Du er her
30. sep 2016

Minister: Htx har bedre plads til idræt

Foto:
Htx-elever har flere fag, der giver adgang til videregående uddannelser, end stx-elever. Derfor er det bedre, at idræt bliver studieretningsfag på htx, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby.
Af: Tina Rasmussen

De tekniske gymnasier har bedre plads til idræt på studieretningerne end de almene gymnasier.

Sådan lyder forklaringen fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) på, at htx som noget nyt må udbyde en studieretning med idræt B, mens det på stx er slut med idræt B som studieretningsfag.

Gymnasieskolen.dk har bedt om et interview med undervisningsministeren om årsagen til ændringen, men hun har kun ønsket at give skriftlige kommentarer.

”Eleverne på stx har ikke lige så mange fag, der giver adgang til en videregående uddannelse, som man har på htx. Derfor er der bedre plads til andre fag som for eksempel idræt B som studieretningsfag på htx,” lyder forklaringen fra Ellen Trane Nørby i en mail til gymnasieskolen.dk.

Adgang til mange uddannelser
Ministeren henviser til, at både fysik B og kemi B er obligatoriske fag på htx. Derfor vil den nye htx-studieretning med bioteknologi A og idræt B give adgang til en bred vifte af naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige uddannelser, påpeger hun.

Ellen Trane Nørby nævner desuden, at idræt C fortsat er obligatorisk for alle stx-elever, og at de kan vælge idræt B som valgfag.

”Den samme mulighed er der ikke på htx, hvor idræt C ikke er obligatorisk,” skriver ministeren.

Farvel til populær studieretning
Ændringen er en del af den nye gymnasiereform, der træder i kraft til august. Mange almene gymnasier udbyder i dag studieretninger med idræt B. Kombinationen biologi A, matematik B og idræt B er den femte mest populære studieretning på stx.

Men det er altså slut nu. Reformen beskærer antallet af studieretninger på stx fra 209 til 18. På htx og hhx er tallet henholdsvis 18 og 13. Alle studieretninger er fremover fastsat centralt af Undervisningsministeriet.

Det politiske argument for opstramningen er, at flere studieretninger fremover skal indeholde fag, der er adgangsgivende til de videregående uddannelser, så færre unge skal tage suppleringskurser.

Forstår ikke argument
Flere rektorer og Danske Gymnasier kritiserer skarpt, at stx-eleverne fremover bliver afskåret fra at få en studieretning med idræt B. De savner et fagligt argument for beslutningen, og de forstår slet ikke, hvorfor man samtidig åbner for en studieretning med idræt B på htx.

Læs: Frustrerede rektorer: Vi vil beholde idræt som studieretningsfag

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, ryster på hovedet af det argument, undervisningsministeren nu kommer med.

"Der er masser at naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige uddannelser, hvor man godt kan komme ind, selvom man ikke har alle de naturvidenskabelige fag, man får på htx," siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Hun nævner, at man for eksempel kan komme ind på alle de sundhedsvidenskabelige uddannelser uden fysik B, hvis man i stedet har for eksempel biologi A, kemi B og fysik C.

"På stx kan eleverne vælge at løfte et naturvidenskabeligt fag fra C- til B-niveau. Hvis vi binder et sådant løft til studieretningen med idræt, så vil vores elever komme ud med samme forudsætninger."

"Hul i hovedet"
Anne-Birgitte Rasmussen påpeger, at studieretningen med biologi A, matematik B og idræt B på stx har tiltrukket elever, der ellers ikke ville have valgt en naturvidenskabelig studieretning.

"I en tid, hvor man rigtig gerne vil øge andelen af unge, der tager en naturvidenskabelig uddannelse, er det hul i hovedet at fjerne muligheden for studieretninger med idræt på stx," siger hun.

Tavs minister
Degraderingen af idræt på stx er et forsøg på at gøre htx mere attraktiv, så flere elever vælger htx frem for stx, mener Anne-Birgitte Rasmussen.

Det har Danske Gymnasier også fremført i sit høringssvar til reformen.

Gymnasieskolen.dk har bedt Ellen Trane Nørby om at forholde sig til den udmelding, men det har hun ikke ønsket.

Ministeren har heller ikke svaret på, hvorfor det giver mening af oprette idræt B som studieretningsfag på htx, når mange af skolerne mangler idrætsfaciliteter – mens man fjerner faget på stx, der har stærke idrætsfaglige miljøer.