at der skal bruges penge på at vedligeholde bygninger. De penge tog besparelserne, og vi spiser nu af kerne­ydelsen. Besparelserne og reformen har betydet, at lærerne ­løber stærkere, og med afskedigelserne bliver det værre efter sommerferien,” siger Michael T. Nielsen.

Stort arbejde foran
Hos Lea Maria Bencke er biologitimen ved at være slut. Hun mener, at ledelsen har et stort stykke reparations­arbejde foran sig.

“Afskedigelsesrunden har slidt på os og efterladt os i usikkerhed. Der ligger et stort stykke arbejde, som ledelsen endnu ikke har fået løst. Vi har brug for at være sammen, ­snakke sammen og græde, men det må vi ­ikke på grund af corona,” siger Lea Maria Bencke.

“Jeg mangler at høre ledelsen sige, at afskedigelsesrunden har ramt os hårdt, og at vi får mulighed for at tale ordentligt om den,” siger hun.

På kontoret sidder rektor Ole Kamp Hansen. Han mener, at situationen har rystet alle på skolen.

“Der ligger et stort stykke arbejde foran os for at rykke sammen som skole igen. Jeg håber, vi snart kan ­være sammen igen, det har vi brug for,” siger Ole Kamp Hansen.

Han forklarer, at han følger myndighedernes retningslinjer i forhold til corona, og derfor kan alle lærere ikke samles endnu.

Reportagen er skrevet før den 21. maj, hvor den seneste genåbning for gymnasierne trådte i kraft.

Udfordret

Alle skoler oplever udfordringer. Med denne serie zoomer vi ind på store og små problemstillinger.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater