Artikel
Magtkamp i GL
No image

Magtkamp i GL

Det vigtigste valg i 14 år. Sådan beskrives det forestående hovedbestyrelsesvalg i Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), som med sikkerhed vil betyde, at gymnasielærerne får en ny formand. Det er både et bagudskuende opgør om OK 13 og et fremadrettet valg om, hvilken organisation GL skal være. Det er et valg, der handler om strategien for de næste forhandlinger med Moderniseringsstyrelsen, lærernes arbejdsforhold og fremtidens uddannelsespolitik. Kort sagt et valg om fremtidens fagforening, og hvem der skal stå i spidsen for den.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Mens lokalpolitikere in spe kæmper om pladserne i landets 98 byråd, er der internt i GL en intens magtkamp i gang. En magtkamp, der i første omgang afgøres ved hovedbestyrelsesvalget og sekundært ved hovedbestyrelsens konstituering i januar. 
Valget står reelt mellem tre lister med de fængende navne Liste 1, Liste 2 og Liste 3 – og Liste 4, som dog kun består af én person. Liste 3 mener, at resultatet ved OK 13-forhandlingerne var det bedst mulige efter omstændighederne. Liste 1 er i direkte opposition og er de hårdeste kritikere af både den snart forhenværende formand og OK 13-resultatet. Liste 3 opstiller Jeppe Kragelund som formandskandidat, mens Liste 1 stiller med nuværende næstformand Annette Nordstrøm Hansen. 
Liste 2 – med nuværende 2.-næstformand Sigrid Jørgensen i spidsen – er også modstandere af OK 13-resultatet. Sigrid Jørgensen siger til gymnasieskolen.dk, at hun ikke finder det konstruktivt at fantasere om, hvem der bliver ny formand. Selv om både Liste 1 og Liste 2 altså kritiserer OK 13-resultatet, er listerne langtfra enige om alt, som det også fremgår af deres opstillingstekster på GL’s temahjemmeside om hovedbestyrelsesvalget. 
Dette valg handler både om GL’s fremtidige strategi, men er også en slags afregning efter OK 13. Valget vil måske vise, om de 85 procent af medlemmerne, der stemte nej til OK 13, viste deres afmagt over for finansminister Bjarne Corydon (S) og Moderniseringsstyrelsens angreb på lærerne, eller om der var tale om en reel modvilje mod formandens signatur på aftalen. 
Sammensætningen af den nye hovedbestyrelse kommer til at betyde meget for de kommende års overenskomstforhandlinger og uddannelsespolitik. Alle kandidaterne lover at arbejde for at skabe de bedst mulige arbejdsforhold for lærerne, men der er ikke enighed om, hvordan målet nås.

Sådan foregår valget

Valget foregår denne gang online på mit.gl.org. Alle medlemmer, der har givet deres e-mailadresse til GL, får den 18. november en e-mail med adgangskode til at stemme. Derefter foregår valghandlingen frem til den 3. december. Når rådhusklokkerne slår tolv onsdag den 4. december, offentliggør nuværende formand Gorm Leschly resultatet. Herefter starter forhandlingerne mellem listerne frem mod, at den nye hovedbestyrelse skal konstituere sig med en ny formand den 8. januar næste år. 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater