Tina Rasmussen

18. maj 2017 af Tina Rasmussen

Når der om et år kommer adgangskrav til gymnasiet, vil karakterniveauet i grundskolen stige, lyder det fra eksperter. Men eleverne er ikke nødvendigvis blevet dygtigere.

Læs mere
2. maj 2017 af Tina Rasmussen

Voksenuddannelsescenter Frederiksberg lå helt i bund, da skolen første gang målte den professionelle kapital. Halvandet år senere var billedet meget anderledes. Tillidsrepræsentanten og uddannelseschefen giver opskriften her.

Læs mere
24. april 2017 af Tina Rasmussen

Hver anden lærer i de gymnasiale fag på eux har ikke pædagogikum, viser en stikprøve fra GL. Undervisningsministeriet vil lave tilsyn på skoler til efteråret.

Læs mere
18. april 2017 af Tina Rasmussen

Enten skal eux-uddannelsen gøres længere, eller også skal man erkende, at niveauet er lavere end på de øvrige gymnasiale uddannelser, mener Gert Bekmann Beuse, eux-lærer på Roskilde Handelsskole.

Læs mere
7. april 2017 af Tina Rasmussen

Undervisningsministeriet skal udarbejde opgaverne til den nye matematik-screening i grundforløbet, anbefaler Morten Olesen, formand for Matematiklærerforeningen.

Læs mere
30. marts 2017 af Tina Rasmussen

Mange gymnasier er i tvivl om, hvordan de skal tilrettelægge grundforløbet, når det fremover kun er på tre måneder. Skolerne frygter, at det går ud over elevernes trivsel.

Læs mere
28. marts 2017 af Tina Rasmussen

Der skal langt mere fokus på ytrings- og religionsfrihed i gymnasiets medborgerskabsundervisning, siger undervisningsminister Merete Riisager.

Læs mere
22. marts 2017 af Tina Rasmussen

Gymnasierne ruster eleverne meget forskelligt til rollen som aktive medborgere. Lærerne er uenige om, hvordan begrebet skal forstås, viser nyt forskningsprojekt.

Læs mere
20. marts 2017 af Tina Rasmussen

Elever og studerende tæn­ker ­mindre kreativt, når topkaraktererne uddeles til dem, der laver ­færrest fejl. Det er et kæmpe problem, når det, vi skal leve af, er ­innovation, mener forsker og professor Rane Willerslev.

Læs mere
8. marts 2017 af Tina Rasmussen

Tidligere kaldte de det varm luft og spild af tid. I dag har Helene Græsdal Thomsen og Lise Wich, der er lærere på Marselisborg Gymnasium, fået et helt andet syn på innovation.

Læs mere
10. februar 2017 af Tina Rasmussen

På Viborg Katedralskole er lærerne begyndt at bruge flere fælles undervisningsforløb. Årsagen er nedskæringerne. Men de frygter for kvalitetstab og tvivler på, om de overhovedet sparer tid.

Læs mere
10. februar 2017 af Tina Rasmussen

Øget feedback til eleverne har givet gode resultater på Odder Gymnasium. Men nu er indsatsen truet af nedskæringerne. Derfor har skolen skrevet til politikerne.

Læs mere
25. januar 2017 af Tina Rasmussen

Nedskæringerne kan ikke undgå at gå ud over kvaliteten af undervisningen, siger Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier. Hun ryster på hovedet ad Merete Riisagers udmeldinger.

Læs mere
23. januar 2017 af Tina Rasmussen

Et knivoverfald på en elev i et spisefrikvarter forandrede livet for hhx-lærer Jonas Rasmussen. Men han var lang tid om at erkende, at han havde brug for hjælp.

Læs mere
23. januar 2017 af Tina Rasmussen

"Man kan ikke bare være en kold skid, som kun er der for at levere en fore­læsning."

Læs mere
23. januar 2017 af Tina Rasmussen

Alle kan effektivisere – også gymnasierne, siger den nye undervisningsminister. Hun er ikke bekymret over, at skolerne skal implementere den nye reform i en tid med store nedskæringer.

Læs mere
18. januar 2017 af Tina Rasmussen

Matematiklærernes formand Morten Olesen vender tommelfingeren op ad til Matematikkommissionens arbejde. Det stærke fokus på mindstekrav er han dog skeptisk overfor.

Læs mere
5. januar 2017 af Tina Rasmussen

Lærerne er ikke rustet til at tage sig af de nye evalueringssamtaler, mener Ungdomsuddannelsernes Vejlederforening. På flere gymnasier ser det netop ud til, at det er lærerne, der får opgaven.

Læs mere
19. december 2016 af Tina Rasmussen

På mange gymnasier bliver det lærerne - og ikke studievejlederne - der skal tage sig af de nye evalueringssamtaler i grundforløbet. Det møder kritik fra flere tillidsrepræsentanter.

Læs mere
19. december 2016 af Tina Rasmussen

"Den gode relation er grundlaget for, at man fagligt kan komme langt med en klasse."

Læs mere
12. december 2016 af Tina Rasmussen

Undervisningsminister Merete Riisager vil ikke ændre på sin forgængers beslutning om, at kun syv gymnasier må udbyde en lokal studieretning.

Læs mere
6. december 2016 af Tina Rasmussen

GL kritiserer Undervisningsministeriets stramme kurs, når det gælder lokale studieretninger. Rektorernes formand ser derimod ingen problemer.

Læs mere
2. december 2016 af Tina Rasmussen

54 gymnasier har netop fået nej fra Undervisningsministeriet til at udbyde en lokal studieretning. Flere ledere kritiserer nu den stramme kurs.

Læs mere
30. november 2016 af Tina Rasmussen

Fysiklærerne Eva Spliid og Susanne Andersen har et tæt samarbejde. De finder på nye faglige forløb sammen og lytter til hinandens problemer. Det gør mange lærere, viser ny undersøgelse.

Læs mere
23. november 2016 af Tina Rasmussen

Flere gymnasier har gode erfaringer med at skrue ned for antallet af karakterer. Nu åbner undervisningsministeren for flere forsøg, hvor feedback skal erstatte karakterer.

Læs mere
21. november 2016 af Tina Rasmussen

I år kan samfundsfag fejre 50-års fødselsdag som gymnasiefag. Men hvilken forandring har faget gennemgået, og i hvilken retning bør det bevæge sig i fremtiden? Hør tre bud her.

Læs mere
21. november 2016 af Tina Rasmussen

"Jeg går stolt hjem, når jeg kan se en glød i elevernes øjne."

Læs mere
21. november 2016 af Tina Rasmussen

Der skal ikke nødvendigvis konkrete tal på bordet, for at man kan tale om en gennemskuelig fordeling af arbejdsopgaver, siger ledelsesforsker Anders Raastrup Kristensen.

Læs mere
17. november 2016 af Tina Rasmussen

"At møde et smil og en hjælpende hånd på lærerværelset betyder, at jeg går glad på arbejde hver dag."

Læs mere
15. november 2016 af Tina Rasmussen

I Martin Frøhling Jensens fysiktimer er der softice fremstillet med flydende kvælstof og bordtennisbolde, der eksploderer. Den 41-årige gymnasielærer modtog i går H.C. Ørsted Medaljen.

Læs mere
31. oktober 2016 af Tina Rasmussen

Det er ikke løsningen på sprog-krisen at samle sproglige studieretninger på færre gymnasier, mener rektorer. De giver sprogtænketankens anbefaling en lunken modtagelse.

Læs mere
25. oktober 2016 af Tina Rasmussen

Gymnasierne skal fremover gå sammen om at oprette sproglige studieretninger. Det er en af de anbefalinger, som undervisningsminister Ellen Trane Nørby i dag får overrakt af Tænketanken om sprog.

Læs mere
20. oktober 2016 af Tina Rasmussen

Hver fjerde af de afskedigede gymnasielærere, der har fulgt et karriereforløb hos MA, har fået nyt arbejde. Bortset fra en enkelt er de alle blevet lærere igen.

Læs mere
17. oktober 2016 af Tina Rasmussen

Hvad sker der, når man er uden mobiltelefon og computer en hel dag? Forsker Michael Paulsen fulgte med ud i klasselokalerne, da Det frie Gymnasium trak stikket.

Læs mere
17. oktober 2016 af Tina Rasmussen

Læringen i gymnasiet er ensrettet og indskrænket, mener professor Knud Illeris, der er internationalt kendt for sine teorier om læring. Han har netop holdt sin sidste forelæsning og får nu bedre tid til at passe gederne hjemme på Svanholm.

Læs mere
10. oktober 2016 af Tina Rasmussen

Antallet af unge, der begynder på eux, er stigende. På Next Udddannelse København betyder det, at der siden juni er ansat 10 nye eux-lærere.

Læs mere
30. september 2016 af Tina Rasmussen

Htx-elever har flere fag, der giver adgang til videregående uddannelser, end stx-elever. Derfor er det bedre, at idræt bliver studieretningsfag på htx, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Læs mere
27. september 2016 af Tina Rasmussen

Ingen studieretninger på stx må fremover indeholde idræt. Samtidig opstår faget som nyt studieretningsfag på htx. Uforståelig forskelsbehandling, mener flere rektorer og Danske Gymnasier.

Læs mere
22. september 2016 af Tina Rasmussen

Den nye reform strammer op på studieretningerne – både i forhold til antal og indhold. Flere skoler søger nu om dispensation til at udbyde studieretninger, der ikke står på Undervisningsministeriets centrale liste.

Læs mere
19. september 2016 af Tina Rasmussen

Reformens målsætning om at ruste eleverne til fremtidens digitale samfund er fin. Men hvor er midlerne til opgaven?, spørger forskere. De efterlyser samtidig mere fokus på elevernes egne digitale produktioner.

Læs mere
14. september 2016 af Tina Rasmussen

Brugen af it og digitale læremidler i gymnasiet skal øges. Det kræver den nye reform. Men hvad er det egentlig, det gode digitale læremiddel kan? Marie Falkesgaard Slot, ph.d. i læremidler, giver her fem pejlemærker.

Læs mere
31. august 2016 af Tina Rasmussen

Løs en ligning, og optag en video af det. Sådan lyder lektien til næste matematiktime på flere og flere gymnasier. Den nye reform vil forstærke tendensen, siger matematiklærernes formand på hhx.

Læs mere
25. august 2016 af Tina Rasmussen

Fremover skal eleverne til prøve i matematik kun tre måneder inde i 1.g. Matematiklærernes formænd på stx og hhx er umiddelbart positive.

Læs mere
22. august 2016 af Tina Rasmussen

AT forsvinder med den nye reform. Konsekvensen kan meget vel blive mindre tværfaglighed i fremtiden, frygter eksperter.

Læs mere
22. august 2016 af Tina Rasmussen

Fra stx i whiskybæltet til VUC i Udkants­danmark – og tilbage igen. Fysik- og matematiklærer Philip Bidstrup har taget turen og er vendt klogere hjem.

Læs mere
18. august 2016 af Tina Rasmussen

I de sidste to år har arbejdsmiljøekspert Tage Søndergård Kristensen hjulpet 24 gymnasier med at skabe god undervisning og trivsel blandt lærerne. Gymnasieskolen.dk har bedt ham gøre status.

Læs mere
11. august 2016 af Tina Rasmussen

Med den nye gymnasiereform er det slut med AT. Betyder det studenter med færre tværfaglige kompetencer i fremtiden? Det er op til lærere og ledere lokalt, siger undervisningsminister Ellen Trane Nørby.

Læs mere
23. juni 2016 af Tina Rasmussen

Massevis af timer med næsen i tal og regneark. Opringninger sent om aftenen. Mails med sårende ord. Una Eriksen ser tilbage på sit første år som tillidsrepræsentant på Kolding Gymnasium – og frem mod et nyt.

Læs mere
21. juni 2016 af Tina Rasmussen

De nye adgangskrav til gymnasiet bliver vanskelige at forklare eleverne, siger Mark Jensen, formand for landets UU-centre. Han frygter desuden, at de komplicerede regler vil blive fortolket forskelligt af vejlederne.

Læs mere
20. juni 2016 af Tina Rasmussen

Siden efteråret har elever på Middelfart Gymnasium og HF brugt deres fritid på aktiviteter for flygtninge i lokalområdet. Elevernes engagement har gjort stort indtryk på lærer Lea Sose, der selv er flygtet fra Bosnien-Hercegovina.

Læs mere
18. juni 2016 af Tina Rasmussen

Gymnasiet skal gøre næste generation parat til at tage over, siger filosof Vincent Hendricks. Det kræver, at de unge får en stærk almendannelse med i bagagen, mener han.

Læs mere
17. juni 2016 af Tina Rasmussen

En erhvervsuddannelse er ikke et valg for livet, og det skal man slå på, hvis flere unge skal gå den vej og fravælge gymnasiet. Sådan lød det fra flere sider, da HK på Folkemødet i dag lagde telt til debat om ungdomsuddannelserne.

Læs mere
16. juni 2016 af Tina Rasmussen

Det store fokus på præstationer og karakterer i gymnasiet vokser yderligere med den nye reform, siger elevernes formand Veronika Schultz.

Læs mere
16. juni 2016 af Tina Rasmussen

Også i år deltager GL på Folkemødet på Bornholm, der netop er startet. I år sætter GL blandt andet hf og almendannelse til debat.

Læs mere
13. juni 2016 af Tina Rasmussen

Når GL’s hovedbestyrelse senere på ugen deltager i Folkemødet, er det for at være en tydelig ”gymnasielærerstemme” i debatterne. Selv sætter GL hf og almendannelse til debat.

Læs mere
7. juni 2016 af Tina Rasmussen

Hun er imod det snævre karakterfokus, men glad for nedlæggelsen af almen studieforberedelse (AT). GL’s formand Annette Nordstrøm Hansen vender både tommelfingeren opad og nedad til den nye gymnasiereform.

Læs mere
3. juni 2016 af Tina Rasmussen

Forhandlingerne om en ny gymnasiereform endte i nat igen uden resultat. Det er fortsat karakterkravet, der er stridspunktet.

Læs mere
25. maj 2016 af Tina Rasmussen

Almendannelse er en af knasterne i forhandlingerne om en ny gymnasiereform. Det er ikke kun politikerne, der er uenige. Også udenfor Christiansborg er der forskellige definitioner af begrebet.

Læs mere
23. maj 2016 af Tina Rasmussen

Regeringens opfattelse af almendannelse er en katastrofe, mener filosof Peter Kemp. I udspillet til en ny gymnasiereform er fokus udelukkende på kompetencer, men det er alt for ensidigt, lyder hans kritik.

Læs mere
20. maj 2016 af Tina Rasmussen

Politikerne skal ikke bestemme, hvor langt grundforløbet skal være. Det skal være op til det enkelte gymnasium, mener GL’s formand Annette Nordstrøm Hansen.

Læs mere
18. maj 2016 af Tina Rasmussen

Gymnasierektorerne ser vidt forskelligt på regeringens forslag om at forkorte grundforløbet. Et lille flertal er imod, viser rundspørge.

Læs mere
9. maj 2016 af Tina Rasmussen

Eleverne skal arbejde med emner fra deres studieretningsfag i matematik B. Det skal gøre undervisningen mere anvendelsesorienteret, siger regeringen. Men med den struktur, der lægges op til, bliver effekten den modsatte, lyder kritikken.

Læs mere
29. april 2016 af Tina Rasmussen

Regeringen vil nytænke indholdet i matematik på B-niveau i gymnasiet. Det skal være "langt mere virkelighedsnært og relevant". Flere videregående uddannelser, der har matematik B som adgangskrav, er skeptiske.

Læs mere
25. april 2016 af Tina Rasmussen

De gymnasiale uddannelser skal ændres markant, hvis det går, som regeringen ønsker. Gymnasieskolen har bedt tre uddannelsesforskere om at pege på reformudspillets største styrker og problemer.

Læs mere
20. april 2016 af Tina Rasmussen

Det styrker fagligheden og klassemiljøet. Sådan lyder det fra Silkeborg Gymnasium, hvor man har skåret grundforløbet ned til tre måneder – præcis som regeringen nu foreslår.

Læs mere
8. april 2016 af Tina Rasmussen

Rektorerne siger umiddelbart ja tak til kortere grundforløb, færre studieretninger og afskaffelsen af AT, som regeringen foreslår. Men lige nu er flere ting i reformudspillet uklare, siger rektorformand Anne-Birgitte Rasmussen.

Læs mere
6. april 2016 af Tina Rasmussen

Historie, oldtidskundskab og religion skal slås sammen til ét fag, og AT skal afskaffes. I dag præsenterede regeringen sit udspil til en ny gymnasiereform.

Læs mere
29. marts 2016 af Tina Rasmussen

En ny gymnasiereform skal styrke den basale sprogindlæring i fremmedsprogene, mener universiteter og Dansk Industri.

Læs mere
21. marts 2016 af Tina Rasmussen

På Odense Katedralskole er den professionelle kapital høj. Nøglen er, at lærerne bliver inddraget og føler sig hørt, mener vicerektor og tillidsrepræsentant.

Læs mere
21. marts 2016 af Tina Rasmussen

Han tvinger eleverne til at begå fejl. Han lærer dem, at nærvær og samspil ikke kommer af sig selv. Og at regnskabet ikke nødvendigvis behøver at passe. Mød jazzmusiker Chris Minh Doky, der er blevet en populær underviser på landets gymnasier.

Læs mere
9. marts 2016 af Tina Rasmussen

To måneders arbejde med tal og regneark er slut. I næste uge skal tillidsrepræsentant Una Eriksen præsentere den endelige spareplan for kollegerne på Kolding Gymnasium.

Læs mere
23. februar 2016 af Tina Rasmussen

Fremmedsprogene i gymnasiet er pressede. GL nedsætter nu en tænketank, der skal kortlægge, hvor slemt det står til og komme med anbefalinger til, hvordan man får styrket elevernes sprogkompetencer.

Læs mere
18. februar 2016 af Tina Rasmussen

De aktuelle fyringer på gymnasierne går ud over lærernes sammenhold. Støt de ramte kolleger. Det kan genskabe lidt af den gode stemning på lærerværelset, lyder anbefalingen fra erhvervspsykolog Poula Jakobsen.

Læs mere
12. februar 2016 af Tina Rasmussen

På Århus Akademi er seks lærere blevet fyret, og fire skal gå ned i tid. Det har skabt snak i krogene på lærerværelset og udfordret sammenholdet, fortæller to af skolens lærere.

Læs mere
12. februar 2016 af Tina Rasmussen

Toårig hf viser vejen for fremtidens gymnasiale uddannelser, mener kronikørerne. De tager udgangspunkt i det ministerielt nedsatte hf-udvalg, der i 2015 offentliggjorde en rapport med fem hovedanbefalinger forud for en kommende gymnasiereform.

Læs mere
12. februar 2016 af Tina Rasmussen

Som lærer er man en god formidler, og man kan motivere folk. Og så er man vant til at overholde deadlines, siger Carl Emmanuel Larsen, der har undervist på Roskilde Katedralskole. I dag er han direktør.

Læs mere
12. februar 2016 af Tina Rasmussen

Som gymnasielærer har man en bred faglighed, der kan bruges i mange forskellige job, siger Maja Bødtcher-Hansen. Hun skiftede for to år siden Sankt Annæ Gymnasium ud med Københavns Universitet.

Læs mere
26. januar 2016 af Tina Rasmussen

Gymnasierne skal spare. Men løsningen er ikke at putte flere elever ind i klasserne, lyder det fra lærere på Roskilde Gymnasium.

Læs mere
20. januar 2016 af Tina Rasmussen

Hver fjerde af de gymnasielærere, der netop har fået en fyreseddel, får nu hjælp af en psykolog hos Danske Underviserorganisationers Samråd (DUS). De er i krise, siger konsulent hos DUS.

Læs mere
18. januar 2016 af Tina Rasmussen

Gymnasielærer Nynne Afzelius har skabt og båret et af de første og mest succesrige talentplejeprojekter i Danmark. I dag står hun i spidsen for ScienceTalenter. Alle elever har ret til at skulle stå på tæer engang imellem – også de dygtigste, mener hun.

Læs mere
18. januar 2016 af Tina Rasmussen

Da Mette Louise Graah Rasmussen begyndte som tillidsrepræsentant, var hun kritisk og kampklar. Det var sådan, man fik indflydelse, troede hun. I dag ved hun, at man kun kan skabe en god arbejdsplads ved at sam­arbejde og have tillid til ledelsen.

Læs mere
11. januar 2016 af Tina Rasmussen

Formanden for Spansklærerforeningen, Irma Kobæk, frygter reform-stramninger på studieretningerne, der vil ramme spansk og de andre begyndersprog.

Læs mere
17. december 2015 af Tina Rasmussen

En fyring er en lige så stor krise som et dødsfald eller en skilsmisse. For at komme videre har man brug for at forstå fyringen og sætte ord på det kaos, man befinder sig i, siger erhvervspsykolog Kit Sanne Nielsen.

Læs mere
16. december 2015 af Tina Rasmussen

Politikernes besparelser på landets gymnasier og universiteter vil gå hårdest ud over unge fra uddannelsesfremmede hjem, siger Yasmin Davali. Hun er formand for Danske Studerendes Fællesråd – og mønsterbryder.

Læs mere
14. december 2015 af Tina Rasmussen

Er du lige blevet fyret, kan du have brug for at få skabt et overblik over din situation og dine muligheder. Konsulent i GL Tina Barming giver her en håndfuld konkrete råd.

Læs mere
30. november 2015 af Tina Rasmussen

Nedskæringerne fylder lige nu det hele for Una Eriksen, der er ny TR på Kolding Gymnasium. Sammen med lærere og ledelse skal hun finde ud af, hvor skolen skal spare til næste år.

Læs mere
25. november 2015 af Tina Rasmussen

Man bør overveje, om en prøve i 1.g skal udelukke visse elever fra matematik på B-niveau, lyder det i ny rapport. Matematiklærernes formand er skeptisk.

Læs mere
23. november 2015 af Tina Rasmussen

Mindre feedback og undervisningsdifferentiering. Det bliver konsekvenserne af nedskæringerne på de gymnasiale uddannelser, frygter elevorganisationerne.

Læs mere
23. november 2015 af Tina Rasmussen

GL-prisen 2015 går til de 38 organisationer og foreninger, der er gået sammen i kampen mod nedskæringerne på uddannelsesområdet.

Læs mere
18. november 2015 af Tina Rasmussen

De skal være kritiske læsere, kende deres egne styrker og kunne samarbej­de. Hanne Leth Andersen, rektor på Roskilde Universitet, forventer først og fremmest, at fremtidens studenter er studieparate.

Læs mere
18. november 2015 af Tina Rasmussen

Fremtidens studenter skal kunne fordybe sig og se på tværs af fagene. Men det er der ikke tid nok til at lære eleverne, som gymnasiet ser ud i dag, siger rektor Mogens Hansen fra Rungsted Gymnasium.

Læs mere
17. november 2015 af Tina Rasmussen

Ny rapport får matematiklærernes formand Morten Olesen til at slå alarm: Det fagdidaktiske kursus i matematik på pædagogikum, der er blevet beskåret, skal styrkes. Ellers falder det faglige niveau i undervisningen, advarer han.

Læs mere
26. oktober 2015 af Tina Rasmussen

Lærerne taler alt for lidt om, hvad eleverne skal have ud af undervisningen, lyder kritikken fra ledelsesforsker Anders Raastrup Kristensen. En god ledelse hjælper lærerne med at skabe det fokus, mener han.

Læs mere
22. oktober 2015 af Tina Rasmussen

Både ro og ærefrygt i forhold til opgaven. Det har Una Eriksen taget med hjem til Kolding Gymnasium efter første modul af GL’s kursus for nye tillidsrepræsentanter.

Læs mere
14. oktober 2015 af Tina Rasmussen

Krav om øget tilstedeværelse skaber mindre liv på lærerværelset og mindsker dermed vidensdelingen, siger ledelsesforsker Helle Hein, der netop har færdiggjort et forskningsprojekt om god ledelse i gymnasiet.

Læs mere
14. oktober 2015 af Tina Rasmussen

En meget stor del af gymnasiernes teammøder er spild af tid, for lærerne planlægger i stedet for at dele viden, siger ledelsesforsker Helle Hein. Hun vil have trukket den gode sparring fra lærerværelset ind på møderne.

Læs mere
1. oktober 2015 af Tina Rasmussen

Op- og nedture. Una Eriksens første tid som tillidsrepræsentant på Kolding Gymnasium har budt på begge dele. Det sværeste har været de situationer, hvor hun har involveret ledelsen for at hjælpe kolleger.

Læs mere
28. september 2015 af Tina Rasmussen

Selvom næsten halvdelen af eux-lærerne i ny undersøgelse kritiserer uddannelsens faglige niveau, mener undervisningsminister Ellen Trane Nørby ikke, at eleverne kan for lidt.

Læs mere
23. september 2015 af Tina Rasmussen

Der var ros til gymnasiet fra flere videregående uddannelser, da fagligheden i gymnasiet i går var til debat på Christiansborg. Men der skal mere fokus på elevernes skriftlige og sociale kompetencer, lød det samtidig.

Læs mere
22. september 2015 af Tina Rasmussen

Lærere på eux sætter spørgsmålstegn ved uddannelsens faglige niveau, viser ny undersøgelse. Der skal ændringer til, hvis de politiske målsætninger for eux skal indfries, siger GL’s formand.

Læs mere
18. september 2015 af Tina Rasmussen

Hvis test bliver fulgt op med feedback og den rette undervisning, er de et godt værktøj, siger professor Jens Dolin fra Københavns Universitet.

Læs mere
16. september 2015 af Tina Rasmussen

Mange elever dumper i skriftlig matematik på B-niveau. Men at forberede eleverne på eksamen ved løbende at teste dem er en dårlig løsning, mener matematiklærernes formænd for stx og hhx.

Læs mere
16. september 2015 af Tina Rasmussen

Matematiklærer René Vester Kjær tester sine elever hver tredje uge. Det gør, at stort set ingen af dem dumper i skriftlig matematik B. På landsplan dumper hver femte elev.

Læs mere
25. august 2015 af Tina Rasmussen

I Dansklærerforeningen erkender man, at der bliver sat for mange røde streger, når eleverne opfinder nye vendinger. Vi skal ikke kun være sprogkonservatorer, siger formand Birgitte Darger.

Læs mere
20. august 2015 af Tina Rasmussen

Lærerne skal holde igen med de røde streger, når gymnasieelever fornyer gamle ordsprog og talemåder. Hvad der er rigtigt og forkert er ikke sort-hvidt, siger sprogforsker Michael Ejstrup, der er aktuel med ny bog.

Læs mere
19. august 2015 af Tina Rasmussen

Man tager et skuespil af Shakespeare og kobler det med undervisning i personkarakteristik og banklån – og så har man et almendannende og vellykket tværfagligt forløb. Sådan lyder det fra to lærere på hhx i Aars.

Læs mere
13. august 2015 af Tina Rasmussen

Den professionelle kapital på Sorø Akademis Skole er blevet målt. Undersøgelsen skal bruges til at skabe så god undervisning og lærertrivsel som overhovedet muligt, siger rektor og tillidsrepræsentant.

Læs mere
23. juni 2015 af Tina Rasmussen

Flere og flere gymnasier bruger GL's nye spørgeskema til at måle den professionelle kapital. Det er det samarbejdsværktøj, lærere og ledere har savnet, siger Annette Nordstrøm Hansen, formand for GL.

Læs mere
17. juni 2015 af Tina Rasmussen

Flere gymnasier er begyndt at arbejde med synlig læring. Det kræver blandt andet, at lærerne bliver bedre til at evaluere og give feedback, siger professor Lars Qvortrup fra Aalborg Universitet.

Læs mere
17. juni 2015 af Tina Rasmussen

På flere gymnasier vil man gerne være bedre til at opstille klare læringsmål og aflæse, om eleverne når målene. God idé, mener professor. Lærerne har haft for lidt fokus på at kende virkningen af deres undervisning, siger han.

Læs mere
17. juni 2015 af Tina Rasmussen

Allan Kjær Andersen, rektor på Ørestad Gymnasium, er initiativtager til et netværk om synlig læring. 18 gymnasier er med.

Læs mere
13. juni 2015 af Tina Rasmussen

Det almene gymnasium retter sig for meget mod universitetet og glemmer de korte videregående uddannelser, mener rektor på Københavns Erhvervsakademi. Lav stx-profil om, lød hans anbefaling på Folkemødet.

Læs mere
12. juni 2015 af Tina Rasmussen

Hvordan øger man fagligheden i gymnasiet? Det kom der forskellige bud på, da gymnasiereformen version 2.0 blev debatteret på Folkemødet.

Læs mere
12. juni 2015 af Tina Rasmussen

Det er ikke underligt, at mange unge vælger forkert og dropper ud af deres ungdomsuddannelse eller dobbeltuddanner sig. Sådan lød det fra rektor Jakob Thulesen Dahl, næstformand for Danske Gymnasier, da Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) indbød til uddannelsesdebat på Folkemødet.

Læs mere
1. juni 2015 af Tina Rasmussen

Det er kun en god idé med flere timer og omlagt skriftlighed i gymnasiet, hvis der følger ekstra penge med, siger Enhedslistens uddannelsesordfører Rosa Lund.

Læs mere
29. maj 2015 af Tina Rasmussen

Gennem hele folkeskolen kæmpede Jens Bebe Hansen med at stave og læse. Først da han begyndte i gymnasiet, blev han testet for ordblindhed og fik hjælp. Om få uger bliver han student med et pænt snit.

Læs mere
22. maj 2015 af Tina Rasmussen

Mange ordblinde elever får et karaktergennemsnit i gymnasiet, der er lige så højt som landsgennemsnittet, viser nye tal.

Læs mere
12. maj 2015 af Tina Rasmussen

Gymnasielærerne siger selv, at deres egne krav er den største stressfaktor. Men elevtrivselsundersøgelser og andre resultatmålinger spiller også en rolle. Høje krav kommer ikke ud af ingenting, siger professor Peter Dahler-Larsen fra Københavns Universitet.

Læs mere
12. maj 2015 af Tina Rasmussen

Hvad er det for en almendannelse, gymnasiet skal give i dag? Vi har spurgt to repræsentanter fra uddannelses­verdenen og en fra erhvervslivet – og fået tre forskellige bud.

Læs mere
5. maj 2015 af Tina Rasmussen

Der er ikke nok fokus på det psykiske arbejdsmiljø i den uddannelse, gymnasiernes tillidsrepræsentanter får, siger arbejdsmiljøkonsulent i DUS. GL erkender problemet.

Læs mere
22. april 2015 af Tina Rasmussen

Ingen ved alt – derfor er vidensdeling nødvendigt på enhver arbejdsplads. Det koster tid at komme godt i gang. Til gengæld er gevinsterne store, siger Peter Holdt Christensen, lektor på CBS og ekspert i vidensdeling.

Læs mere
22. april 2015 af Tina Rasmussen

Vidensdelingen halter på landets gymnasier. Det går ud over kvaliteten af undervisningen, lærernes arbejdsliv og skolen som helhed, siger flere eksperter.
Supervision er en af vejene frem, lyder deres råd.

Læs mere
21. april 2015 af Tina Rasmussen

En høj professionel kapital kræver, at danske gymnasielærere øger deres samarbejde. Det fastslog professor Andy Hargreaves på GL’s 125 års jubilæumskonference.

Læs mere
26. marts 2015 af Tina Rasmussen

Det kræver en indsats fra både ledelse, tillidsrepræsentant og den enkelte lærer, hvis man vil undgå stress på landets gymnasier. Arbejdsmiljøkonsulent hos DUS Henry Charles Holm kommer her med 10 konkrete råd.

Læs mere
25. marts 2015 af Tina Rasmussen

Stress er tabu på mange gymnasier. Skal det ændres, skal lærerne blive bedre til at anerkende hinanden, siger stress-eksperter.

Læs mere
25. marts 2015 af Tina Rasmussen

Stress er stadig et tabu på mange gymnasier. Der er brug for en kulturændring, siger Henry Charles Holm, arbejdsmiljøkonsulent hos DUS. Han taler ofte med stressramte gymnasielærere, der ikke har sagt noget til hverken kolleger, tillidsrepræsentant eller ledelse.

Læs mere
5. marts 2015 af Tina Rasmussen

Søvnbesvær. Det er et af de problemer, der nok vil vise sig, når den professionelle kapital på Køge Gymnasium snart bliver målt, forudser tillidsrepræsentant Jacob Hinge Carlsson.

Læs mere
4. marts 2015 af Tina Rasmussen

Skal der være en grænse for, hvor længe GL's formand må blive siddende? Det spørgsmål skal GL’s medlemmer snart tage stilling til.

Læs mere
25. februar 2015 af Tina Rasmussen

Der er glæde på Viborg Katedralskole, Esbjerg Gymnasium og HF samt Stenhus Gymnasium og HF. En ny politisk aftale betyder, at de tre skoler også må udbyde den internationale studentereksamen.

Læs mere
25. februar 2015 af Tina Rasmussen

Undervisningsminister Christine Antorini er på vej med lovforslag, der skal gøre det muligt for gymnasier at sælge deres uddannelser til andre lande. På høje tid, siger Niels Brock-direktør.

Læs mere
2. februar 2015 af Tina Rasmussen

Mange lærere sover dårligt, viser nye tal. Arbejdsmiljøekspert Tage Søndergård Kristensen er bekymret over tendensen. Søvnbesvær er et af de tydeligste symptomer på stress, siger han.

Læs mere
27. januar 2015 af Tina Rasmussen

Et karakterkrav til gymnasiet vil lukke døren for de forkerte elever. Sådan lyder advarslen fra Lars Ulriksen, tidligere gymnasieforsker, nu professor på Københavns Universitet.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

Gymnasiet klæder ikke eleverne tilstrækkeligt på til at læse videre. Det mener Lars Ulriksen, professor på Københavns Universitet. Det er ikke det faglige niveau, der er noget galt med, men elevernes generelle
studiekompetencer.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

13 skoler har testet GL’s nye spørgeskema til at måle den professionelle kapital på gymnasierne. Nu får alle skoler tilbuddet. Det skal få ledere og lærere til at samarbejde om at skabe god undervisning og arbejdsglæde.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

Alle gymnasier bør arbejde på at få en høj professionel kapital. Belønningen vil være bedre undervisning og lærere, der trives, siger arbejdsmiljøekspert Tage Søndergård Kristensen.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

13 gymnasier har brugt GL’s nye værktøj til at måle skolernes professionelle kapital. Både ledere og lærere har en arbejdsopgave foran sig, hvis kvaliteten af undervisningen og lærernes trivsel skal vokse, siger arbejdsmiljøekspert.

Læs mere
6. januar 2015 af Tina Rasmussen

Står det til regeringen, skal landets gymnasieelever fremover lave halvdelen af deres skriftlige arbejde på skolen. Sådan er det allerede på Roskilde Gymnasium. Og både lærere og elever er positive.

Læs mere
17. december 2014 af Tina Rasmussen

Dansk Sprognævn vil undersøge, hvor gode gymnasieeleverne er til at stave. Den viden mangler i debatten om gymnasiet i dag, siger direktør Sabine Kirchmeier-Andersen.

Læs mere
11. december 2014 af Tina Rasmussen

Ja tak til færre studieretninger og krav om to A-niveau fag. Nej tak til mere matematik B og flere undervisningstimer. Fire lærere på Nørre Gymnasium vender både tommelfingrene opad og nedad til regeringens forslag.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

I dag retter gymnasielærerne Anne Bang-Larsen og Eva Pors elevernes skriftlige opgaver på en helt anden måde end for et år siden. Nu ved de, at eleverne lærer meget mere af at få feedback og skrive om end af en masse røde streger.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Peter Bamberg Rosenkjær
tillidsrepræsentant, Sankt Annæ Gymnasium

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

På nogle gymnasier er dialogen mellem lærere og ledere så dårlig, at der er opstået en tavsheds­kultur. Men skolerne kan ikke undvære lærernes viden og vurderinger, lød det fra GL’s formand, Annette Nordstrøm Hansen, på repræsentant­skabsmødet.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Mange lærere tager på kursus for at lære at rette elevernes opgaver på nye måder. Det skyldes ikke kun ønsket om at give en feedback, som eleverne lærer mere af. OK 13 og pres fra lederne spiller også ind, mener skriveforsker og GL.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Årets beskæftigelsesundersøgelse viser en positiv udvikling. Men antallet af fastansatte på orlov og nedsat tid er stigende. GL har iværksat undersøgelse.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Vi har spurgt Dansklærerforeningen for stx og hf, Foreningen af lærere i samfundsfag og Engelsklærerforeningen for gymnasiet og hf:

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Store lønstigninger til alle lærere forhandlet hjem centralt er ikke realistisk i de kommende år, vurderer GL. Blandt andet derfor blev fremtidens lønpolitik i GL diskuteret på repræsentantskabsmødet.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Alt for defensivt, lød kritikken af GL’s OK 15-oplæg, som repræsentantskabet dog selv vedtog tidligere på året. Diskussionen kom imidlertid til at handle meget om det akademiske forhandlingsfællesskab.

Læs mere
10. december 2014 af Tina Rasmussen

Mange gymnasielærere retter opgaver på en måde, som eleverne ikke lærer meget af. Nye rettemeto­der spirer dog frem på flere og flere skoler, siger professor Ellen Krogh fra Syddansk Universitet, der er en af landets førende skriveforskere.

Læs mere
24. november 2014 af Tina Rasmussen

Gode skoler skabes kun ved at inddrage lærerne, lød det fra GL’s formand Annette Nordstrøm Hansen, da hun aflagde sin mundtlige beretning på repræsentantskabsmødet.

Læs mere
19. november 2014 af Tina Rasmussen

Mange lærere på Faaborg Gymnasium var kritiske, da ledelsen i sidste skoleår indførte obligatoriske vejledningssamtaler for alle 1.g’ere. Nu har ordningen bredt sig – og stemningen på lærerværelset er en anden.

Læs mere
12. november 2014 af Tina Rasmussen

Fremover skal alle skoler screene eleverne i udvalgte fag og følge op med systematisk hjælp, hvor der er behov, anbefaler GL. Det kan for eksempel være læsevejledning eller turbokurser i grammatik.

Læs mere
12. november 2014 af Tina Rasmussen

Ekstra forklaringer til de svage og mere krævende opgaver til de dygtige. Der er masser af undervisningsdifferentiering i Ole Dalsgaards matematiktimer på hhx og htx i Tønder.

Læs mere
12. november 2014 af Tina Rasmussen

På teoretisk pædagogikum har de valgt at fokusere mere på undervisningsdifferentiering. Som et nyt tiltag er der i år en workshop om emnet. Gymnasieskolen fangede to pædagogikumkandidater i pausen.

Læs mere
12. november 2014 af Tina Rasmussen

Flere og flere gymnasier underviser de dygtigste og dårligste elever hver for sig i visse fag. Erfaringerne er gode. Uddannelsesforsker er dog skeptisk.

Læs mere
21. oktober 2014 af Tina Rasmussen

Annette Nordstrøm Hansen, formand for GL, vender tommelfingeren nedad til regeringens ønsker om mere undervisning og flere elever med matematik B. Hun vil ikke svare på, om hun er enig med regeringen i, at der skal være færre studieretninger.

Læs mere
20. oktober 2014 af Tina Rasmussen

Piger og øl. Og en ganske særlig lærer med vid og selvironi, der var en "kæmpe inspiration for alle usikre unge mennesker". Det husker instruktør og manuskriptforfatter Ole Bornedal især fra sine tre år på Nørresundby Gymnasium.

Læs mere
15. oktober 2014 af Tina Rasmussen

Engangsvederlag er populære blandt rektorerne, når der bliver forhandlet lokalløn ude på skolerne. Problematisk, lyder det fra flere tillidsrepræsentanter.

Læs mere
15. oktober 2014 af Tina Rasmussen

Det er ikke nok, at gymnasielærere har et fagligt fokus. Eleverne bliver nemlig først rigtig dygtige, hvis de lærer at tænke anderledes og udfordre sig selv. Det siger Rasmus Ankersen, der til daglig coacher topidrætsfolk og erhvervsledere.

Læs mere
15. oktober 2014 af Tina Rasmussen

Fremover skal det være en lærers kompetencer, der afgør lokale løntillæg – ikke hvor mange år man har været ansat. Sådan er meldingen fra flere gymnasierektorer.
Tillidsrepræsentanter er bekymrede.

Læs mere
24. september 2014 af Tina Rasmussen

Undervisningsminister Christine Antorini (S) har nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan uddannelseseksport kan blive mere almindeligt på de danske ungdomsuddannelser.

Læs mere
22. september 2014 af Tina Rasmussen

Flere og flere gymnasier sender elever af sted til det innovationscenter, som Københavns åbne Gymnasium var med til at starte sidste år. Det giver eleverne nye måder at tænke på, siger lærer Mette Thorup fra Helsingør Gymnasium.

Læs mere
17. september 2014 af Tina Rasmussen

Færre og skarpere studieretninger. Det er et af målene med det gymnasieudspil, som regeringen arbejder på lige nu. GL vil gerne være med til at se på, om der skal ryddes op i fagpakkerne.

Læs mere
17. september 2014 af Tina Rasmussen

12.512 tog sidste år et gymnasialt suppleringskursus. Det tal vil undervisningsminister Christine Antorini med det kommende eftersyn af gymnasiet have bragt ned. Gymnasieskolen fulgte undervisningen på et matematik B-hold en fredag morgen på Københavns VUC (KVUC). Vi spurgte en håndfuld elever, hvorfor de har brug for et suppleringskursus.

Læs mere
17. september 2014 af Tina Rasmussen

For mange studenter har brug for suppleringskurser, mener undervisnings­minister Christine Antorini. Derfor varsler regeringen nu faglig opstramning i det kommende gymnasieudspil. En mulighed er at gøre matematik B obligatorisk.

Læs mere
5. september 2014 af Tina Rasmussen

Grundforløbet i gymnasiet skal ikke skrottes – men det skal fylde mindre, mener Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Ane Halsboe-Jørgensen.

Læs mere
28. august 2014 af Tina Rasmussen

I dag tilbyder alle gymnasier ekstra undervisning til deres dygtigste elever. Sådan var det ikke for få år siden. Der mangler dog stadig udfordringer i den daglige undervisning, siger Hanne Hautop, der står i spidsen for Sciencetalenter.

Læs mere
27. august 2014 af Tina Rasmussen

Det er slut med at få penge fra pædagogikumtaxametret for de gymnasier, der ikke uddanner pædagogikumkandidater. Det er et af forslagene i regeringens finanslovsudspil.

Læs mere
20. august 2014 af Tina Rasmussen

Det skal fremgå af den enkelte skoles hjemmeside, hvor mange lærere der har været i pædagogikum, mener Annette Nordstrøm, der er formand for GL. Det skal presse flere skoler til at overholde reglerne, lyder begrundelsen.

Læs mere
20. august 2014 af Tina Rasmussen

To lærere på Ingrid Jespersens Gymnasieskole slog dørene op og inviterede en fremtidsforsker ind i klasselokalet. Sammen har de nu skrevet den første danske bog om konstruktiv journalistik til gymnasiet.

Læs mere
20. august 2014 af Tina Rasmussen

Mange pædagogikumkandidater arbejder mere, end de skal. Og flere af dem mangler en uddannelsesplan fra årets start. Det svækker kvaliteten af uddannelsen, mener GL’s formand.

Læs mere
24. juni 2014 af Tina Rasmussen

På Randers HF og VUC har en hel 1.hf-klasse taget et kæmpe ryk op ad karakterskalaen i mundtlig matematik i forhold til deres karakterer fra folkeskolen. Derfor advarer klassens matematiklærer politikerne mod at indføre karakterkrav til hf.

Læs mere
18. juni 2014 af Tina Rasmussen

Eleverne skal løse flere konkrete opgaver for virksomheder. Det mener ni aarhusianske gymnasier, som derfor er gået sammen om at øge samarbejdet med erhvervslivet.

Læs mere
18. juni 2014 af Tina Rasmussen

Lars Bronée har altid fokus på praktiske øvelser, når han underviser på Frederiksberg HF-kursus. Det skyldes årene som bager.

Læs mere
18. juni 2014 af Tina Rasmussen

Der er ikke noget galt med fagene, men med lærernes måde at undervise på, mener Phillip Dimsits Lerer, formand for DGS.

Læs mere
14. juni 2014 af Tina Rasmussen

Gymnasielærerne skal gøre mere for at forklare eleverne, hvorfor de skal lære det, de skal, lød det fra Annette Nordstrøm Hansen, formand for GL, på Folkemødet.

Læs mere
13. juni 2014 af Tina Rasmussen

Erhvervsuddannelsesreformen skal kombineres med adgangskrav til gymnasiet, lød det fra Dansk Industri på Folkemødet. Ellers får man ikke flere til at tage en erhvervsuddannelse.

Læs mere
12. juni 2014 af Tina Rasmussen

Der er brug for en ny definition af, hvad dannelse er, hvis flere unge skal vælge håndværkervejen. Sådan lød meldingen fra erhvervsskoleelevernes formand på Folkemødet.

Læs mere
3. juni 2014 af Tina Rasmussen

Landets gymnasieelever efterlyser undervisning med en klarere kobling til virkeligheden. De vil i praktik og have ændret AT, viser ny undersøgelse.

Læs mere
28. maj 2014 af Tina Rasmussen

Studenter, der ikke får en videregående uddannelse, klarer sig godt og tjener med tiden flere penge end faglærte, viser ny analyse fra Det Økonomiske Råd. Pas på med at begrænse optaget på gymnasierne for meget, advarer de økonomiske vismænd.

Læs mere
22. maj 2014 af Tina Rasmussen

Efter en reform af erhvervsuddannelserne er der ikke behov for flere gennemgribende tiltag, siger Socialdemokraternes undervisningsordfører. Venstre og Dansk Folkeparti er positive.

Læs mere
21. maj 2014 af Tina Rasmussen

Forligskredsen bag gymnasiereformen mødtes i morges til forhandlinger om adgangskrav til gymnasiet. Men mødet blev kort.

Læs mere
21. maj 2014 af Tina Rasmussen

Købt eller solgt? Den tvivl har Mikkel Ravn Gade ikke mere. Han er én af de 89 lærere, som GL siden januar har hjulpet til en fast stilling.

Læs mere
20. maj 2014 af Tina Rasmussen

Fjern skellet mellem gymnasiet og erhvervsuddannelserne. Det anbefaler ungdomsuddannelseskommissionen i en ny rapport, der blev offentliggjort i dag.

Læs mere
6. maj 2014 af Tina Rasmussen

Hvad betyder det for ens læring, når man går på Facebook i timerne? Det skal 1.g’erne på Teknisk Gymnasium i Silkeborg nu have undervisning i. Målet er at gøre dem til bedre studerende.

Læs mere
28. april 2014 af Tina Rasmussen

I dag må højst 10 offentlige gymnasier udbyde den internationale studentereksamen. Men den grænse skal væk, lyder det nu fra undervisningsminister Christine Antorini.

Læs mere
16. april 2014 af Tina Rasmussen

Lærere, der har mange timer på arbejdssaldoen, kommer ikke ud som censorer til sommerens
eksamener. Det er meldingen fra ledelsen på flere gymnasier. Uholdbar løsning, hvis det fortsætter, mener både GL og rektorforeningen.

Læs mere
26. marts 2014 af Tina Rasmussen

Med OK 13 er der brug for mere dialog om den enkelte lærers arbejde. Derfor er det en god idé, hvis lederne ser lærerne undervise, mener Annette Nordstrøm Hansen, formand for GL.

Læs mere
25. marts 2014 af Tina Rasmussen

Der bliver hentet masser af hjælp hos mor og far, når gymnasie- og hf-elever laver deres store skriftlige opgave. Skolerne bør tilbyde mere vejledning i selve skriveperioden, mener elevernes formand.

Læs mere
20. marts 2014 af Tina Rasmussen

Formand for rektorforeningen, Anne-Birgitte Rasmussen, afviser kritikken af, at få ledere overværer lærernes undervisning. Det er ikke den eneste måde at skabe god undervisning på, siger hun.

Læs mere
19. marts 2014 af Tina Rasmussen

Kun hver fjerde gymnasielærer har en leder, der overværer deres undervisning, viser ny undersøgelse. Det er et stort problem, mener uddannelsesforskere. Ikke mindst efter OK 13.

Læs mere
17. marts 2014 af Tina Rasmussen

På Svendborg Gymnasium og HF overværer lederne undervisningen og sparrer med den enkelte lærer om det, de ser. I starten var mange af lærerne skeptiske. I dag er de fleste positive.

Læs mere
13. marts 2014 af Tina Rasmussen

Få gymnasieledere overværer systematisk lærernes undervisning. Lederne er ikke rustet til opgaven og har brug for efteruddannelse, siger uddannelsesforskere.

Læs mere
3. marts 2014 af Tina Rasmussen

12.512 kursister tog sidste år et gymnasialt suppleringskursus. Det er det højeste antal nogensinde. Undervisningsminister Christine Antorini arbejder - stadig - på at få bragt tallet ned.

Læs mere
26. februar 2014 af Tina Rasmussen

Kristian Jacobsen, rektor, Helsingør Gymnasium: ”Jeg kan ikke sende på P3, hvis lærerne er på P1”
Hvad er din kommentar til, at mere end halvdelen af lærerne er utilfredse med deres ledelse?

Læs mere
11. februar 2014 af Tina Rasmussen

I fremtiden skal unge have 4 eller 7 i karakter for at komme på gymnasiet. Sådan lyder kravet til regeringen fra samtlige borgerlige partier i forbindelse med reformen af erhvervsuddannelserne.

Læs mere
7. februar 2014 af Tina Rasmussen

Vadehavscentret i Ribe vil gerne have flere unge inden for dørene. Elever fra Gammel Hellerup Gymnasium har givet museet gode idéer.

Læs mere
28. januar 2014 af Tina Rasmussen

Mange gymnasier bruger konsulentfirmaet Ennova, når arbejdsmiljøet på skolen skal undersøges. Men de trivselsundersøgelser, der kommer ud af det, er værdiløse, fastslår ekspert i psykisk arbejdsmiljø.

Læs mere
9. januar 2014 af Tina Rasmussen

Annette Nordstrøm Hansen, formand for GL, er glad for, at DGS blander sig i debatten om gymnasiet. Men med deres aktuelle kritik skyder de forbi målet, mener hun.

Læs mere
8. januar 2014 af Tina Rasmussen

Mange elever mister motivationen, fordi de ikke kan se meningen med det, de skal lære, siger formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Ny kampagne skal skabe debat om gymnasiet anno 2014.

Læs mere
17. december 2013 af Tina Rasmussen

Eleverne får en større tro på, at de kan gennemføre. Det siger studievejledere, der i halvandet år har vejledt gymnasie- og hf-elever i grupper.

Læs mere
11. december 2013 af Tina Rasmussen

En tredjedel af landets gymnasielærere deltager kun i efteruddannelseskurser, som foregår på deres egen skole. Tendensen er bekymrende, mener uddannelsesforsker.

Læs mere
11. december 2013 af Tina Rasmussen

Mange gymnasielærere har ikke tid til at tage den efteruddannelse, de gerne vil, viser ny undersøgelse. Det er et problem, at lærerne ikke tænker på det langsigtede udbytte, siger uddannelsesforsker.

Læs mere
11. december 2013 af Tina Rasmussen

I dag handler dannelse om at kunne møde mennesker og kulturer, man ikke kender, og tackle det komplekse. Og den evne styrker man, når man anvender digitale medier, siger Kirsten Drotner, professor på Syddansk Universitet. Men gymnasiet misser muligheden.

Læs mere
25. november 2013 af Tina Rasmussen

På Haderslev Katedralskole bliver svage og stærke hf-elever undervist hver for sig i en del af timerne. Teamet bag initiativet får GL’s uddannelsespris 2013.

Læs mere
20. november 2013 af Tina Rasmussen

Hver tredje nye gymnasielærer melder sig ikke ind i en faglig forening. Konsekvensen kan blive færre efteruddannelseskurser og en svækket rolle som fagpolitisk talerør, erkender foreningerne.

Læs mere
13. november 2013 af Tina Rasmussen

Efteruddannelseskurser og faglig opdatering. Det er de tilbud i de faglige foreninger, gymnasielærerne benytter sig mest af.

Læs mere
13. november 2013 af Tina Rasmussen

Man bliver ikke mere dannet af at gå i gymnasiet end af at tage en erhvervsuddannelse. Men sådan er den gængse opfattelse i samfundet, siger Stina Vrang Elias, direktør for tænketanken DEA. Hun vil have ændret vores syn på dannelse.

Læs mere
13. november 2013 af Tina Rasmussen

Almen studieforberedelse fungerer ikke. Det mener alle tre kandidater til formandsposten ved det kommende hovedbestyrelsesvalg i GL. Men de er uenige om, hvad der er brug for.

Læs mere
24. oktober 2013 af Tina Rasmussen

Hovedparten af elever, der supplerer deres studentereksamen med matematik, kommer bagefter ind på en videregående uddannelse, viser nye tal fra Københavns VUC.

Læs mere
18. oktober 2013 af Tina Rasmussen

På nyt innovationscenter skal gymnasieelever lære at tænke kreativt og udvikle deres egne idéer. Det bliver en afgørende kompetence på fremtidens arbejdsmarked, siger gymnasielærer og initiativtager Michael Thing.

Læs mere
16. oktober 2013 af Tina Rasmussen

Sænk antallet af studieretninger. Det vil mindske antallet af elever, der er nødt til at tage gymnasiale suppleringskurser, siger formanden for DGS.

Læs mere
16. oktober 2013 af Tina Rasmussen

Uddannelsessystemet har for meget fokus på kompetencer – og for lidt på dannelse, mener Jørgen Carlsen, forstander på Testrup Højskole. Man glemmer alt det, der skaber mening i livet, lyder hans kritik.

Læs mere
7. oktober 2013 af Tina Rasmussen

Moderniseringsstyrelsen "forventer", at gymnasielærerne registrerer deres arbejdstid - men svarer ikke klart på, om det er et direkte krav i overenskomsten.

Læs mere
26. september 2013 af Tina Rasmussen

Flertallet af tillidsrepræsentanter mener ikke, at lærerne er blevet inddraget i forbindelse med det nye krav om tidsregistrering. Så bliver en forandringsproces svær, fastslår eksperter.

Læs mere
23. september 2013 af Tina Rasmussen

Lærere på flere af landets gymnasier vil ikke registrere deres arbejdstid. Rektorernes formand er ligeglad, selvom tidsregistrering er et krav i den nye overenskomst.

Læs mere
18. september 2013 af Tina Rasmussen

Landets gymnasielærere er gået i gang med at registrere deres arbejdstid. Men på mere end hver tredje skole er man i vildrede og savner klare retningslinjer fra ledelsen, viser ny undersøgelse.

Læs mere
18. september 2013 af Tina Rasmussen

En basal viden om samfundet og en portion god moral. Det er essensen af dannelse for evolutionsbiolog og professor Eske Willerslev. Engang var han folkeskolens hashrygende ballademager. Men årene i gymnasiet forandrede alt.

Læs mere
18. september 2013 af Tina Rasmussen

Som leder er det ens opgave at definere grænserne for arbejde – også i forhold til tidsregistrering. På de gymnasier, hvor det ikke er sket, er der stor risiko for uenighed og dårlig stemning blandt lærerne, vurderer ledelsesforsker.

Læs mere
17. september 2013 af Tina Rasmussen

På flertallet af landets gymnasier skal lærerne blot registrere deres samlede arbejdstid. De skal ikke skrive ned, hvad de præcist har brugt tiden på, viser ny undersøgelse.

Læs mere
23. august 2013 af Tina Rasmussen

Uddannelsesminister Morten Østergaard har sat gang i undersøgelse af studievejledningen i gymnasiet. Den skal vise, om kvaliteten er god nok.

Læs mere
21. august 2013 af Tina Rasmussen

Mange gymnasier tilbyder ekstra undervisning til deres dygtigste elever. Men det sker oftest på talentkurser uden for skolerne. Udfordringerne i den daglige undervisning mangler.

Læs mere
21. august 2013 af Tina Rasmussen

I dag handler dannelse om at blive en del af noget større, siger idéhistoriker og filosof Lars-Henrik Schmidt. Han efterlyser mere fokus på dannelse i gymnasiet. For de unge skal forberedes til livet – ikke kun til en videregående uddannelse.

Læs mere
20. august 2013 af Tina Rasmussen

Nye regler skal gøre det nemmere for politiske ungdomsorganisationer at få sat gang i debatten på ungdomsuddannelserne.

Læs mere
14. august 2013 af Tina Rasmussen

Hvorfor skal vi egentlig lære det her? Sådan tænkte fremtidsforsker Anne Skare Nielsen tit, da hun gik i gymnasiet. Fra de tre år husker hun mest festerne og friheden. Og fysiklæreren, der slagtede hende til eksamen.

Læs mere
27. juni 2013 af Tina Rasmussen

Der er brug for forskning, som går tættere på lærernes udfordringer i undervisningen, mener Steen Beck. Han er leder af nyt forskningscenter på Syddansk Universitet.

Læs mere
24. juni 2013 af Tina Rasmussen

Det var i dansktimerne i gymnasiet, at manuskriptforfatter og tv-kok Adam Price for første gang mærkede glæden ved at fortælle historier – og han har den stadig.

Læs mere
20. juni 2013 af Tina Rasmussen

Omkring 46.000 unge får i disse dage studenterhuen på hovedet. Det er 4.000 flere end sidste år, viser nye tal.

Læs mere
19. juni 2013 af Tina Rasmussen

De kommende 1.g’ere på Faaborg Gymnasium får tildelt en lærer, som skal coache dem i alle tre år – uanset deres faglige niveau. Lærerne er skeptiske.

Læs mere
19. juni 2013 af Tina Rasmussen

Vedholdenhed bliver en af de vigtigste kompetencer i fremtiden. Uden den bliver man aldrig rigtig dygtig til noget – og dygtige mennesker går aldrig af mode, siger fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

Læs mere
19. juni 2013 af Tina Rasmussen

Opdelingen mellem gymnasiet og erhvervsuddannelserne er håbløs. Flå barriererne ned, lyder det fra Niels Egelund, professor og formand for ny ungdomsuddannelseskommission.

Læs mere
6. juni 2013 af Tina Rasmussen

Undervisningen er for teoretisk. Den skal kobles mere til virkeligheden, mener gymnasieelevernes kommende formand.

Læs mere
30. maj 2013 af Tina Rasmussen

Tænketanken DEA og Industriens Fond står bag ny uddannelseskommission. Den skal stille skarpt på ungdomsuddannelsessystemet og komme med et bud på en reform.

Læs mere
28. maj 2013 af Tina Rasmussen

Gymnasieelever mener, at skolerne ikke er konsekvente over for elever, der dropper lektierne og har et højt fravær, viser ny undersøgelse.

Læs mere
22. maj 2013 af Tina Rasmussen

Nyt indhold i undervisningen kræver nye eksamensformer, mener rektorer. De er utilfredse med, at Ministeriet for Børn og Undervisning afviser forsøg med eksamen. Systemet er stift og traditionelt, lyder kritikken.

Læs mere
21. maj 2013 af Tina Rasmussen

Kravene i de enkelte fag er blevet så udførlige, at gymnasieelever ikke får indflydelse på emnerne i undervisningen, erkender GL. Ny elevtrivselsmåling viser, at eleverne netop savner indflydelse.

Læs mere
17. maj 2013 af Tina Rasmussen

Tilfredsheden med lærerne og undervisningen i gymnasiet er generelt høj. Men eleverne ønsker mere variation, viser årets elevtrivselsundersøgelse på landets gymnasier.

Læs mere
13. maj 2013 af Tina Rasmussen

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini overvejer at ændre loven, så ungdomsuddannelser fremover kan blive en eksportvare.

Læs mere
25. april 2013 af Tina Rasmussen

På Th. Langs HF og VUC får alle hf-kursister testet deres læse- og stavefærdigheder, når de begynder på uddannelsen. Det gør, at skolen hurtigt kan yde støtte, for eksempel til ordblinde kursister. Resultatet er mindre frafald, lyder det fra skolen.

Læs mere
24. april 2013 af Tina Rasmussen

Undervisningen i gymnasiet er for abstrakt og indrettet efter, at eleverne bare skal reproducere en viden. Men læring giver kun mening og bliver gemt i elevernes hukommelse, hvis den kan bruges i andre situationer, siger hjerneforsker Kjeld Fredens.

Læs mere
24. april 2013 af Tina Rasmussen

Elever bliver dygtigere til matematik, hvis de både får trænet deres talfornemmelse og talforståelse, viser forskning. Men den indsigt har ikke smittet af på undervisningen i gymnasiet, mener Lisser Rye Ejersbo, lektor i neuromatematik på Aarhus Universitet.

Læs mere
22. april 2013 af Tina Rasmussen

Faglig interesse er langt vigtigere end udsigten til en god indkomst, når danske unge vælger videregående uddannelse, viser ny undersøgelse.

Læs mere
15. april 2013 af Tina Rasmussen

Der går for mange elever i gymnasiet, siger rektor på Ørestad Gymnasium. Rektor på Middelfart Gymnasium og HF er uenig.

Læs mere
5. april 2013 af Tina Rasmussen

Eleverne skal rystes sammen fagligt, hvis man vil skabe et godt læringsmiljø. Ryk rundt på eleverne, så de ikke altid sidder på de samme pladser og arbejder sammen med de samme klassekammerater, lyder anbefalingen fra ph.d.-stipendiat Susanne Murning.

Læs mere
22. marts 2013 af Tina Rasmussen

En arbejdsplads med høj social kapital har medarbejdere, der trives. GL vil nu undersøge, hvor stor den sociale kapital er på gymnasierne.

Læs mere
21. marts 2013 af Tina Rasmussen

Lars Peter Overgaard har skrevet en række i-bøger sammen med tre matematikkolleger. For den aarhusianske gymnasielærer har det tætte samarbejde inklusive massevis af diskussioner været afgørende.

Læs mere
20. marts 2013 af Tina Rasmussen

Samarbejde, tillid og retfærdighed er nøgleordene til høj social kapital – og dermed arbejdsglæde og trivsel. Gymnasierne skal se at komme i gang, mener Tage
Søndergaard, der er ekspert i psykisk arbejdsmiljø.

Læs mere
18. marts 2013 af Tina Rasmussen

Mange gymnasier bruger færdigkøbte spørgeskemaer, når de skal undersøge arbejdsmiljøet på skolen. Spild af tid og penge, siger en af landets førende arbejdsmiljøforskere.

Læs mere
28. februar 2013 af Tina Rasmussen

Der er sket et boom i antallet af elever, der bliver sendt på talentkursus. Gymnasiet har ændret holdning i forhold til de dygtigste elever, mener lektor Jesper Olesen fra Aarhus Universitet.

Læs mere
22. februar 2013 af Tina Rasmussen

Gymnasieelever bliver ikke rustet godt nok til videre studier, når de ikke har noget hjemmearbejde, mener universitetsrektorer.

Læs mere
20. februar 2013 af Tina Rasmussen

Eleverne i 1.bio på CPH West har 42 timer på skemaet om ugen. Til gengæld har de ingen lektier for derhjemme. Formålet er at hæve det faglige niveau.

Læs mere
20. februar 2013 af Tina Rasmussen

Unge trænger til at forholde sig til retssystemet og det moralkodeks, som samfundet bygger på, mener advokat Pernille Backhausen. Hun er initiativtager til en ny undervisningsbog – og på vej ud på gymnasierne for at diskutere straf, etik og retfærdighed.

Læs mere
19. februar 2013 af Tina Rasmussen

Flere gymnasier har sløjfet hjemmearbejdet og i stedet lagt lektierne ind i den daglige undervisning. Lektieforsker Flemming B. Olsen fra Syddansk Universitet er begejstret. Det giver alle elever det samme udgangspunkt, siger han.

Læs mere
6. februar 2013 af Tina Rasmussen

Fremover bliver det vanskeligere for gymnasierektorer at skille sig af med lærere, der er gået ned med stress. Det vurderer GL efter ny principiel dom.

Læs mere
31. januar 2013 af Tina Rasmussen

Flere gymnasier er begyndt at undervise i geovidenskab. Det nye fag skal få flere elever til at vælge en naturvidenskabelig studieretning.

Læs mere
29. januar 2013 af Tina Rasmussen

I hvert fald når det handler om, hvordan de lærer bedst. De to køn er enige om, at undervisningen i dag er for ensformig, viser nyt forskningsprojekt.

Læs mere
23. januar 2013 af Tina Rasmussen

Han fik fem for sin første danske stil og forstod ingenting af de første matematiktimer. Mødet med gymnasiet var som at blive pillet ned fra samtlige piedestaler, husker DR-journalist Anders Agger.

Læs mere
23. januar 2013 af Tina Rasmussen

I en krisetid kan det være relevant at skabe en bedre styring af, hvilke uddannelser de unge tager. En af måderne er at give mindre i SU til de, der vælger studier uden værdi for samfundet, siger
tidligere vismand, professor Jan Rose Skaksen.

Læs mere
23. januar 2013 af Tina Rasmussen

Hvad er god ledelse set med en gymnasielærers øjne? Nyt forskningsprojekt skal finde svaret. Og det er der i høj grad brug for, mener ledelsesforsker Helle Hein.

Læs mere
10. januar 2013 af Tina Rasmussen

Det er en hån mod gymnasielærerne, når finansministeren kræver en ”normalisering” af deres arbejdstid, mener arbejdslivsforsker Helle Hein. Det vil føre til nøjeregnende og demotiverede lærere.

Læs mere
3. januar 2013 af Tina Rasmussen

En tid med højt til loftet og plads til at drømme. Sådan husker Stine Bosse, bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater, sine gymnasieår.

Læs mere
20. december 2012 af Tina Rasmussen

En matematiklærer, der nærmest gjorde hende forelsket i trigonometri, og dansktimer med masser af politiske diskussioner. Det er noget af det, Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI, husker fra årene i gymnasiet.

Læs mere
18. december 2012 af Tina Rasmussen

Haderslev Katedralskole har gode erfaringer med at undervise de dygtigste og dårligste hf-elever hver for sig i flere fag. Andre gymnasier gør det samme.

Læs mere
13. december 2012 af Tina Rasmussen

Arbejdsmiljørepræsentanter involveres ikke, når medarbejdere bliver sygemeldt med stress. Det skyldes, at ledere fokuserer på de private årsager til stress, viser nyt forskningsprojekt.

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Tony Quist,tillidsrepræsentant, VUC Vejle.

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Nicolai Fernandez,tillidsrepræsentant, VUC Nordjylland, Aalborg

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Susanne Dencker Larsen, tillidsrepræsentant, IBC, Kolding.

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Der er brug for at modernisere undervisningen i fremmedsprogene, mener sproglærerne på fire af landets gymnasier. De har dannet et netværk og afprøvet en stribe nye pædagogiske metoder. Det har flyttet den enkelte lærer og sat sprog på skolernes dagsorden.

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Ulrik Jørgensen Rogge,tillidsrepræsentant, Ribe Handelsskole

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Iben Rauer Frank, tillidsrepræsentant, Niels Brock, København

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Lærerne vil gerne være med til at nytænke undervisningen og finde mere effektive måder at gøre tingene på. Til gengæld forlanger man anerkendelse og en ligeværdig dialog, lød det fra GL’s formand Gorm Leschly på foreningens repræsentantskabsmøde.

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Bjarne Westerberg, tillidsrepræsentant, Sorø Akademis Skole

Læs mere
12. december 2012 af Tina Rasmussen

Hans Erik Ehlers-Kock, tillidsrepræsentant, Sønderborg Statsskole

Læs mere
10. december 2012 af Tina Rasmussen

Det skal være muligt at bytte et eller to fag på C-niveau ud med et på A- eller B-niveau, mener GL, rektorforeningen og Dansk Industri. Børne- og undervisningsministeren afviser forslaget.

Læs mere
28. november 2012 af Tina Rasmussen

På Niels Brock skal alle elever inden for handel og kontor til en adgangstest, inden de kan starte. Direktør Anya Eskildsen vil også gerne kunne underkende uddannelsesvejledernes vurderinger af hhx-elever.

Læs mere
26. november 2012 af Tina Rasmussen

Lærerne er klar til nytænkning for at gøre de gymnasiale uddannelser endnu bedre. Til gengæld forventer man ligeværdig dialog og anerkendelse, lød det fra GL’s formand Gorm Leschly på foreningens repræsentantskabsmøde.

Læs mere
21. november 2012 af Tina Rasmussen

Et godt fællesskab i klasserne og hjælp til at spotte ensomme elever. Det er udbyttet for de gymnasier, der er med i projekt Netwerk. Både elever og lærere er positive.

Læs mere
15. november 2012 af Tina Rasmussen

Statens Naturhistoriske Museum tager fra næste uge på besøg på landets gymnasier. Målet er at øge interessen for naturvidenskab.

Læs mere
14. november 2012 af Tina Rasmussen

Kurserne for skolernes samarbejdsudvalg skal målrettes mere til hverdagen på gymnasierne, mener både GL og rektorforeningen.

Læs mere
25. oktober 2012 af Tina Rasmussen

Dansk lovgivning forhindrer Niels Brock i at sælge ungdoms- og erhvervsuddannelser til udlandet. Handelsskolen søger nu om amerikansk akkreditering.

Læs mere
23. oktober 2012 af Tina Rasmussen

Lærer, fysioterapeut eller måske bioanalytiker? 700 gymnasieelever er i denne uge i studiepraktik på VIA University College. Det skal give dem et indblik i de forskellige uddannelser og livet som studerende.

Læs mere
16. oktober 2012 af Tina Rasmussen

Medarbejdere med ondt i ryg, skuldre og nakke er et problem inden for alle brancher. Også gymnasielærere er ramt. Ny kampagne skal styrke de offentlige arbejdspladsers indsats mod smerterne.

Læs mere
15. oktober 2012 af Tina Rasmussen

De skulle bruges på dialog og samarbejde. Men møderne i gymnasiernes samarbejdsudvalg har udviklet sig til harmløse informationsmøder. GL opfordrer nu rektorforeningen til at lave fælles samarbejdsudvalgskurser.

Læs mere
15. oktober 2012 af Tina Rasmussen

4 ud af 10 gymnasielærere aner ikke, hvad samarbejdsudvalget på deres egen skole laver. Det er en katastrofe, siger arbejdsmarkedsforsker. Der skal gøres noget, erkender GL.

Læs mere
15. oktober 2012 af Tina Rasmussen

Formålet var dialog og samarbejde. Men møderne mellem ledelse og tillidsrepræsentanter i gymnasiernes samarbejdsudvalg har udviklet sig til harmløse informationsmøder. Det går ud over lærernes indflydelse.

Læs mere
15. oktober 2012 af Tina Rasmussen

Hvis møder i samarbejdsudvalget kun består af informationer fra ledelsen, er det, fordi der ikke er nogen problemer at diskutere med medarbejderne, siger Jens Boe Nielsen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening.

Læs mere
28. september 2012 af Tina Rasmussen

Nyt stort forskningsprojekt sætter spot på ungdomsuddannelserne. Forskerne vil blandt andet finde ud af, hvordan samspillet er mellem ledelse og lærere, og hvad det betyder for kvaliteten af undervisningen.

Læs mere
21. september 2012 af Tina Rasmussen

Uddannelsesvejledning via chat, telefon, mail og sms har været en stor succes blandt gymnasieelever og de øvrige brugere. Initiativet bør fortsætte, lyder anbefalingen i ny evaluering.

Læs mere
19. september 2012 af Tina Rasmussen

Møderne i pædagogisk råd er spild af tid. Det mener mange gymnasielærere. Drop de lange dagsordener og diskussionerne i plenum, lyder rådet fra cand.mag. Lene Kobbernagel, som rådgiver gymnasier i at holde meningsfulde møder.

Læs mere
19. september 2012 af Tina Rasmussen

Siden foråret har Egedal Gymnasium og HF arbejdet på at få skabt inspirerende og meningsfulde møder i pædagogisk råd. Posen er blevet rystet både i forhold til form og indhold.

Læs mere
18. september 2012 af Tina Rasmussen

Hovedstaden og flere af dens forstæder ligger under landsgennemsnittet for, hvor mange elever der gennemfører en ungdomsuddannelse.

Læs mere
17. september 2012 af Tina Rasmussen

De frivillige undervisere fra Matematikcenter rykker nu ind på flere af hovedstadens gymnasier. De yder gratis hjælp til elever, der har svært ved at knække de matematiske formler.

Læs mere
5. september 2012 af Tina Rasmussen

Det skal være tydeligere for eleverne, hvilke videregående uddannelser de forskellige studieretninger giver adgang til, mener Ministeriet for Børn og Undervisning. Gymnasierektorernes formand bakker op.

Læs mere
30. august 2012 af Tina Rasmussen

Gymnasierne skal gøre mere for at informere eleverne om, hvilke videregående uddannelser de forskellige studieretninger giver adgang til. Men planen om en fælles mærkningsordning er sat på standby.

Læs mere
23. august 2012 af Tina Rasmussen

Taxametersystemet på ungdomsuddannelserne skal laves om. Børne- og undervisningsminister Christine Antorini vil tilgodese skoler, der har mange elever fra ikke-boglige hjem. Det ser rektor på Avedøre Gymnasium og HF frem til.

Læs mere
22. august 2012 af Tina Rasmussen

Danmark skal ikke have en national fremmedsprogsstrategi, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini. Gymnasiernes sproglærere ryster på hovedet over beslutningen.

Læs mere
21. august 2012 af Tina Rasmussen

Studieretninger med samfundsfag er et hit hos gymnasieeleverne. Men ingen videregående uddannelser har faget som adgangskrav. Samtidig er et stort antal studenter nødt til at supplere deres eksamen. Det er et problem, mener rektorernes formand.

Læs mere
21. august 2012 af Tina Rasmussen

Danmark skal ikke have en national fremmedsprogsstrategi, mener børne- og undervisningsminister Christine Antorini. En arbejdsgruppe har ellers afleveret 42 klare anbefalinger, som skal styrke fremmedsprogene herhjemme. Sprogeksperter og erhvervsliv er skuffede.

Læs mere
20. august 2012 af Tina Rasmussen

Gymnasierektorernes formand vil have indført obligatoriske vejledningssamtaler i 3.g. Men det vil kæve flere ressourcer og en helt ny målsætning for vejledningen, lyder det fra Studievalg-centrene.

Læs mere
28. juni 2012 af Tina Rasmussen

Trine Ladekarl Nellemann, rektor på CPH West, vil have flere lærere til at samarbejde om undervisningen. Hun er med i den ekspertgruppe, som lige nu nytænker indsatsen på skoler og ungdomsuddannelser under overskriften Ny Nordisk Skole.

Læs mere
20. juni 2012 af Tina Rasmussen

For mange elever forlader gymnasiet uden at vide, hvad de vil læse. En del af opgaven med at vejlede eleverne om deres fremtidsplaner skal tilbage til gymnasierne, mener
universitetsrektorerne.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Brian Lorenzen mener, at gymnasierne har for få talenttilbud i de humanistiske fag. Derfor har han i år oprettet et særligt tilbud for litteraturnørder på Aalborghus Gymnasium og HF.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Sofie Flykt har i dette skoleår lært, at planlægning ikke er ensbetydende med, at tingene går, som de skal. Slet ikke på en studietur til Malta.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Historie- og tysklærer Lone Jeppesen har i år oplevet, hvordan det er at have svært ved at følge med i undervisningen. Hun er begyndt at læse samfundsfag på univer­sitetet og tog derfor et supplerings­kursus i matematik og gik til eksamen i foråret.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Som ny lærer bruger man ofte rigtig mange timer på at forbe­rede sig. Nogle gange for mange. Sådan var det også for Bonnie Bay Andersen. Indtil hun i efteråret gav sig selv en udfordring.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Mange af Miriam Kruses elever bliver fjerne i blikket, når snakken falder på dansk gramma­tik. I år satte hun dem derfor til at lave undervisningsmateriale til en 8. klasse. Det virkede.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

I år har Lars Høyer Holmqvist for første gang haft rollen som tillidsrepræsentant. I starten var han nervøs for, om han kunne leve op til kollegernes forventninger. Nu glæder han sig over at være en del af skolens maskinrum.

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Seks lærere fortæller om deres første erfaringer med en ny udfordring eller begivenhed i skoleåret, som snart er slut. Læs om litteraturklubben for nørder, koks på studieturen, det første år som lynafleder og tre andre fortællinger om den første gang …

Læs mere
19. juni 2012 af Tina Rasmussen

Vejledningen i gymnasiet er ikke god nok, mener uddannelsesminister Morten Østergaard. Han vil dog fortsat lade de syv regionale Studievalg-centre varetage opgaven. Rektorernes formand vil have indført obligatoriske vejledningssamtaler i 3.g.

Læs mere
15. juni 2012 af Tina Rasmussen

3.g'ere skal kunne tage fag på de videregående uddannelser. Det er et af forslagene i regeringens nye, nationale talentstrategi. Gymnasier er positive.

Læs mere
4. juni 2012 af Tina Rasmussen

Mange gymnasieelever benytter sig ikke af råd fra studievejlederne, når de skal vælge uddannelse. De føler ikke, at vejlederne kender dem godt nok. Det øger risikoen for frafald.

Læs mere
31. maj 2012 af Tina Rasmussen

Hver 10. student fra årgang 2000 havde 10 år senere ikke taget en videregående uddannelse - og var heller ikke i gang med det. Det er især mændene, der dropper ud.

Læs mere
23. maj 2012 af Tina Rasmussen

Gymnasieelever bruger ikke studievejlederne, når de skal vælge videregående uddannelse. Det kan øge risikoen for frafald.

Læs mere
8. maj 2012 af Tina Rasmussen

På Haderslev Katedralskole bliver svage og stærke hf-elever undervist hver for sig i en del af timerne. Den slags tiltag vil brede sig, mener flere. Uddannelsesforsker er skeptisk.

Læs mere
8. maj 2012 af Tina Rasmussen

En ujævn arbejdsbelastning og mange timers forberedelse får især unge gymnasielærere til at brænde sammen.

Læs mere
20. april 2012 af Tina Rasmussen

Undervisningen i gymnasiet skal styrke elevernes innovative evner. Men mange lærere ved ikke, hvad det præcist betyder, lyder det fra både lektor på Syddansk Universitet og Fonden for Entreprenørskab.

Læs mere
3. april 2012 af Tina Rasmussen

Reformen har ikke løftet det faglige niveau tilstrækkeligt og gjort eleverne studieparate, mener Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i Dansk Industri. Hun så gerne, at man tog et blankt stykke papir og tænkte over, hvad man egentlig vil med gymnasiet.

Læs mere
19. marts 2012 af Tina Rasmussen

Der er et stykke vej endnu.

Sådan lyder det fra Jens Boe Nielsen, der er formand for Gymnasieskolernes Rektorforening.

Læs mere
19. marts 2012 af Tina Rasmussen

Når gymnasielærerne arbejder sammen i team, handler det oftest om at skabe et godt læringsmiljø i klasserne. Samarbejde om undervisningen i studieretningerne er der ikke meget af. Gymnasieforskere forsvarer lærerne.

Læs mere
19. marts 2012 af Tina Rasmussen

I kølvandet på ny undersøgelse af teamsamarbejdet i gymnasiet efterlyser Danmarks Evalue­rings­institut, at kravene til indhold og formål bliver skærpet. Børne- og undervisningsministeren vil se på, om bekendtgørelserne skal strammes op.

Læs mere
17. februar 2012 af Tina Rasmussen

Mange unge lærere giver en helt anden dynamik, siger Mogens Hansen, rektor på Rungsted Gymnasium. Han glæder sig over, at det nu er de unges pædagogiske idéer, som præger skolen.

Læs mere
17. februar 2012 af Tina Rasmussen

På Rungsted Gymnasium er halvdelen af lærerne ansat inden for de sidste tre år. Det store rykind af unge og uerfarne under­visere har skabt et godt samspil mellem generationerne på lærerværelset. Og videns­delingen går begge veje.

Læs mere
16. januar 2012 af Tina Rasmussen

Der bliver ikke talt om ­pædagogik og læring, når der er medarbejderudviklingssamtaler. Skolens overordnede strategi kommer man heller ikke ind på. Sådan er det i hvert fald på to af landets gymnasier, viser en ny masterafhandling fra Syddansk Universitet.

Læs mere
16. januar 2012 af Tina Rasmussen

Det kan sagtens være mine lærere, der har svaret på den måde." Sådan lyder det ærligt fra Jens Boe Nielsen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, da han bliver præsenteret for resultaterne af Gymnasieskolens undersøgelse.

Læs mere
16. januar 2012 af Tina Rasmussen

Mere end halvdelen af gymnasielærerne kommer kun til MUS hvert andet år eller sjældnere. Det er i strid med overenskomsten. Desuden glemmer ledelsen at koble lærernes udvikling med skolens overordnede mål.

Læs mere
2. december 2011 af Tina Rasmussen

Drenges og pigers hjerner udvikler sig i forskelligt tempo. Det er lærerne i både grundskolen og gymnasiet nødt til at tage højde for i undervisningen. Ellers taber man drengene, siger hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen.

Læs mere
2. december 2011 af Tina Rasmussen

60 procent af studenterhuerne landede sidste år på hovedet af en pige. Drengene er klemt. Både grundskolen og gymnasiet er pigeskoler, og det er et problem, siger professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Læs mere
18. november 2011 af Tina Rasmussen

I hver gymnasieklasse sidder en eller to elever, der føler sig ensomme og udenfor. ?Et pilotprojekt, der har givet københavnske lærere redskaber til at danne et godt klassefællesskab, bliver nu et landsdækkende tilbud.

Læs mere
7. november 2011 af Tina Rasmussen

Niels Brock eksporterer uddannelseskoncepter til Kina og Vietnam. Det er en god forretning for skolen og et oplagt bud på det, Danmark skal leve af i fremtiden, siger direktør Anya Eskildsen. Men hun savner politisk opbakning.

Læs mere
24. oktober 2011 af Tina Rasmussen

Den nye børne- og undervisningsminister, Christine Antorini (S), vil gøre det muligt at gå til gruppeeksamen i gymnasiet fra næste skoleår. Både rektorer og elever er positive.

Læs mere
10. oktober 2011 af Tina Rasmussen

Der bliver kamp om akademikerne i fremtiden. For at tiltrække nye lærere skal gymnasierne fremstå som en arbejdsplads med tydelige værdier, og hvor man som medarbejder kan få følelsen af at gøre en forskel, siger fremtidsforsker.

Læs mere
10. oktober 2011 af Tina Rasmussen

Latteryoga og forsøg med mus i Zoologisk Have. Det har været med til at skabe en kultur på Gammel Hellerup Gymnasium, hvor lærere og ledelse kan tale åbent om stress. Initiativet er ét af de i alt 49 projekter, der har fået støtte i forbindelse med GL's projekt "Attraktive Arbejdspladser".

Læs mere
26. september 2011 af Tina Rasmussen

Sådan lyder rådet fra cand.merc. og ph.d. Helle Hein fra Copenhagen Business School. Hun har samlet erfaringerne fra 13 gymnasier, der har været med i projekt ­"Attraktive arbejdspladser".

Læs mere
12. september 2011 af Tina Rasmussen

Det er ikke kun ledelsens ansvar at få sat gang i arbejdet med strategisk kompetenceudvikling på gymnasierne. Samarbejdsudvalgene har det formelle ansvar, siger chefkonsulent David Karstensen fra Statens Center for Kompetenceudvikling.

Læs mere
12. september 2011 af Tina Rasmussen

Næsten halvdelen af gymnasielærerne vil have mere efteruddannelse. Men mange er pessimistiske og forventer at komme på færre kurser. Til trods for at de faktisk får bevilget langt størstedelen af den efteruddannelse, de søger.

Læs mere
30. august 2011 af Tina Rasmussen

Trætte elever med hovedpine og koncentrationsbesvær. Det er konsekvensen, når man putter 30 eller flere elever ind i et klasselokale, der er bygget til langt færre. Dårlig trivsel kan føre til frafald, lyder meldingen fra Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Læs mere
30. august 2011 af Tina Rasmussen

Masser af dansk forskning viser, at der med meget stor sandsynlighed er en sammenhæng mellem høje klassekvotienter og frafald i gymnasiet, siger ph.d.-stipendiat Susanne Murning fra DPU.

Læs mere
30. august 2011 af Tina Rasmussen

Landet over bliver der fyldt flere og flere elever ind i 1.g-klasserne. Men hvordan er det at skulle undervise mere end 30 elever? Vi fulgte matematiklærer Kim Askgaard og 1.w på Borupgaard Gymnasium.

Læs mere
10. juni 2011 af Tina Rasmussen

Når rektor Claus Jensen i næste uge holder talen til årets studenter på Faaborg Gymnasium, vil han fokusere på evnen til at holde ud og nå et bestemt mål. For det har eleverne bevist, at de kan - og det får de i høj grad brug for fremover.

Læs mere
10. juni 2011 af Tina Rasmussen

Når årets studenter har sovet rusen ud, vågner de op til en barsk virkelighed med finanskrise og store ungdomsårgange. Færre job- og uddannelsesmuligheder presser de unge, og mange vil blive nødt til at ændre fremtidsplaner, siger Camilla Hutters, lektor på Center for Ungdomsforskning.

Læs mere
30. maj 2011 af Tina Rasmussen

Økonomiske hensyn får gymnasier til at holde hånden under de dovne elever,
mener formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Rektorernes formand efterlyser dokumentation for påstanden.

Læs mere
30. maj 2011 af Tina Rasmussen

Langt de fleste rektorer finder det positivt, at de selv kan bestemme, hvordan der skal skrides ind over for forsømmelser. Sanktionerne er især blevet skærpet i forhold til elever, som ikke afleverer deres skriftlige opgaver til tiden. Skrivefængsler er populære.

Læs mere
30. maj 2011 af Tina Rasmussen

Den centralt fastsatte fraværsgrænse på 10 procent blev afskaffet på de gymnasiale uddannelser i 2005. Men flere rektorer bruger den stadig. Andre glæder sig over at være sluppet af med den.

Læs mere
29. marts 2011 af Tina Rasmussen

På Viborg Gymnasium og HF har man succes med en "supersproglig studieretning". Her har eleverne tre fremmedsprog - og mulighed for at få latin.

Læs mere
29. marts 2011 af Tina Rasmussen

Danske virksomheder taber ordrer, når de ansatte ikke kan den potentielle kundes sprog. Derfor har erhvervslivet brug for medarbejdere, der taler andre sprog end engelsk, lyder det fra Dansk Industri.

Læs mere
28. marts 2011 af Tina Rasmussen

Landets gymnasier skal blive bedre til at vise eleverne, at sprogfagene ikke kun handler om gloser og grammatik, men i høj grad også om kultur, mener formand for ny arbejdsgruppe. Gruppen skal til sommer komme med anbefalinger til en national strategi for fremmedsprog.

Læs mere
14. marts 2011 af Tina Rasmussen

De faglige foreninger har altid arbejdet for at styrke og udvikle fagene i gymnasiet. Fremover bliver det endnu vigtigere, at de holder den faglige fane højt, lyder det centralt fra GL. De faglige foreninger er enige, men bekymrede for at få for stort et ansvar.

Læs mere
25. februar 2011 af Tina Rasmussen

Rektorerne gør allerede meget for at hjælpe nye lærere i gang. Men de kan godt blive bedre til at afmystifisere stress, lyder det fra rektorformand Jens Boe Nielsen.

Læs mere
25. februar 2011 af Tina Rasmussen

Hellere tie stille end indrømme, at man ikke kan klare arbejdspresset. På landets gymnasier er stress ikke noget, unge lærere taler højt om. Det mærker man både i GL og Danske Underviserorganisationers Samråd. Der er brug for en kulturændring, og rektorerne har en stor del af ansvaret for at skabe den, lyder det.

Læs mere
25. februar 2011 af Tina Rasmussen

29-årige Mads Nielsen er sygemeldt. Efter kun fem måneder som årsvikar gik han ned med stress. Færre klasser og en erfaren kollega som tutor kunne have forhindret det, mener han.

Læs mere
14. februar 2011 af Tina Rasmussen

16-årige Daniel Berg trives i 1.y på Egedal Gymnasium & HF. Især fordi han får ekstra udfordringer ud over den almindelige undervisning. Skolen har blandt andet tilmeldt ham Akademiet for Talentfulde Unge.

Læs mere
14. februar 2011 af Tina Rasmussen

For 10 år siden var tilbuddet til de dygtigste gymnasieelever typisk kun konkurrencer og faglige olympiader. Siden er der sket et markant holdningsskift. I dag sender gymnasierne stadig flere elever på særlige talentkurser. Gymnasiet har bevæget sig væk fra lighedstanken, siger DPU-professor.

Læs mere
11. februar 2011 af Tina Rasmussen

Gymnasier har pligt til at give de klogeste elever ekstra udfordringer. Rektorer er positive over, at det nu er et krav. Det viser en rundspørge, som Gymnasieskolen har lavet.

Læs mere
5. oktober 2010 af Tina Rasmussen

PsykiatriFonden har i tre år tilbudt psykologsamtaler til elever med personlige problemer, der er frafaldstruede. Projektet er en succes.

Læs mere
24. august 2010 af Tina Rasmussen

I hver gymnasieklasse sidder en eller to elever, der føler sig ensomme. Disse unge overvejer i langt højere grad at droppe ud end deres klassekammerater. Nu er der hjælp på vej til lærerne, så de bliver bedre til at spotte de unge, der mistrives, og hjælpe dem videre.

Læs mere
21. maj 2010 af Tina Rasmussen

Landets gymnasielærere skal blive bedre til at gøre elevernes hjemmearbejde mere afvekslende og meningsfuldt og få det til at hænge bedre sammen med det, der sker i timerne. Ellers bliver lektielæsningen kun en sur pligt og kan i værste fald føre til øget frafald, lyder det fra forsker bag ny ph.d.-afhandling om lektiers effekt.

Læs mere
26. januar 2010 af Tina Rasmussen

Karaktermæssigt går det godt for elever med aspergers syndrom, der går i særlige gymnasieklasser, hvor de får hjælp og støtte. Men de selvstændige arbejdsformer og gruppearbejde volder problemer. Danmarks Evalueringsinstitut er bekymret for, om eleverne fuldt ud kan leve op til de krav, der stilles til en studentereksamen i dag.

Læs mere
16. november 2009 af Tina Rasmussen

Ny undersøgelse viser, at der i hver gymnasieklasse sidder en eller to elever, der er ensomme og mistrives. Disse unge overvejer i langt højere grad at droppe ud end deres klassekammerater. Frafaldsproblematikken har en social dimension, som gymnasierne er nødt til at tage alvorligt, siger psykolog, ph.d. Mathias Lasgaard, der står bag undersøgelsen

Læs mere
9. marts 2009 af Tina Rasmussen

Det nye Science Center i Sorø, der åbner til august, skal løfte den nationale talentpleje inden for naturvidenskab. Særligt talentfulde elever fra grundskoler og gymnasier får mulighed for at videreudvikle deres potentiale på studieophold, og lærerne får hjælp til at sætte gang i egne initiativer rettet mod de dygtigste elever.

Læs mere
20. februar 2009 af Tina Rasmussen

Taxametersystemet skal laves om, så det tilgodeser gymnasier, der har mange elever fra uddannelsesfremmede miljøer, mener rektor på Avedøre Gymnasium. Rektorforeningen og GL er enige i, at en række gymnasier har brug for ekstra penge, men foreslår andre metoder. Uddannelsesordførerne for S og SF er positive.

Læs mere
23. juni 2008 af Tina Rasmussen

Svømmelandsholdets fysioterapeut og stressrådgiver har i år trænet elever på Teknisk Gymnasium Århus Midtby i at gå til eksamen. Efter sommerferien er han hyret til et treårigt forløb, hvor han skal følge de nye 1.g'ere. Gymnasieskolen har mødt Thomas Pape til en snak om at sætte sig op til en stor præstation, finjustere detaljer og have et mål.

Læs mere