Besparelse

22. maj 2017 af Johan Rasmussen

Omkring 130 lærere har i dette skoleår mistet jobbet på grund af nedskæringer. Samme antal lærere blev afskediget sidste år, og afskedigelserne er ikke forbi, vurderer GL.

Læs mere
17. maj 2017 af Andreas Rasmussen

Roskilde Handelsskole lukker sit bibliotek på grund af besparelser, men lærerne er ikke blevet hørt i processen. 900 elever har skrevet under mod lukning.

Læs mere
20. april 2017 af Johan Rasmussen

Standardiseret undervisning i fælles forløb gør skolerne mere effektive, mener formand for Danske Erhvervsskoler. Nej, det holder ikke i virkeligheden, mener faglige foreninger

Læs mere
18. april 2017 af Johan Rasmussen

GL’s nye direktør, Marianne Brinch-Fischer, har stor respekt for det arbejde, lærerne leverer ude på skolerne. Hun vil nu arbejde for at skabe de bedst mulige rammer for medlemmerne.

Læs mere
10. april 2017 af Johan Rasmussen

Regeringen vil effektivisere den offentlige sektor med mindre bureaukrati og mere frihed og tid til kerneopgaven. Men der er meget lidt at komme efter, lyder det fra ledere og lærere.

Læs mere
4. april 2017 af Johan Rasmussen

GL’s nye direktør, Marianne Brinch-Fischer, mener, at gode rammer for skolerne er afgørende for at skabe faglig udvikling for eleverne.

Læs mere
23. februar 2017 af Johan Rasmussen

Socialdemokratiet ser med bekymring på, at der bliver færre lærere på skolerne, samtidig med at gymnasiereformen skal implementeres.

Læs mere
20. februar 2017 af Johan Rasmussen

I det nye nummer af Gymnasieskolen er alle sider afsat til artikler om nedskæringer. Vi besøger skoler over hele landet.

Læs mere
23. januar 2017 af Johan Rasmussen

Som noget nyt har Danmark fået en minister for offentlig innovation. Sophie Løhde, som også er gymnasielærernes nye øverste chef, siger selv, at hendes opgave er at få det offentlige til at køre længere på literen. Spørgsmålet er, om det bliver med innovation eller ved, at alle skal løbe hurtigere.

Læs mere
30. november 2016 af Johan Rasmussen

Kampen mod nedskæringer og implementeringen af reformen er to af de største opgaver for GL i det kommende år.

Læs mere
19. oktober 2016 af Johan Rasmussen

Flere lærere vil ikke ytre sig internt om kritisable forhold på deres skole, viser ny medlemsundersøgelse. Stort problem, mener GL.

Læs mere
17. oktober 2016 af Johan Rasmussen

Et stigende antal lærere oplever jobusikkerhed, viser en ny undersøgelse. Det er en usund udvikling, forklarer en forsker. Og det er dårligt for den gode dialog på arbejds­pladsen, siger formanden for GL’s VUC-udvalg.

Læs mere
13. oktober 2016 af Johan Rasmussen

Elever på mange ungdomsuddannelser nedlagde i dag undervisningen i protest mod regeringens planlagte nedskæringer på ungdomsuddannelser og på SU.

Læs mere
13. oktober 2016 af Malene Romme-Mølby

Det var egentligt lærerne, der havde planlagt et informerende indslag til morgensamlingen på Øregård Gymnasium i Gentofte. Men derefter tog eleverne over.

Læs mere
11. oktober 2016 af Johan Rasmussen

Det psykiske arbejdsmiljø er i bund på Th. Langs HF & VUC i Silkeborg, mener en række lærere. Efter flere afskedigelser tør ingen længere kritisere ledelsen.

Læs mere
4. oktober 2016 af Johan Rasmussen

Socialdemokratiet “accepterer” nedskæringer på gymnasier, selv om det ikke er partiets politik, forklarer partiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Læs mere
29. september 2016 af Johan Rasmussen

Afskedigede lærere er vrede over, de mistede jobbet samtidig med, at ledelsen på Th. Langs HF & VUC vil skabe overskud. En voldgiftssag skal afgøre om deres afskedigelser var usaglige.

Læs mere
22. september 2016 af Johan Rasmussen

Som på mange andre gymnasier er der på grund af nedskæringer nu færre lærere på Solrød Gymnasium. To lærere forudsiger dårligere undervisning.

Læs mere
19. september 2016 af Johan Rasmussen

Fra i år og frem til 2020 mister gymnasierne næsten 1,6 milliarder kroner, hvis regeringens foreslåede nedskæringer gennemføres. På gymnasierne er der allerede 1.000 færre lærere, selv om nedskæringerne først lige er begyndt.

Læs mere
19. september 2016 af Malene Romme-Mølby

Ellen Trane Nørby står i den grad på mål for gymnasiereformen. Og hun kan slet ikke genkende det "sukkende kor", som Gymnasieskolen udstiller.

Læs mere
19. september 2016 af Johan Rasmussen

Bjarke Lyster har sagt sit job som gymnasielærer op uden at have noget andet at lave. Han savnede tid til fordybelse og udvikling, og da det stod klart, at gymnasierne skal skære ned, tog han en beslutning.

Læs mere
13. september 2016 af Johan Rasmussen

På et år er der blevet 1.000 færre lærere på gymnasieskolerne, viser en ny undersøgelse. Nedskæringerne har slået voldsomt igennem.

Læs mere
19. august 2016 af Malene Romme-Mølby

Der kommer alt for mange kampagner, som man regner med, at lærerne når ved siden af undervisningen, mener GL's formand.

Læs mere
15. august 2016 af Johan Rasmussen

Ledelsen skal være åben, og lærerne skal inddrages, når skolerne skærer ned, mener GL. Samtidigt er det vigtigt, at nedskæringer ikke kun rammer undervisningen.

Læs mere
12. august 2016 af Johan Rasmussen

Skoler tackler nedskæringer forskelligt, men næsten alle steder fører de til mindre tid til forberedelse, siger tillidsrepræsentanter.

Læs mere
9. august 2016 af Malene Romme-Mølby

Nedskæringerne og gymnasiereformen er de største udfordringer, vurderer DGS’ nye formand. Han vil gøre sit til, at beslutningstagere i højere grad vil tage elevernes vurderinger alvorligt.

Læs mere
20. juni 2016 af Malene Romme-Mølby

Dette skoleår har for Simon Pors Knudsen været mere følelsesmæssigt turbulent end normalt. Først blev han afskediget, så blev han ansat som årsvikar et andet sted, men for kort tid siden fik han sit gamle job tilbage igen.

Læs mere
20. juni 2016 af Morten Jest

Det seneste skoleår har budt på en række anderledes og både ventede og uventede opgaver for GL. Noget af arbejdet foregår i kulissen – usynligt for medlemmerne. Men det bliver det ikke mindre vigtigt af.

Læs mere
23. marts 2016 af Johan Rasmussen

Spændingen om årets elevsøgetal har været ekstra stor i år. Nedskæringerne gør ondt, men flere elever kan lindre smerten, fortæller tillidsrepræsentanter.

Læs mere
22. marts 2016 af Andreas Rasmussen

Lav søgning, besparelser og fraflytning rammer gymnasierne i de tyndtbefolkede områder hårdt. "En farlig cocktail," siger rektorformand.

Læs mere
17. marts 2016 af Johan Rasmussen

Mange skoler afskediger lærere på grund af nedskæringer, men andre skoler skal ansætte lærere i de næste måneder.

Læs mere
14. marts 2016 af Malene Romme-Mølby

Er det i orden at fastansætte folkeskolelærere, samtidig med at man afskediger gymnasielærere, som det er sket på Nykøbing Katedralskole? Det skal en styrelse under Undervisningsministeriet nu tage stilling til.

Læs mere
11. marts 2016 af Carl Juul Nielsen

Skolerne og lærerne skal fortælle, hvad nedskæringerne betyder for samfundet, mener eksperter. At det er synd for lærerne, gider ingen lytte til.

Læs mere
7. marts 2016 af Johan Rasmussen

Lærere og ledelse på Virum Gymnasium sammenlignede gymnasiernes tilstand med Titanic i
en kronik i Politiken. Her fortæller de, hvor slemt det står til.

Læs mere
24. februar 2016 af Malene Romme-Mølby

Konsekvenserne af nedskæringer på gymnasierne bekymrer en del partier. Derfor var undervisningsministeren kaldt i samråd.

Læs mere
22. februar 2016 af Andreas Rasmussen

Når besparelserne presser sig på, skal tillidsrepræsentanterne navigere i hajfyldt farvand. Derfor har de brug for at udveksle viden og erfaringer.

Læs mere
19. februar 2016 af Andreas Rasmussen

Selv om økonomien halter, skal der rigtigt meget til, før Undervisningsministeriet afsætter bestyrelsen på et gymnasium. Det viser ny statistik.

Læs mere
12. februar 2016 af Johan Rasmussen

”Vi står med ansvaret for eleverne, og derfor vil vi også have indflydelse på, hvor og hvordan der skal skæres ned.” Sådan lyder det fra lærerne på handelsgymnasiet Selandia i Slagelse.

Læs mere
12. februar 2016 af Johan Rasmussen

Lærerne på Rødovre Gymnasium vil ikke komme med forslag til, hvor der kan spares, og hvilke opgaver der skal skæres væk. Vi vil ikke legitimere nedskæringerne, siger lærerne.

Læs mere
12. februar 2016 af Johan Rasmussen

En ting er sikkert, vi kan ikke bare fortsætte med at løse de samme opgaver og arbejde på den samme måde, mener fem lærerrepræsentanter.

Læs mere
12. februar 2016 af Malene Romme-Mølby

Overskuddet glimter ikke i budgettet på Frederiksværk Gymnasium og HF.
De har tilmed også allerede mærket elevnedgang. Alligevel kommer de igennem dette års nedskæringer uden afskedigelser.

Læs mere
12. februar 2016 af Johan Rasmussen

Over 400 lærere forventes at gå på pension i år. Ofte bliver stillingerne ikke genbesat, og dermed er pensionering en væsentlig del af skolernes nedskæring.

Læs mere
11. februar 2016 af Johan Rasmussen

Tre unge vikarer, som alle drømte om at blive gymnasielærer, erkender nu, at de på kort tid er kommet meget langt bag i jobkøen.

Læs mere
9. februar 2016 af Johan Rasmussen

Situationen med afskedigelser er nu så alvorlig, at GL blandt flere nye tilbud giver økonomisk støtte til ledige for at finde et job uden for sektoren.

Læs mere
4. februar 2016 af Morten Jest

SF’s uddannelses- og undervisningsordfører Jacob Mark frygter, at nedskæringerne på gymnasieområdet vil gå ud over kvaliteten. Men ministeren vil ikke gribe ind i selvejet og ledernes prioriteringer. Det svarer hun til både SF’s paragraf 20-spørgsmål og GL’s åbne brev.

Læs mere
3. februar 2016 af Johan Rasmussen

I mange dele af landet presses gymnasierne både af nedskæringer og af nedgangen i antallet af unge. I København bliver der dog langt flere unge.

Læs mere
26. januar 2016 af Johan Rasmussen

Sporene fra folkeskolereformen skræmmer, når gymnasiereformen skal gennemføres i nedskæringstider, mener SF og Enhedslisten. Dansk Folkeparti mener, at eventuelle ekstra udgifter for gymnasierne skal finansieres.

Læs mere
25. januar 2016 af Malene Romme-Mølby

Vivi Karina Michelsen er en af de afskedigede lærere. Her fortæller hun om den tidlige frygt, afskedigelsen og om at komme videre.

Læs mere
18. januar 2016 af Andreas Rasmussen

En række gymnasier afskediger personale trods overskud eller store egenkapitaler. Det behøver de ikke, siger minister. Jo vi gør, siger rektorer.

Læs mere
18. januar 2016 af Johan Rasmussen

Set over et langt arbejdsliv kan unge gymnasielærere tabe mange tusinde kroner, hvis de kommende nedskæringer rammer lokallønnen.

Læs mere
15. januar 2016 af Malene Romme-Mølby

Voldsomme nedskæringer og for mange afskedigelser er for tiden en del af hverdagen på mange skoler.

Læs mere
15. januar 2016 af Malene Romme-Mølby

En del bestyrelser er for fokuserede på, at skolerne skal have overskud. Konsekvensen er, at lærerne står hårdt for skud, fortæller tillidsrepræsentanter.

Læs mere
15. januar 2016 af Johan Rasmussen

Vikarerne oplever lige nu en meget usikker tid på skolerne. De midlertidigt ansatte er de første, som forsvinder, når skolerne skal spare.

Læs mere
11. januar 2016 af Johan Rasmussen

Nedskæringer og faldende elevtal kunne have kostet syv afskedigelser på Vejen Gymnasier, men frivillige aftrædelser, deltidsstillinger og besparelser ændrede billedet.

Læs mere
7. januar 2016 af Johan Rasmussen

Danmark ligger langt nede på OECD’s liste, når det gælder udgifter per gymnasieelev

Læs mere
5. januar 2016 af Johan Rasmussen

Ifølge en rapport kan ungdomsuddannelserne hente en milliard kroner på at effektivisere på områder, som ikke handler om undervisning. Lederforeninger tvivler på, at potentialet er så stort.

Læs mere
4. januar 2016 af Johan Rasmussen

Tillidsrepræsentant, ledelse og lærere på Gefion Gymnasium har finkæmmet budgetterne for at redde så mange lærerstillinger som muligt.

Læs mere
17. december 2015 af Tina Rasmussen

En fyring er en lige så stor krise som et dødsfald eller en skilsmisse. For at komme videre har man brug for at forstå fyringen og sætte ord på det kaos, man befinder sig i, siger erhvervspsykolog Kit Sanne Nielsen.

Læs mere
16. december 2015 af Tina Rasmussen

Politikernes besparelser på landets gymnasier og universiteter vil gå hårdest ud over unge fra uddannelsesfremmede hjem, siger Yasmin Davali. Hun er formand for Danske Studerendes Fællesråd – og mønsterbryder.

Læs mere
9. december 2015 af Johan Rasmussen

Lærerne på to VUC-centre mener, at ledelsen afskediger for mange lærere og skærer for dybt for at hente besparelser.

Læs mere
4. december 2015 af Johan Rasmussen

Undervisningsministeren har i et svar til Folketinget skrevet, at VUC-nedskæringer godt kan lade sig gøre i 2016, selvom Undervisningsministeriets rapport skriver 2017. Enhedslisten er stærkt kritisk.

Læs mere
3. december 2015 af Johan Rasmussen

Lad være med at lave panikfyringer på grund af nedskæringer, siger formanden for bestyrelserne for VUC. Han peger på, at mange VUC-centre godt kan tåle at køre med underskud i 2016.

Læs mere
26. november 2015 af Johan Rasmussen

Det bliver et eksperiment. Sådan siger lærer på Københavns VUC Søren Ocansey om udsigten til at undervise markant flere fjernundervisningskursister på den samme tid.

Læs mere
20. november 2015 af Malene Romme-Mølby

Undervisningministeren mener sagtens, at skolerne kan finde steder at spare. Men lige nu kæmper mange skoler for at få næste års budget til at hænge sammen. På Næstved Gymnasium og HF kæmper lærerne med at finder områder, hvor det gør mindst ondt at spare.

Læs mere
19. november 2015 af Johan Rasmussen

Ifølge Undervisningsministeriet kan VUC finde mange penge på at effektivisere fjernundervisning. Men beregningerne bag den påstand kritiseres kraftigt. Enhedslisten drager nu ministeren ind i sagen.

Læs mere
18. november 2015 af Johan Rasmussen

Folketingspolitikerne har brugt en rapport om fjernundervisning til at gennemføre store nedskæringer på samme. Rapporten er lavet på baggrund af interview med udbyderne af fjernundervisning, men udbyderne kan langtfra genkende konklusionerne i rapporten.

Læs mere
6. november 2015 af Helle Lindberg

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har efter et møde med GL-formand Annette Nordstrøm Hansen stadig fuld tiltro til, at de bebudede besparelser kan gennemføres uden kvalitetsforringelser på uddannelserne.

Læs mere
4. november 2015 af Helle Lindberg

Socialdemokraterne er fortsat imod nedskæringer på uddannelse, men har alligevel accepteret regeringens krav om besparelser. Undervisningsordfører Annette Lind forklarer beslutningen med et ”ønske om indflydelse.”

Læs mere
2. november 2015 af Helle Lindberg

Ifølge formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Veronika Schultz, vil de bebudede besparelser få alvorlige konsekvenser. Hun opfordrer derfor undervisningsministeren til at være mere lydhør over for kritikken.

Læs mere
30. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Omkring 40.000 mennesker i København og Aarhus demonstrerede mod regeringens planlagte nedskæringer. Især gymnasieeleverne lavede larm.

Læs mere
29. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Undervisere på VUC-centre bliver snart afskediget på grund af de store nedskæringer, som allerede træder i kraft i 2016.

Læs mere
29. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Studerende, lærere og andre vil demonstrere mod de planlagte nedskæringer på uddannelsesområdet. Se, hvor du finder gymnasielærerne

Læs mere
27. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Et flertal i Folketinget støtter nu regeringens planlagte nedskæringer på ungdomsuddannelser. Se, hvor meget der skal skæres på de enkelte uddannelser.

Læs mere
21. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Dårligere kvalitet, ringere tilbud til eleverne og afskedigelser. Syv tillidsrepræsentanter fortæller om konsekvenser af nedskæringerne, som for alvor rammer stx i 2017.

Læs mere
20. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Mattias Tefaye fra Socialdemokratiet erkender, det bliver svært for VUC at skære 138 millioner kroner allerede i 2016. Undervisningsministeren mener dog, ”det er muligt.”

Læs mere
16. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Det er godt, at hhx-taxameteret bliver hævet, men regeringens planlagte besparelse på uddannelse æder hurtigt pengene op, pointerer direktør for uddannelsesinstitutionen København Nord.

Læs mere
15. oktober 2015 af Johan Rasmussen

VUC-Centre med fjernundervisning er nærmest lamslåede over, at de inden nytår skal finde en plan for nedskæringer på 138 millioner kroner til næste år.

Læs mere
14. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby forsvarer regeringens besparelser på uddannelse med, at Danmark bruger flere penge på området end alle andre sammenlignelige lande. Regnestykket bag påstanden giver dog ikke mening, mener eksperter.

Læs mere
8. oktober 2015 af Johan Rasmussen

Afskedigelser af lærere og forringet kvalitet. Det vil være konsekvensen af de ekstra nedskæringer på stx, som kommer oven i regeringens planlagte besparelser på uddannelsesområdet.

Læs mere
2. oktober 2015 af Johan Rasmussen

De almene gymnasier og VUC skal afgive et trecifret millionbeløb for at finansiere erhvervsuddannelsesreformen. Til gengæld modtager hhx flere penge.

Læs mere
29. september 2015 af Johan Rasmussen

Regeringen vil som forventet spare på uddannelse, viser finanslovsforslaget. Læs om nogle af konsekvenserne af besparelserne her.

Læs mere
21. september 2015 af Helle Lindberg

Regeringens besparelser vil få negativ indflydelse på undervisningstilbuddene på de mindre gymnasier, mener to rektorer. De efterlyser begge en lempelse af reglerne for studieretninger.

Læs mere
15. september 2015 af Johan Rasmussen

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby kalder det en ”sund øvelse” at få pengene til at strække længere.

Læs mere
8. september 2015 af Johan Rasmussen

Beregninger viser, at gymnasierne i dag får væsentligt færre penge per elev end i 2008. Det er et helt andet billede af skolernes økonomi, end regeringen tegner.

Læs mere
1. september 2015 af Malene Romme-Mølby

Lærerne kan se frem til mindre forberedelse og flere timer, forudser to ledere fra de gymnasiale uddannelser, efter at regeringen har meldt ud, at uddannelsesinstitutioner skal spare to procent til næste år.

Læs mere
12. september 2014 af Mathilde Lynggaard Vinther

Gymnasiet er ikke en institution, der skal ‘producere’ kandidater til erhvervslivet. Det er en institution, der ‘danner’ samfundsbevidste unge mennesker. Vi skal derfor væk fra fabriksgørelsen af undervisningssektoren.

Læs mere