Artikel
Erhvervspsykolog: Sådan kommer du videre efter en fyring
No image

Erhvervspsykolog: Sådan kommer du videre efter en fyring

En fyring er en lige så stor krise som et dødsfald eller en skilsmisse. For at komme videre har man brug for at forstå fyringen og sætte ord på det kaos, man befinder sig i, siger erhvervspsykolog Kit Sanne Nielsen.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

En fyring er et tab og gør ondt. Pludselig skal man adskilles fra noget, man har bundet sin loyalitet og sine følelser til. Derfor skal man give sig selv lov til at være ked af det og føle sig uretfærdigt behandlet. Men når chokfasen er ovre, og de stærkeste følelser har lagt sig, skal man koble fornuften til og komme videre.

Sådan lyder rådet fra erhvervspsykolog Kit Sanne Nielsen til de gymnasielærere, der på grund af de aktuelle nedskæringer på de gymnasiale uddannelser er varslet fyret eller bliver det i de kommende måneder.

”En fyring udløser mange forskellige reaktioner og tanker. Nogle bliver vrede, frustrerede og skælder ud. Nogle bliver lammede, græder og er bekymrede for fremtiden. Andre bliver lidt af det hele. Kommer fyringen helt bag på én, får man et direkte chok,” siger Kit Sanne Nielsen, der er cand.psych. og specialist i organisations- og arbejdspsykologi.

På nuværende tidspunkt er omkring 60 gymnasielærere varslet opsagt. Tallet vil stige i de kommende måneder, vurderer Gymnasieskolernes Lærerforening (GL).

Identiteten ryger
Psykologisk set er en fyring en separationsproces ligesom dødsfald og skilsmisser, forklarer Kit Sanne Nielsen.

”Separation er en af de største kriser, vi oplever som individ. Det reaktiverer nogle meget dybe følelser i os. Har man tidligere tacklet at blive adskilt fra personer, relationer eller situationer, vil man komme lettere igennem en fyring, for så har man nogle erfaringer at trække på.”

En fyring giver ofte en følelse af, at tæppet bliver revet væk under én, og det er ikke så underligt, fortæller hun.

”Mange menneskers tilværelse og identitet er bygget meget op omkring deres arbejde. Arbejdet er typisk det første, vi spørger til, når vi møder nye mennesker. Du er ingen, hvis du ikke har et arbejde. Derfor kan man føle, at hele ens identitet ryger, når man bliver fyret.”

Sæt ord på
Man kommer bedst videre ved at snakke med andre og få sat ord på, hvordan man har det, forklarer Kit Sanne Nielsen.

”Man kan snakke med familie, gode venner, kolleger eller andre, man har tillid til. Nogle taler med en psykolog. Det kan være lettere for en neutral person at rumme det kaos, mange fyrede befinder sig i,” siger hun.

Dernæst handler det om at få styr på alle de spørgsmål, der trænger sig på: Hvordan er afskedsproceduren? Hvad har jeg af rettigheder? Hvordan er min økonomiske situation? Og så skal man i gang med at søge job.

”Man må lave en handlingsplan. Det kan være en god idé at få noget professionel rådgivning og holde nogle kaffemøder med folk fra ens netværk. Rigtig mange får i dag job gennem deres netværk,” siger Kit Sanne Nielsen.

På det punkt står en del gymnasielærere imidlertid svagt, fordi de har været mange år på den samme skole og derfor ikke har noget stort netværk, vurderer hun.

Men giv ikke op – heller ikke hvis du drømmer om at skifte branche, lyder det fra erhvervspsykologen.

”Akademikere har nogle kvaliteter, som erhvervslivet gerne vil have, og det er jo dér, at jobbene er i dag. Men det er klart, at det kræver noget kompetenceudvikling.”

Selvværd får et knæk
For at kunne handle konstruktivt fremadrettet, har man ifølge Kit Sanne Nielsen brug for at forstå fyringen. Når en fyring skyldes noget strukturelt eller en politisk beslutning, som det er tilfældet med de aktuelle opsigelser på de gymnasiale uddannelser, skal man minde sig selv om, at man ikke kunne gøre noget for at forhindre det, lyder hendes anbefaling.

”Fortæl dig selv – igen og igen om nødvendigt – at ledelsen var nødt til at se på, hvad der kunne skæres væk, og at det var uden for din rækkevidde,” siger hun.   

Selvom fyringen skyldes noget ”udefra kommende”, vil de flestes selvværd lide et knæk, fastslår Kit Sanne Nielsen. 

”Vi mennesker kan ikke bare rette vores frustration mod politikerne. Vi skyder altid på budbringeren, så det kan ikke undgås, at man bliver vred på ledelsen, der har truffet beslutningen om fyringerne, og føler, at det er en krænkelse af ens personlige værdi.”

Det gode forsvinder ikke
Det bedste, man kan gøre, er at komme overens med, at det er sket, og at fyringen er blevet en del af ens erfaringer på arbejdsmarkedet, mener Kit Sanne Nielsen.

”I løbet af nogle uger skal man helst have rystet de stærkeste reaktioner og følelser af sig, så man kan begynde at se realistisk på det, handle og komme videre.”

Hun anbefaler, at man tænker over det gode, man gerne vil have med fra den arbejdsplads, man forlader, og lader resten blive tilbage.

”Skriv dine valg ned, og lad dem være pejlemærker fremover. Det gode forsvinder ikke, fordi du er blevet fyret,” siger Kit Sanne Nielsen.

Hun anbefaler også, at man løber en tur i skoven eller knokler igennem i fitnesscentret.

”Brug kroppen. Løb, gå og råb i skoven. Man har brug for nogle positive endorfiner. Sindet kan lede os nogle dårlige steder hen, kroppen har livsenergien.”

Bevar faglig stolthed
De gymnasielærere, der er varslet opsagt, skal fortsætte med at undervise frem til sommer. Det vil gå ud over lærernes motivation og få undervisningskvaliteten til at falde, påpeger Kit Sanne Nielsen.

”Typisk vil man miste lysten til tage nye initiativer. Nogle vil sikkert sygemelde sig. For nogle kan det føles skamfuldt at stå over for eleverne, fordi de ved, at man ikke er der næste år.”

Hendes råd til lærere i den situation er, at de skal tænke på eleverne og på at komme ud ad døren som ”den gode lærer”.

”Man må p­­­­­­­­­­­røve at mobilisere sin faglige og personlige stolthed,” siger Kit Sanne Nielsen.

Vil man være en god kollega i en tid, hvor der er blevet uddelt fyresedler på lærerværelset, skal man være parat med en solidarisk og opmuntrende støtte.

”Vær nærværende! Stil dig til rådighed! Mange løber desværre langs med panelerne for ikke at blive set, når noget er svært at snakke om,” siger Kit Sanne Nielsen.

Fem gode råd

  • Giv dig selv lov til at være ked af det, vred og frustreret i nogle uger.
  • Snak med nogle, du har tillid til. Det er vigtigt, du får sat ord på, hvordan du har det.
  • Få styr på afskedsproceduren, dine rettigheder og din økonomiske situation.
  • Lav en handlingsplan for din jobsøgning. Brug dit netværk og søg eventuelt professionel rådgivning.
  • Mobiliser din faglige stolthed og bliv ved med at være en god lærer.

Kilde: Erhvervspsykolog Kit Sanne Nielsen

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater