Psykisk arbejdsmiljø

4. maj 2017 af Johan Rasmussen

Nedskæringer kan føre til mistrivsel og stress, siger psykolog og stressekspert Malene Friis Andersen. Her fortæller hun, hvorfor stress opstår, og hvordan arbejdspladsen kan forebygge det.

Læs mere
18. april 2017 af Johan Rasmussen

Vi har brug for at gøre op med den rolle, målstyring og tælleri spiller for vores arbejdspladser og arbejdsliv, mener stressekspert Malene Friis Andersen. Der kan være en tydelig sammenhæng mellem målstyring og dårligt psykisk arbejdsmiljø, påpeger hun.

Læs mere
11. oktober 2016 af Johan Rasmussen

Det psykiske arbejdsmiljø er i bund på Th. Langs HF & VUC i Silkeborg, mener en række lærere. Efter flere afskedigelser tør ingen længere kritisere ledelsen.

Læs mere
18. august 2016 af Tina Rasmussen

I de sidste to år har arbejdsmiljøekspert Tage Søndergård Kristensen hjulpet 24 gymnasier med at skabe god undervisning og trivsel blandt lærerne. Gymnasieskolen.dk har bedt ham gøre status.

Læs mere
20. juni 2016 af Johan Rasmussen

Mange medarbejdere jagter selvudfoldelse og frihed i deres arbejde, samtidig med at de kæmper for at overleve på et presset arbejdsmarked. Antropolog Susanne Ekman finder mange paradokser, når hun studerer moderne vidensarbejdspladser.

Læs mere
13. august 2015 af Tina Rasmussen

Den professionelle kapital på Sorø Akademis Skole er blevet målt. Undersøgelsen skal bruges til at skabe så god undervisning og lærertrivsel som overhovedet muligt, siger rektor og tillidsrepræsentant.

Læs mere
23. juni 2015 af Tina Rasmussen

Flere og flere gymnasier bruger GL's nye spørgeskema til at måle den professionelle kapital. Det er det samarbejdsværktøj, lærere og ledere har savnet, siger Annette Nordstrøm Hansen, formand for GL.

Læs mere
6. maj 2015 af Johan Rasmussen

Halvdelen af lærerne mener, at deres arbejdsplads gør alt for lidt for at forbygge stress. Det viser en ny undersøgelse. Mange lærere oplever, at stress er den enkeltes problem.

Læs mere
5. maj 2015 af Tina Rasmussen

Der er ikke nok fokus på det psykiske arbejdsmiljø i den uddannelse, gymnasiernes tillidsrepræsentanter får, siger arbejdsmiljøkonsulent i DUS. GL erkender problemet.

Læs mere
14. april 2015 af Johan Rasmussen

Stressramte og delvis sygemeldte lærere, som kommer tilbage på arbejdspladsen risikerer at blive presset til at gå på deltid. GL mener, det er uetisk.

Læs mere
8. april 2015 af Johan Rasmussen

Pauserne er isoleret set den bedste måde at forebygge stress på en arbejdsplads. Men pausekulturen er mange steder for ringe, mener stressekspert Einar Baldursson.

Læs mere
26. marts 2015 af Tina Rasmussen

Det kræver en indsats fra både ledelse, tillidsrepræsentant og den enkelte lærer, hvis man vil undgå stress på landets gymnasier. Arbejdsmiljøkonsulent hos DUS Henry Charles Holm kommer her med 10 konkrete råd.

Læs mere
25. marts 2015 af Tina Rasmussen

Stress er tabu på mange gymnasier. Skal det ændres, skal lærerne blive bedre til at anerkende hinanden, siger stress-eksperter.

Læs mere
25. marts 2015 af Johan Rasmussen

Gymnasielærere er blandt de mest stressede faggrupper i Danmark, og siden OK 13 blev rullet ud på skolerne, tyder det på, at stress er blevet et større problem. Stress gør dig bogstaveligt talt dummere og til en dårligere underviser, siger en forsker. Det værste er dog, at for meget stress truer din identitet som menneske, siger en anden.

Læs mere
25. marts 2015 af Johan Rasmussen

En klage fra en elev fik gymnasielærer Helga Falkesgaard til at bryde sammen efter en periode med stress. Efter et år på deltid vender hun nu tilbage på fuld tid med fornyet arbejdsglæde. Det stigende arbejdspres i gymnasiet betyder, at hun sænker ambitions­niveauet – og den erkendelse vil redde hende fra at gå ned en gang til, mener hun.

Læs mere
25. marts 2015 af Tina Rasmussen

Stress er stadig et tabu på mange gymnasier. Der er brug for en kulturændring, siger Henry Charles Holm, arbejdsmiljøkonsulent hos DUS. Han taler ofte med stressramte gymnasielærere, der ikke har sagt noget til hverken kolleger, tillidsrepræsentant eller ledelse.

Læs mere

Gymnasielærere har det svært, når de vender tilbage til skolen efter en sygemelding på grund af stress. De savner støtte og føler sig presset tilbage på fuld styrke igen for hurtigt – både af ledelsen og sig selv.

Læs mere
5. marts 2015 af Tina Rasmussen

Søvnbesvær. Det er et af de problemer, der nok vil vise sig, når den professionelle kapital på Køge Gymnasium snart bliver målt, forudser tillidsrepræsentant Jacob Hinge Carlsson.

Læs mere
2. februar 2015 af Tina Rasmussen

Mange lærere sover dårligt, viser nye tal. Arbejdsmiljøekspert Tage Søndergård Kristensen er bekymret over tendensen. Søvnbesvær er et af de tydeligste symptomer på stress, siger han.

Læs mere
21. januar 2015 af Johan Rasmussen

Ledelse og lærere på Svendborg Gymnasium arbejder med GL’s nye redskab til kortlægning af skolens professionelle kapital.
Selv om trivslen er høj på skolen, viser undersøgelsen, at implementeringen af OK 13 har været en stor udfordring. Nu arbejder ledelse og lærere med at skabe en endnu bedre dialog.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

13 skoler har testet GL’s nye spørgeskema til at måle den professionelle kapital på gymnasierne. Nu får alle skoler tilbuddet. Det skal få ledere og lærere til at samarbejde om at skabe god undervisning og arbejdsglæde.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

Alle gymnasier bør arbejde på at få en høj professionel kapital. Belønningen vil være bedre undervisning og lærere, der trives, siger arbejdsmiljøekspert Tage Søndergård Kristensen.

Læs mere
21. januar 2015 af Tina Rasmussen

13 gymnasier har brugt GL’s nye værktøj til at måle skolernes professionelle kapital. Både ledere og lærere har en arbejdsopgave foran sig, hvis kvaliteten af undervisningen og lærernes trivsel skal vokse, siger arbejdsmiljøekspert.

Læs mere
28. januar 2014 af Tina Rasmussen

Mange gymnasier bruger konsulentfirmaet Ennova, når arbejdsmiljøet på skolen skal undersøges. Men de trivselsundersøgelser, der kommer ud af det, er værdiløse, fastslår ekspert i psykisk arbejdsmiljø.

Læs mere
19. september 2013 af Henrik Stanek

Når det handler om at få job og familieliv til at hænge sammen, indtager gymnasielærerne sidstepladsen i en kortlægning af arbejdsmiljøet for 54 faggrupper. Ser man på det samlede arbejdsmiljø, ligger de midt i feltet.

Læs mere
22. marts 2013 af Tina Rasmussen

En arbejdsplads med høj social kapital har medarbejdere, der trives. GL vil nu undersøge, hvor stor den sociale kapital er på gymnasierne.

Læs mere
20. marts 2013 af Tina Rasmussen

Samarbejde, tillid og retfærdighed er nøgleordene til høj social kapital – og dermed arbejdsglæde og trivsel. Gymnasierne skal se at komme i gang, mener Tage
Søndergaard, der er ekspert i psykisk arbejdsmiljø.

Læs mere
18. marts 2013 af Tina Rasmussen

Mange gymnasier bruger færdigkøbte spørgeskemaer, når de skal undersøge arbejdsmiljøet på skolen. Spild af tid og penge, siger en af landets førende arbejdsmiljøforskere.

Læs mere
6. februar 2013 af Tina Rasmussen

Fremover bliver det vanskeligere for gymnasierektorer at skille sig af med lærere, der er gået ned med stress. Det vurderer GL efter ny principiel dom.

Læs mere
15. oktober 2012 af Tina Rasmussen

Formålet var dialog og samarbejde. Men møderne mellem ledelse og tillidsrepræsentanter i gymnasiernes samarbejdsudvalg har udviklet sig til harmløse informationsmøder. Det går ud over lærernes indflydelse.

Læs mere