Blogindlæg

Studievildledning eller studievejledning?

61 procent af studenterne fra sidste år har slet ikke haft nogen personlig kontakt til en studievejleder i gymnasietiden, viser en undersøgelse fra UVM. Og det er et skræmmende højt tal, når vi samtidig ser en stor stigning i antallet af GSK-kursister, og når hver tiende student starter på en erhvervsuddannelse efter gymnasiet.

9. oktober 2012 af Malene Nyborg Madsen

Malene Nyborg Madsen

Jeg er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
Oprindeligt kommer jeg fra Vestjylland, nærmere bestemt Herning. Her gik jeg på Herning Gymnasium i 1.g og 2.g, hvor jeg var aktiv i mit elevråd. Senere blev jeg aktiv i min DGS region MidtVest, hvor vi i 2010 var med til at kæmpe mod store besparelser på gymnasieområdet. Vi lavede bl.a. protester mod lukninger af busruter, fordi det er et stort problem for mange unge i provinsen, at komme til og fra skole.

Efter at have afsluttet 2.g flyttede jeg til København og begyndte på Christianshavns Gymnasium, hvor jeg blev student i 2012.

Hvis vi skal hurtigere igennem, vælge den rigtige videregående uddannelse første gang og derudover have styr på, hvilke adgangskrav uddannelserne har, er man nødt til at sikre en god og kvalificeret studievejledning til alle gymnasieelever.

Derfor har vi i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning nu lanceret en stor kampagne, der skal få politikerne til at afsætte midler til at sikre alle elever minimum én obligatorisk individuel vejledningssamtale i løbet af deres gymnasietid.

Indtil nu har Studievalg ikke magtet at sikre alle elever god studievejledning. Hvis opgaven var blevet løftet, havde vi ikke stillet forslag om, at alle skal en tur forbi en vejleder. Det er en nødløsning på et problem, som er meget alvorligt, og som vi er nødt til at reagere på.

I dag erstattes individuelle samtaler i høj grad af E-vejledning og kollektive arrangementer. Men det er vigtigt, at eleverne har mulighed for at søge råd og vejledning hos en uddannet vejleder. Studievejledningen skal være lettilgængelig for eleverne. I dag tror mange elever nemlig, at deres fastholdelsesvejeder på skolen er deres studievejleder. De kender slet ikke til Studievalg, og det er rigtig ærgerligt.

Det er rigtig vigtigt, at studievejledningen igen kommer tættere på eleverne. Hvis man ikke har et personligt forhold til sin vejleder, bliver en samtale hurtigt ligegyldig. For at give god vejledning skal vejlederen ikke blot kende adgangskravene til de videregående uddannelser, men også have kendskab til elevens interesser og kompetencer. En vejleder skal ikke blot at være en levende model af ug.dk!

Hvis vi vil opnå 95 %-målsætningen, er vejledning et af de steder, hvor der virkelig kan gøres en forskel. Derfor håber vi, at politikerne vil være med til at sikre alle elever god og kvalificeret vejledning!