Du er her
TEMA
19. sep 2016

Sådan ændrer teknologien skolerne

Teknologien udvikler sig med enorm fart, og det ændrer også ungdomsuddannelserne, mener Tim Frank Andersen, der er bestyrelsesformand i virksomheden In2media, som arbejder med digital innovation. Han sætter her ord på udviklingen og peger på tendenser.
Af: Johan Rasmussen

Hvad betyder den teknologiske udvikling for læring?
”I de sidste mange år er computerkraften blevet fordoblet hver 18. måned, og det har skabt teknologiske løsninger, som blot for få år siden var utænkelige eller meget dyre. For eksempel virtual reality og artificial intelligence, som nu er til at betale, og som kan integreres i undervisningen. Det kan skabe mere relevant, underholdende og motiverende undervisning, og det er en udvikling, som kun går stærkere.”

Hvordan ændrer den teknologiske udvikling lærerens rolle?
”Læreren bliver i højere grad en coach eller facilitator. Det er sværere for læreren at have patent på sandheden. Han eller hun skal i stedet vise eleverne problemstillinger, som der kan være mange rigtige svar på. Det gælder nogle fag mere end andre – der er stadig kun én måde at stave på, og nogle begreber ændrer sig ikke. Men måden at lære på ændrer sig uundgåeligt, når vi kan få svar på alting på et sekund via vores telefon, ur eller andre gadgets.”

Hvad skal eleverne lære?
”Vi uddanner børn og unge til job, som endnu ikke findes, og til at løse problemstillinger, vi ikke kender. For at klare sig i fremtiden mener jeg, at børn og unge skal lære seks kompetencer: De skal have basale it-færdigheder, de skal kunne formidle og præsentere, og de skal være innovative. De skal også lære at lære og at lære fra sig, da det er nødvendigt at kunne sætte sig ind i nyt stof hele livet. De skal lære at vælge og bruge forskellige metoder, da der ikke længere kun er én måde at gøre tingene på. Endelig skal de lære at programmere. Det sidste handler ikke om, at alle skal være programmører, men at de kan finde ud af at lave simple programmer, som følger en logik – hvis du gør sådan, så sker det og det.”