Artikel
Ældre lærere kan tage hul på pension før tid
Ældre lærer

Ældre lærere kan tage hul på pension før tid

Mange gymnasielærere er ikke klar over, at de har mulighed for at gå ned i tid og bruge af pensionsopsparingen flere år før pensionsalderen, siger pensionsrådgiver.

Der bliver spidset ører og stillet spørgsmål fra gymnasielærerne, når Kenneth Petersen fra MP Pension fortæller om mulighederne for senere i karrieren at arbejde mindre uden at have færre penge til sig selv hver måned.

I øjeblikket møder han gymnasielærere til en række GL-medlemsmøder om løn og pension ude på skolerne.

“På møderne viser mange stor interesse og opmærksomhed, når jeg fortæller om, at du kan sætte din pensionsopsparing i spil og arbejde mindre fem år før, du går på pension og i nogle tilfælde allerede som 60-årig,” fortæller Kenneth Petersen.

Han er markeds- og kundechef i MP-Pension, og han vil her give de samme råd og information om pension til gymnasielærerne, som han gør på den igangværende løn- og pensions-tour rundt i landet.  

Det er ikke en ny regel, at du kan begynde at bruge af din pensionsopsparing fem år før, du går på pension, samtidig med at du arbejder mindre. Men mange mennesker kender ikke reglen, fortæller Kenneth Petersen.

Reglen er dog også blevet mere aktuel i de senere år i takt med, at det er blevet økonomisk mindre attraktivt at gå på efterløn, og at mange mennesker i fremtiden end ikke har muligheden.

Sådan er reglen:

Fem år før din pensionsalder er det muligt at begynde at bruge af din pensionsopsparing, hvis du for eksempel går på deltid. Er din pensionsordning oprettet før maj 2007, gælder reglen, fra du fylder 60 år.

“Reglen kan være meget oplagt for gymnasielærere, hvis de kan aftale med rektor, at de arbejder færre timer hver uge,” siger Kenneth Petersen.

Tilbagetrækningsreformen, som et flertal i Folketinget har vedtaget, betyder, at pensionsalderen bliver højere i de kommende år. Hvis du for eksempel er født efter 1. januar 1963, kan du først få folkepension som 68-årig.

Men har du ikke lyst til at arbejde på fuld tid indtil da, kan du fem år før tage hul på din pensionsopsparing, og hvis din pensionsordning er oprettet før maj 2007, kan du allerede sætte den i spil, når du fylder 60 år.

Tænk dig om
Kenneth Petersen anbefaler dog, at gymnasielærere og andre lønmodtagere i den situation laver en grundig overvejelse og regner på tallene, inden de tager hul på deres pensionsordning.

“Hvis du går på deltid, sparer du mindre op til pensionen, og hvis du samtidig bruger af din pensionsopsparing, så er der færre penge til resten af dine pensionsår,” siger Kenneth Petersen.

Nogle mennesker har friværdi i boligen og har arvet en formue, mens andre “kun” har deres pensionsopsparing. Nogle mennesker drømmer om en pensionisttilværelse med luksusrejser og gourmetmad, mens andre kan leve på en sten. Med andre ord er det meget individuelt, hvor mange penge den enkelte har behov for, når arbejdslivet stopper.

“Vi anbefaler, at pension, ATP og folkepensionens grundbeløb udgør 70 procent af din slutløn. Men nogle kan klare sig for mindre, og andre mener, de slet ikke kan leve for det,” siger Kenneth Petersen.

Unge skal forholde sig til pensionen
Et af de vigtige budskaber til gymnasielærerne i forhold til pension er, at det er noget, man skal forholde sig til allerede i de første år på arbejdsmarkedet, hvor pensionisttilværelsen for mange kan virke uendelig langt væk.

“Når du er blevet over 50 år, er det sværere at gøre noget ved, hvis du ikke har sparet nok op. De unge, som kommer ind på arbejdsmarkedet i dag, lever længere, og samtidig er renten lav i disse år, og det kan betyde, at det for mange vil være smart at skrue op for pensionsindbetalingen,” siger Kenneth Petersen.

Han er dog også klar over, at det er et budskab, som kan være svært at forholde sig til i de år, hvor “lønnen går til flyverdragter og investering i mursten, som han formulerer det.

“Det er værd at overveje at indbetale mere på pensionen – jo tidligere jo bedre. 500 kroner om måneden med renters rente kan betyde meget i sidste ende,” siger Kenneth Petersen. 

Barsel og deltid koster
Gymnasieskolen.dk har tidligere skrevet om, at gymnasielærere på deltid og på barselsorlov i sidste ende får færre penge til sig selv i pensionsalderen.

Det er også et budskab, som Kenneth Petersen har med til medlemsmøderne. I sidste ende kan det nemlig koste dyrt at være på deltid i de første år på arbejdsmarkedet. Igen handler det om, at de første kroner, man indbetaler, står og trækker renter i mange år.

“Hvis det kan lade sig gøre, så er det en god idé at indbetale mere til pensionsordningen, mens man er på deltid,” siger Kenneth Petersen. 

Få information og rådgivning:

Er du i tvivl, så kontakt MP Pension via Facebook eller send en mail på medlem@mppension.dk

Via mppension.dk, kan man logge sig ind og se sin pensionsordning og foretage forskellige simuleringer.

Pensionskassen kommer gerne forbi arbejdspladser og fortæller om pension. Send en mail til Kenneth Petersen på kep@mppension.dk.

Se tid og sted for GL og MP Pensions skolebesøg 

Fire tommelfingerregler om pensionen

 

 

1) Tjek din pension

MP Pension laver en basispakke til alle nye pensionsopsparere. Tjek om basispakken passer til din livssituation. Hvis du for eksempel ikke har en ægtefælle/samlever eller børn, så kan du justere din ‘pakke’, så du sparer mere op til pension og bruger mindre på forsikringspræmier.

2) Saml dine klatpensioner

Har du pensioner stående fra tidligere, så kan du højest sandsynligt spare omkostninger ved at smide dem over i en pensionsordning.

3) Overvej at indbetale mere

Bare 500 kroner om måneden i 30 år betyder en hel del i sidste ende. Hvis du ønsker at gå på nedsat tid i nogle år inden pensionsalderen, så er det især relevant.

4) Kompenser for deltid og barsel

Selv om det kan virke svært at finde pengene, så overvej at betale ekstra ind på din pensionsordning under barsel og deltid. I sidste ende kan deltid koste meget af din pensionsordning.

Kilde: MP Pension

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater