Ombudsmanden undrer sig over gymnasiernes optagelsesregler

Unge med lang vej til nærmeste gymnasium ender ofte med sorteper, når der skal fordeles pladser. Ombudsmanden undrer sig, og forældrene klager.

19. maj 2017 af Johan Rasmussen
Elever risikerer at få en ekstra lang vej med bus og tog, hvis de bor langt fra det nærmeste gymnasium.

Reglerne for at blive optaget på et gymnasium hænger tilsyneladende meget dårligt sammen med at bo på landet langt fra den nærmeste skole.

I hvert fald sidder en række familier fra Stevns Kommune og Faxe Kommune i Sydsjælland og undrer sig over, at optagelsesreglerne betyder, at deres børn ikke kan blive optaget på Køge Gymnasium. Dermed skal eleverne bruge endnu længere tid om morgenen på at komme i skole.

Rektoren på Køge Gymnasium, Peter Schiødt, fortæller, at flere forældre har klaget, og han er også frustreret over reglerne.

“Jeg kan godt forstå frustrationerne fra elever og forældre, men vi følger reglerne, som vi skal. Min anbefaling er derfor at lave nye regler, hvor der er plads til skøn og personlige hensyn,” siger Peter Schiødt.

Sagen, som er blevet dækket intenst af de lokale medier i Køge og Stevns, handler om, at 10 elever fra Stevns og 29 fra Faxe er blevet afvist på Køge Gymnasium. Der ligger ingen gymnasier i elevernes lokalområde, og derfor er Køge Gymnasium det nærmeste gymnasium for dem. Problemet er, at selv om Køge Gymnasium er det nærmeste gymnasium, så ligger det så langt væk, at eleverne kommer bag i køen på grund af afstandskriteriet.

Ombudsmanden spørger ministeriet
Folketingets Ombudsmand undrer sig også over, at reglerne for at blive optaget i gymnasiet betyder, at unge på landet, som i forvejen har lang vej til uddannelse, risikerer at få endnu længere vej til skole.

I et brev, som gymnasieskolen.dk har fået aktindsigt i, stiller Ombudsmanden spørgsmål til Undervisningsministeriet om de generelle regler og til den konkrete sag om eleverne fra Stevns Kommune og Faxe Kommune.

Ombudsmanden oplyser over for gymnasieskolen.dk, at man overvejer at indlede en “egentlig undersøgelse” af sagen, men venter nu på svar på, hvad Undervisningsministeriet “foretager sig i sagen.”

Halvanden times transport
Randi Gylling er mor til Sebastian. De bor i Store Hedinge, og derfra er der cirka 30 minutter med offentlig transport til Køge Gymnasium. Men i stedet for at blive optaget på Køge Gymnasium blev Sebastian optaget på Næstved Gymnasium, som var hans 3. prioritet.

“Der er halvanden times transport hver vej, så det hænger ikke sammen,” siger Randi Gylling.

Han fik dog senere en plads på Solrød Gymnasium, hvor han i første omgang ikke havde søgt ind.

Randi Gylling undrer sig over, at elever, som bor nord for Køge og har flere gymnasier at vælge imellem inden for kort afstand, kommer foran i køen til Køge Gymnasium i forhold til de elever, som bor i Stevns Kommune og Faxe Kommune.

“Reglerne er tossede, det burde være sådan, at man bliver optaget på det gymnasium, som er tættest på ens bopæl,” siger Randi Gylling.

Rektor Peter Schiødt fortæller, at gymnasiet og fordelingsudvalget skal følge reglerne i bekendtgørelsen, og derfor kan de heller ikke imødekomme, de forældre som har klaget.

En regel i bekendtgørelsen er, at fordelingsudvalget kan optage en elev, som ellers vil få over 60 minutters transporttid til gymnasiet. Ifølge rektoren har det også givet klager, da forældre med Rejseplanen i hånden betvivler regionens beregninger af transporttid.

“Der er brug for et nyt system, som ikke er så firkantet,” siger han.

Minister vil lave nye regler
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har svaret på spørgsmål om sagen i Folketinget, hvor hun slog fast, at hun ikke kan gå ind i de konkrete sager fra Stevns og Faxe.

Til gymnasieskolen.dk skriver hun:

”Vi ved, at der nogle steder er forskellige lokale udfordringer med at fordele gymnasieeleverne. Jeg er opmærksom på udfordringen med afstandskriteriet, som vi for eksempel har set i Stevns Kommune.”

Hun skriver også, at der skal laves nye fordelingsregler, og her vil afstandskriteriet indgå i overvejelserne.

“Det bliver ikke nemt – der er mange hensyn at tage – og for mig er det vigtigt, at de nye regler, så vidt det er muligt, også tager hensyn til elevernes egne ønsker og deres mulighed for at vælge gymnasium,” skriver Merete Riisager.

Det er ifølge hende hensigten, at de nye regler skal gælde fra skoleåret 2018/19.

Nye regler i år

Elever bliver optaget på det gymnasium, som er deres første prioritet, hvis der er plads. Er der for få pladser i forhold til antallet af ansøgere, så er afstanden “via vejnettet” til skolen afgørende - dem som bor nærmest gymnasiet optages først. Sidste år blev afstanden målt i transporttid med det offentlige.