Du er her
TEMA
14. feb 2011

"Det er et enormt skulderklap"

16-årige Daniel Berg trives i 1.y på Egedal Gymnasium & HF. Især fordi han får ekstra udfordringer ud over den almindelige undervisning. Skolen har blandt andet tilmeldt ham Akademiet for Talentfulde Unge.
Af: Tina Rasmussen

Umiddelbart ligner han en helt almindelig gymnasieelev. Det mørke hår stritter, cowboybukserne hænger løst, og på fødderne sidder et par røde Converse.

Men 16-årige Daniel Berg, der går i 1.y på Egedal Gymnasium & HF, skiller sig alligevel ud. Han har et karaktergennemsnit i nærheden af 11, kan lide alle fag og brænder efter at lære mere. Derfor får han nu ekstra udfordringer gennem skolens særlige talentprogram.
"Jeg blev rigtig glad, da min lærer spurgte, om det var noget for mig. Det er superfedt at få at vide, at man er talentfuld. Det er et enormt skulderklap. Man føler virkelig, at man er noget specielt," siger Daniel Berg.

Han er netop begyndt på Akademiet for Talentfulde Unge, hvor særligt begavede gymnasieelever i Region Hovedstaden kan deltage i forelæsninger, foredrag og workshopper ved siden af den almindelige undervisning.
"Det var en kanonstor oplevelse. Man kunne virkelig mærke, at folk var kloge og meget engagerede. Nogle var ret nørdede, andre var mere normale. En af drengene i min gruppe remsede lige tallet pi op med 70 decimaler. Det blev jeg ret imponeret over," siger Daniel Berg og griner.

Skarpe argumenter
Han glæder sig allerede til, at de skal mødes næste gang.
"Når man diskuterer, skal ens argumenter virkelig være skarpe, for at man kan klare sig. Det er fedt at blive presset på den måde."

Ud over at betale for forløbet på Akademiet for Talentfulde Unge vil gymnasiet blandt andet også hjælpe ham med at komme i praktik, til spændende foredrag og på udvekslingsophold i udlandet.
"Mit yndlingsfag er biologi, især kan jeg godt lide zoologi. Lige siden jeg var lille, har jeg været interesseret i dyr. Så jeg håber meget, at jeg kan komme i praktik i Zoologisk Have eller Randers Regnskov," fortæller Daniel Berg.

Efter gymnasiet drømmer han om at læse videre i udlandet. Måske på Harvard University.
"Hvis de altså er gode på zoologi-området."

Positive kammerater
Daniel Berg har ikke altid fået så meget støtte til sit kloge hoved. I folkeskolens mindste klasser havde han svært ved at koncentrere sig i timerne, og lærerne betragtede ham som et problembarn. I 5. klasse skiftede han til en privatskole, og efter to uger blev han sat på et såkaldt hurtigløberhold i matematik for særligt begavede elever. I dag stortrives han i gymnasiet.
"Jeg har brug for mange udfordringer. Jeg er ret ambitiøs og vil gerne opleve en masse. Det er rart at være et sted, hvor der bliver taget hånd om det."

Han indrømmer, at han i begyndelsen var lidt nervøs for klassekammeraternes reaktion. Måske ville de tænke, at han skilte sig ud. At han var en nørd. Men alle er positive og bakker ham op.
"De synes, at det er fedt, at jeg får de her muligheder. Jeg synes selv, at jeg er meget social. Jeg har gode venner, og vi går i byen og tager i biffen. Når det er sådan, kan man også sagtens have gang i det andet," siger Daniel Berg.

Fakta: Talentprogram
Talentprogrammet på Egedal Gymnasium & HF har kørt siden 2009. Målgruppen er særligt dygtige elever, der har høje karakterer i alle eller de fleste fag. Desuden er det en forudsætning, at man er flittig, pligtopfyldende, stabil i sit fremmøde og villig til at gøre en ekstra indsats ud over den almindelige undervisning. Samtidig lægger skolen vægt på, at eleven har sociale kompetencer, så engagement og interesse smitter af på de øvrige elever.

Eleverne får blandt andet mulighed for at deltage i Akademiet for Talentfulde Unge, få et studieophold på Science Center i Sorø, være med i forskellige faglige konkurrencer og olympiader, få en personlig mentor og komme på rejser og udvekslingsophold.