TEMA

Det er vigtigt at ville noget

Når rektor Claus Jensen i næste uge holder talen til årets studenter på Faaborg Gymnasium, vil han fokusere på evnen til at holde ud og nå et bestemt mål. For det har eleverne bevist, at de kan - og det får de i høj grad brug for fremover.

10. juni 2011 af Tina Rasmussen

Allerede da han stod over for eleverne ved intromøderne for tre år siden, talte han om at holde ud. Om vigtigheden af at ville noget. Om at det ikke handler om at få en studentereksamen, men om at tage den.

Og når rektor Claus Jensen i næste uge holder talen til årets studenter på Faaborg Gymnasium, bliver vedholdenhed igen det centrale budskab.
"Lige nu er elevernes hoveder fyldt med alt det, de har lært i selve fagene, og de tror, at det er det vigtigste. Og selvfølgelig er det vigtigt, men jeg vil gerne flytte fokus lidt. For mens de lærte fagene, lærte de også noget andet," siger Claus Jensen og fortsætter:
"Når de får deres eksamensbevis, er det udtryk for, at de har holdt ud. De har villet også på de dage, hvor de ikke ville. De har lært at sætte sig ind i noget stof, der så svært ud, og nedkæmpe de problemer, der opstod på vejen. De har sat sig et mål, og de har nået det. Det er en utrolig vigtig evne."

Vil ikke låses fast
Evnen til at holde ud skal de unge forsøge at holde fast i, mener Claus Jensen. For den får de i høj grad brug for i årene, der kommer, når kravene vokser yderligere. Det er virkeligheden, uanset hvilken videregående uddannelse eller hvilket arbejde de går i gang med.
"For dem, der går i gang med en videregående uddannelse, bliver netop evnen til at være vedholdende og bide tænderne sammen, når tingene bliver vanskelige, nok én af de største udfordringer. Det er et område, de skal arbejde mere med. Der ligger en stor værdi i ikke bare at give op," siger Claus Jensen.

I sin tale til studenterne vil han ikke kun understrege vigtigheden af at "committe sig" fagligt, men også socialt. Når eleverne skal til fest fredag aften, er det ifølge den fynske rektor tydeligt at se, hvordan de venter til sidste øjeblik med at beslutte, hvilken fest de skal gå til. De vil helst kende hele udbuddet af muligheder, inden de låser sig fast.
"Når de så endelig sidder til en fest, holder de hele tiden øje med, om der skulle komme en sms fra en veninde, der er til en endnu sjovere fest. Jeg så gerne, at de blev bedre til at sige: Nu er jeg her, og så er det her, jeg investerer maksimalt. I stedet for hele tiden at tænke på, hvad de også kunne gøre," lyder det fra Claus Jensen.

Mere fokus på vilje
Elevernes vilje og motivation er ikke kun noget, som Faaborg-rektoren vil trække frem i årets tale til studenterne. Det er i det hele taget noget, han tænker en del over, og som han mener, at landets gymnasier generelt bør sætte mere fokus på.
"Skal vi udvikle gymnasiet, skal vi selvfølgelig arbejde med fagene, men vi skal også ind og arbejde mere med elevernes vilje og motivation, blandt andet i forhold til talent­arbejdet. Det kræver, at vi rykker lidt tættere på den enkelte elev," siger Claus Jensen.

Han efterlyser en mere professionel tilgang til området. Ligesom i sportens verden.
"Når Ulrik Wilbek skal sætte det bedste håndboldhold, går han ikke nødvendigvis efter spillere, der er fantastisk gode teknisk set. Det må gerne være de næstbedste, hvis de er sultne. Hvis de vil noget. For så kan de drive det langt," siger Claus Jensen.